Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Το λεύκωμα "Ρωσικοί και Σοβιετικοί στρατιωτικοί τάφοι στην #Ελλάδα"

 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι!
Το λεύκωμα "Ρωσικοί και Σοβιετικοί στρατιωτικοί τάφοι στην #Ελλάδα" είναι τώρα διαθέσιμο εδώ ⬇️

Αγαπητοί φίλοι, Στην αναμνηστική έκδοση, που κρατάτε στα χέρια σας, για πρώτη φορά δημοσιεύονται μαζί, σε έναν ενιαίο τόμο, οι πληροφορίες για όλους τους γνωστούς τάφους Σοβιετικών και Ρώσων στρατιωτικών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στις σελίδες της έκδοσης αντικατοπτρίζεται μια ολόκληρη περίοδος της ένδοξης στρατιωτικής ιστορίας των λαών μας. Το λεύκωμα βασίζεται σε στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν επιμελώς κατά τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των πεσόντων, την οποία διεξήγαγε τα τελευταία χρόνια η Πρεσβεία και το γραφείο Ακολούθου Άμυνας με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και Ελλήνων ερευνητών. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους, όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου και συνεισέφεραν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τους στρατιώτες, που θυσιάσθηκαν για δίκαιο σκοπό μακριά από την Πατρίδα τους. Όπως είναι γνωστό η Ρωσία πολλές φορές σε δύσκολες στιγμές ερχόταν προς βοήθεια του φίλου ελληνικού λαού, με τον οποίο μας συνδέει πολιτιστική και θρησκευτική συγγένεια. Πολλοί πολεμιστές μας αναπαύονται στην ελληνική γη. Ανάμεσά τους οι ηρωικοί ναύτες της ναυμαχίας του Ναυαρίνου του 1827, η οποία άνοιξε για την Ελλάδα τον δρόμο προς την εθνική απελευθέρωση και την οικοδόμηση του σύγχρονου ανεξάρτητου κράτους. Καθώς και τα μέλη της μοναδικής διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Κρήτη τα έτη 1897-1909, οι Ρώσοι στρατιώτες του Μακεδονικού μετώπου του Α´ Παγκοσμίου πολέμου και βέβαια οι Σοβιετικοί μαχητές, που πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες παρτιζάνους εναντίον των κατακτητών στα χρόνια του Β´ Παγκοσμίου πολέμου. Τα ονόματα των περισσότερων από αυτούς είναι χαραγμένα για πάντα σε παλαιά και νεοαναγερθέντα μνημεία και επιτύμβιες στήλες. Σε αυτά αφιερώνεται και η παρούσα έκδοση, που καλύπτει μέρος του έργου, το οποίο δεν σταματά. Σχεδιάζονται νέα μνημεία, συνεχίζεται η αναζήτηση χαμένων ιστορικών στοιχειών, όπως ονόματα πεσόντων, οι στρατιωτικοί βαθμοί τους κ.ο.κ. Ο στόχος της διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας, της μεταλαμπάδευσής της στις επόμενες γενιές, ο οποίος τέθηκε από την ηγεσία της Ρωσίας, παραμένει πάντα επίκαιρος. Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στις ελληνικές κρατικές και δημοτικές Αρχές, καθώς και στον ελληνικό λαό, για την φροντίδα των μνημείων των πολεμιστών μας και την ενεργό συμμετοχή στις τελετές μνήμης, που διοργανώνονται στους τόπους ταφής. Η από κοινού οικοδόμηση ενός μέλλοντος σταθερότητας και ειρήνης, καθώς και η διαμόρφωση συνθηκών αμοιβαία επωφελούς διαλόγου μεταξύ λαών και χωρών, είναι δυνατές μόνον αν βασίζονται στον σεβασμό προς τις διδαχές της ιστορίας. Α. Μ. Μάσλοβ
Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τόπος και ημερομηνία ταφής Νήσος Σφακτηρία, Πελοπόννησος, Οκτώβριος 1827. Είδος ταφικού μνημείου Κοινός τάφος των αξιωματικών και ναυτών που έχασαν τη ζωή τους στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου στις 20 Οκτωβρίου του 1827. Μέγεθος ταφικού μνημείου και η κατάστασή του Το μνημείο έχει ύψος 1,7 μ. και η μαρμάρινη πλάκα έχει διαστάσεις 1x1,5 μ. Η γενική κατάσταση είναι καλή. Σύντομη περιγραφή της επιτάφιας στήλης ή του ταφικού μνημείου Η μαρμάρινη πλάκα και το μνημείο. Στο μνημείο υπάρχει η επιγραφή: «Στους Ρώσους ναύτες – ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Από τη Σοβιετική Πρεσβεία. 20 Οκτωβρίου του 1960». Κοντά στο σημείο βρίσκεται το ξύλινο παρεκκλήσι που είναι χτισμένο σύμφωνα με τη ρωσική αρχιτεκτονική παράδοση.
Αριθμός ενταφιασμένων Συνολικά, 65 άτομα. Προσωπικά στοιχεία ενταφιασμένων Στο θωρηκτό «Αζόφ» – 24 ναύτες (τα ονόματα δεν έχουν διατηρηθεί). Στο θωρηκτό «Γκανγκούτ»: • Εύελπις Νικολάι Λινκόφ. • Υπαξιωματικοί Γκριγκόρι Κότσκιν, Ποτάπ Ουγκλόφ. • Τυμπανιστής Αθανάσιι Μάλτσοφ. • Ναύτες Ιαν Σεντζιάνετς, Ευδοκίμ Βαβίλοφ, Εφίμ Τσάϊνικοφ, Ιβάν Ελετσκόι, Τίχον Ιβανόφ, Αλεξέι Όσιποφ, Κοζμά Μπαράνοφ, Τροφίμ Κονακόφ, Ελισέι Κουζνετσόφ, Ανάνιι Πετρόφ. Στο θωρηκτό «Ιεζεκίλ»: • Αρχικελευστής Βασίλιι Ζαντόφσκιι. • Πυροβολητές Ιβάν Γκόλικοφ, Αντόν Ιβανόφ. • Μάγειρας Ματβέι Πετουχόφ. • Ναύτες Ανίσιμ Κάσιν, Πιότρ Ματβέεφ, Κορνίλ Λέμπεντεφ, Πιότρ Χομέϊλιν, Στεπάν Τεριούποφ, Ιβάν Στεπάνοφ, Λουκιάν Ιάκοβλεφ, Αντρέι Γκριγκόριεφ, Στεπάν Πεσκόφ, Άμος Μαλτσόφ, Ιβάν Ντμίτριεφ, Οσίπ Ουσόλτσεφ, Φιόντορ Σεστακόφ, Στεπάν Σκβορτσόφ, Ιβάν Ανίκιν. Στο θωρηκτό «Αλεξάντερ Νέβσκι»: • Ναύτες του 14ου πληρώματος του στόλου Ιογκάν Γκέϊτον, Νικίτα Νικίτιν, Αντρέι Πιγαρέφ, Φιόντορ Τιμοφέεφ. Στη φρεγάτα «Προβόρνι»: • Ανθυποπλοίαρχος Νικολάι Κουπριάνοφ και τρεις ναύτες. Υπεύθυνος ταφικού μνημείου Δήμος Πύλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου