Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Ναύαρχο οι Ρωσοι την Μπουμπουλίνα ,υποναύαρχο οι Ελληνες !

 Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εορτή της γυναίκας η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα μας θυμίζει ότι είχε αποδοθεί στην Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα από τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο τον Α' ο βαθμός του Ναυάρχου του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. κάτι για το οποίο εμείς μόλις το 2018 της έχουμε απονείμει το βαθμό του υποναυάρχου από το Ελληνικό υπουργείο εθνικής άμυνας !


Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας αφιέρωση στην κορυφαία Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η οποία ήταν θαυμαστή και στη Ρωσία.
Με την εισήγηση του Ρώσου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη κόμη Γρηγόρι Στρόγανοβ κατέφυγε το 1816 στην Κριμαία και ζούσε στο κτήμα που της παραχωρήθηκε από τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α' για να μη συλληφθεί από τους Τούρκους.
Για την απαράμιλλη γενναιότητα και το θάρρος της ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α' της απένειμε το βαθμό της Ναυάρχου του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Έγινε η πρώτη γυναίκα Ναύαρχος στης ιστορία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στη Ρωσία ήταν πολύ δημοφιλής, γεγονός που αποδεικνύεται με πλήθος απεικονίσεων από τους λαϊκούς καλλιτέχνες.


Η Μπουμπουλίνα υποναύαρχος επί τιμή με προεδρικό διάταγμα

Η Μπουμπουλίνα υποναύαρχος επί τιμή με προεδρικό διάταγμα

Τον τίτλο του Υποναυάρχου επί τιμή αποφάσισε να απονείμει στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η τιμή προς την αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γίνεται 193 χρόνια μετά το θάνατό της.

Η εγκύκλιος για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την υπογράφει ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος

i-mpoympoylina-yponayarchos-epi-timi-me-proedriko-diatagma0



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου