Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

 

Αγαπητοί Φίλοι,
Σήμερα, 22 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, του πιο σημαντικού στοιχείου μετά το οξυγόνο για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη μας. Σήμερα, παρά ποτέ, λόγω της Κλιματικής Αλλαγής η ανάπτυξη της περιοχή μας εξαρτάται από την Ισορροπία που θα κρατήσουμε στην εξοικονόμηση και ορθή χρήση των αποθεμάτων του Νερού.
Πριν από 18 μήνες τυπώσαμε ένα φυλλάδιο με προτάσεις – οδηγίες για τον Δήμο Πύλου Νέστορος, για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους κατοίκους σχετικά με την ορθή χρήση του Νερού. Προτείναμε, να γίνουν μελέτες για την δημιουργία Λιμνοδεξαμενών, νέα δίκτυα διανομής ύδρευσης και άρδευσης όπου δεν υπάρχουν ή χρήζουν αντικατάστασης, επιδιόρθωση βλαβών και στοχευμένων υδρομαστεύσεων. Προτείναμε, να υιοθετηθεί νέα τιμολογιακή πολιτική στις χρεώσεις του Δήμου για ύδρευση, άρδευση έτσι ώστε να ωθεί τους καταναλωτές σε εξοικονόμηση. Προτείναμε να γίνουν αρδευτικοί αγωγοί κλιστού τύπου και να αποδεχθεί ο Δήμος χορηγίες για να εμπλουτισθούν τα νερά στο κάμπο της Γιάλοβας.
Λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, λόγω του ότι ο Δήμος μας θα φιλοξενεί τέσσερα γήπεδα Γκόλφ, χιλάδες νέες κλίνες δωματίων και Ξενοδοχείων, χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, χιλιάδες κατοίκους αλλά και θα αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα εντατικά στα επόμενα χρόνια το Ισοζύγιο μεταξύ Ζήτησης και Προσφοράς Νερού θα παραβιαστεί.
Δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του Νερού. Ζητήσαμε από τον νέο Δήμαρχο τις σαράντα και πλέον ανεξέλεγκτες χωματερές που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή να τις καθαρίσουμε. Οι χωματερές δηλητηριάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα με πλαστικά και τοξικά και θα μολύνουν για πάντα τα αποθέματα νερού. Η ανθρωπότητα οδεύει στην καταστροφή του Πλανήτη και εμείς εδώ ως Δήμος δεν κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε τον κατήφορο. Κάθε νέα χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη σε κατασπατάληση πόρων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Το πόσιμο νερό στον Πλανήτη είναι μόνο το 2% των αποθεμάτων. Ο Κάμπος της Γιάλοβας κινδυνεύει με υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα και με κατακλυσμό του από θαλασσινό νερό και μόνιμη δηλητηρίασή του. Μετά κανένας δεν θα μπορεί να ποτίσει χωρίς αφαλάτωση.
Σήμερα δεν Γιορτάζουμε ούτε Εφησυχάζουμε. Ο Δήμος πέρυσι απέτυχε να ενταχθεί λόγω λαθών του σε πρόγραμμα 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για αλλαγή δικτύου Ύδρευσης. Καμμία μελέτη δεν έχει προχωρήσει ούτε μεγάλο έργο για την εξοικονόμηση νερού. Οι μήνες περνάνε και η Ζήτηση θα ανεβαίνει. Η άνοδος της θερμοκρασίας από χρόνο σε χρόνο στην περιοχή μας, στεγνώνει τα δέντρα τα οποία θα χάσουν την παραγωγή τους στερώντας από τους Αγρότες μας το εισοδημά τους.
Πρέπει να Ξυπνήσει η Δημοτική Αρχή πρίν να είναι Πολύ Αργά!!!!
Ως Νεστόριος Σοφία κάνουμε διαρκώς προτάσεις,
Δεν παίρνουμε καμμία απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου