Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αιχμηρή απάντηση Κουσελά σε Γιαννακοπούλου


Αιχμηρή απάντηση Κουσελά σε Γιαννακοπούλου
Για τις αντικειμενικές αξίες και το χαράτσι


Διευκρινίσεις σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες και το χαράτσι στα ακίνητα, προκειμένου «να μη δημιουργούνται σκόπιμα ή και από άγνοια των παραμέτρων του συγκεκριμένου θέματος, αστήρικτες εντυπώσεις για προεκλογική χρήση», δίνει με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Νάντια Γιαννακοπούλου ο συνάδελφός της, τέως υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς.
Όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση, «σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής κα Νάντια Γιαννακοπούλου αποδίδει εσφαλμένα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε κατοίκους ορεινών και αγροτικών περιοχών στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της χώρας στην απόφαση που υπέγραψα, ως αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, στις 28.12.2010, για την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών νέων περιοχών εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών σε 25 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Μεσσηνία».

Όχι αύξηση αντικειμενικών
αξιών, αλλά ένταξη περιοχών
Επισημαίνει ακόμη: «Με την υπουργική μου απόφαση, που σκόπιμα αναφέρει η κα Γιαννακοπούλου, δεν έγινε “αύξηση των αντικειμενικών αξιών”, αλλά ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών 25 νομών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Μεσσηνία, με στόχο να εκλείψουν οι αυθαιρεσίες και οι αδιαφανείς δοσοληψίες με τις φορολογικές αρχές κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης στη μεταβίβαση ακινήτων».
Διευκρινίζει, επίσης, ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν προσδιορίζονται αυθαίρετα από τον εκάστοτε υφυπουργό, αλλά από τις κατά τόπους αρμόδιες επιτροπές και επικυρώνονται με υπουργική απόφαση.
Σε πανελλαδική κλίμακα, οι αρμόδιες επιτροπές προσδιόρισαν κατώτατη τιμή ένταξης τα 600 ευρώ ανά τ.μ., τη στιγμή που το επίσημα εκτιμώμενο από το ΤΕΕ ελάχιστο κόστος κατασκευής ανερχόταν, το 2005, σε 800 ευρώ/τ.μ. Παρατηρεί ότι για το χαράτσι στα ακίνητα δε λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία, ούτε οι συντελεστές που έχουν προβλεφθεί να τη μειώνουν ανάλογα με την παλαιότητα, την κατάσταση του ακινήτου κ.λπ., αλλά μόνο η τιμή ζώνης.
Η ένταξη στις αντικειμενικές αξίες αφορούσε στις εντός σχεδίου περιοχές και οικισμούς της Μεσσηνίας. Στα οικήματα εκτός σχεδίου ή οικισμούς περιοχών της Μεσσηνίας, που δεν εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, για το «χαράτσι» εφαρμόζονται οι τιμές ζώνης που όρισαν, κατά την κρίση τους, τα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να εισπράττουν οι Δήμοι το ΤΑΠ.
Οι άδικες επιβαρύνσεις προκύπτουν, αφενός, επειδή για το «χαράτσι» στα ακίνητα λαμβάνεται υπόψη μόνο η τιμή ζώνης με προσαυξήσεις αντί μειώσεων των συντελεστών βάσης και, αφετέρου, επειδή η χρέωση προσδιορίστηκε σε 3 ευρώ/τ.μ. για τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ και σε 4 ευρώ/τ.μ. για τιμές ζώνης από 500 μέχρι 1000 ευρώ.
Προσθέτει ότι σε τροπολογία που συζητήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου ζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, «ο συντελεστής για τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ να κατέβει από 3% στο 1% και ο συντελεστής για τιμές ζώνης από 500 μέχρι 1000 ευρώ να μειωθεί από 4% στο 2%, προτάσεις που θα ευνοήσουν, καθαρά αγροτικές περιοχές με πολύ χαμηλά εισοδήματα, να έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν αυτό το βάρος και να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση».
Προκειμένου να υπάρξει ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα πρότεινε αντίστοιχη αύξηση των συντελεστών για τιμές ζώνης από 3.000 ευρώ και πάνω.
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου