Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Τα εργα του συμπατριώτη μας Αντώνη Σαμαρά τέως υπουργού πολιτισμού και πρώην πρωθυπουργου που αναβαθμιζουν τον πολιτισμό, το τουριστικό προϊόν και την τοπική οικονομία




Εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Στρατή, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου στο κτήριο Μαιζώνος στο φρούριο του Νιόκαστρου. Στα εγκαίνια δεν θα παρευρεθεί  ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, «μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα αφηγούνται την ιστορία της Πυλίας από την απώτερη Προϊστορία έως τα Ρωμαϊκά Χρόνια μέσα από ένα εύληπτο εκθεσιακό σενάριο και καινοτόμους τρόπους παρουσίασης που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό, διατηρητέο κτήριο του Μαιζώνος.
Η μετεγκατάσταση και επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου στο φρούριο Νιόκαστρο Πύλου συμβάλλει στη δημιουργία ενός δυναμικού “πολυχώρου” πολιτισμού, καθώς στο εσωτερικό του συνυπάρχουν μνημεία, μουσεία και εκθέσεις που αλληλοσυμπληρώνουν και αναδεικνύουν την ιστορική, θρησκευτική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική ενότητα της Πύλου και της ευρύτερης περιοχής.
Το έργο “Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, Δήμου Πύλου – Νέστορος Περιφέρειας Πελοποννήσου” υλοποιήθηκε την περίοδο 2013 - 2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προϋπολογισμό 1.099.750,00 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα"  (ΕΠΑΝ ΙΙ) (2007 – 2013).
Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό».

Ωράριο Λειτουργίας
Θερινή περίοδος: 8.00 π.μ. – 8.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας. Χειμερινή περίοδος: 8.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας.

Ιστορία
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου στο κτήριο Μαιζώνος του Νιόκαστρου αποτελεί συνέχεια του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, το οποίο μέχρι και το 2014 λειτουργούσε στο κέντρο της πόλης.
Το «Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου» κτίστηκε κατά τα έτη 1956 – 1958, σε χώρο που παραχωρήθηκε δωρεάν από το Δήμο Πύλου στο κέντρο της πόλης. Η ανέγερση του κτηρίου έγινε με χρήματα που προσέφερε ο ομογενής οδοντίατρος Χρ. Αντωνόπουλος, από τον Πήδασο Πυλίας, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε το Μουσείο. Ωστόσο, στο ευρύ κοινό έγινε γνωστό ως «Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου».
Η αναγκαιότητα ίδρυσης του Αντωνοπούλειου Μουσείου Πύλου ανέκυψε προκειμένου να συγκεντρωθούν και να εκτεθούν οι αρχαιότητες που είχαν έρθει στο φως από τις ανασκαφές του Κορυφασίου, οι οποίες φιλοξενούνταν σε αίθουσα που είχε παραχωρήσει ο Δήμος Πύλου στο Δημαρχείο από το 1949. Επιπλέον, χρειαζόταν να εκτεθεί η συλλογή χαλκογραφιών και εγγράφων που δώρισε η χήρα του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux στο ελληνικό κράτος το 1938.
Η αρχική έκθεση οργανώθηκε από τον τότε επιμελητή Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Γ. Παπαθανασόπουλο και το Μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1961. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν μια σειρά επανεκθέσεων και αναδιατάξεων των εκθεσιακών και αποθηκευτικών χώρων του Μουσείου και των εκθεμάτων του.
Το 1992 η έκθεση της συλλογής του Rene Puaux μεταφέρθηκε από το Αντωνοπούλειο Μουσείο Πύλου στο Νιόκαστρο. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε η τελευταία αναδιάταξη των εκτεθειμένων αρχαίων ευρημάτων στις δύο αίθουσες του Αντωνοπούλειου Μουσείου με χρονολογική και τοπογραφική ταξινόμηση.
Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 τέθηκε το θέμα της επέκτασης και αργότερα της μεταφοράς του Μουσείου Πύλου. Οι λόγοι που συνέβαλαν σ’ αυτό ήταν, κυρίως, οι περιορισμένες διαστάσεις του Αντωνοπούλειου Μουσείου που αδυνατούσε πλέον να φιλοξενήσει το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των νέων ευρημάτων, που έρχονταν στο φως από τις ανασκαφές της Πυλίας, της Κυπαρισσίας, της Μεθώνης, καθώς και από παραδόσεις πολιτών.
Επίσης, το κτήριο παρουσίαζε βασικές ελλείψεις σε βοηθητικούς χώρους, όπως χώρους υγιεινής και φυλακίου ενώ ο τρόπος παρουσίασης της αρχαιολογικής και ιστορικής πληροφορίας ήταν παρωχημένος.
Έτσι, το 2012, με Υπουργική Απόφαση, εγκρίθηκε η μεταφορά και λειτουργία του στο κτήριο των στρατώνων του Μαιζώνος στο Νιόκαστρο της Πύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου