Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

H παροχή βίζας, που, σύμφωνα με το νέο επενδυτικό νόμο, «δωρίζεται» σε κατοίκους τρίτων χωρών, εάν επενδύσουν στην αγορά ακινήτων ποσά 250.000 ευρώ και άνω.


Κινέζοι «οργώνουν» τη Μεσσηνία για ακίνητα και τουρισμό

Τελευταία Ενημέρωση: 19/05/2013 

Με δώρο τη βίζα για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων ψάχνουν σπίτι με θέα στην Ελλάδα Κινέζοι αστοί
 

 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες περισσότεροι από 1.000 ευκατάστατοι Κινέζοι ετοιμάζονται να καταπλεύσουν σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Αττική, αναζητώντας ευκαιρίες στην καταρρέουσα ελληνική κτηματαγορά.
Το δέλεαρ είναι, φυσικά, η παροχή βίζας, που, σύμφωνα με το νέο επενδυτικό νόμο, «δωρίζεται» σε κατοίκους τρίτων χωρών, εάν επενδύσουν στην αγορά ακινήτων ποσά 250.000 ευρώ και άνω.
Υψηλή θέση στην ατζέντα των Κινέζων επιχειρηματιών κατέχει η Μεσσηνία, αφού, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα αγοράς που έχουν κάνει, πληροί όλα τα κριτήρια που θέτουν για να προχωρήσουν σε αγορές γης και ακινήτων.
Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, διευθύνοντα σύμβουλο του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates Α.Ε., ο οποίος περιμένει ένα group Κινέζων την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, στις προϋποθέσεις που έχουν καθορίσει οι εκπρόσωποι των υποψήφιων επενδυτών της μακρινής χώρας συγκαταλέγονται η θέα προς τη θάλασσα, η κοντινή απόσταση από νοσοκομεία και η εγγύτητα σε αεροδρόμιο (η διαδρομή να μην ξεπερνά τις δύο έως τρεις ώρες).
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό προφίλ των ενδιαφερόμενων Κινέζων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ στον «Κόσμο του Επενδυτή», σχεδόν επτά στους δέκα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να επενδύσουν ποσά που δεν ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ (ποσοστό 65%). Για ποσά που ξεκινούν από 500.000 ευρώ και φθάνουν το 1 εκατ. ευρώ, το ποσοστό των ενδιαφερομένων «πέφτει» στο 25%, ενώ μόλις ένας στους δέκα δηλώνει ότι ενδέχεται να επενδύσει ποσά πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Επειδή οι περισσότεροι έχουν ήδη γνώση για τη διακύμανση των τιμών στις περιοχές που θα επισκεφθούν, θέτουν ως όρο να μην υπάρξουν αλλοιώσεις από τους πωλητές ή τους εκπροσώπους τους, ενώ έχουν ήδη διαμηνύσει ότι αναζητούν πραγματικές ευκαιρίες προκειμένου να προχωρήσουν σε συναλλαγές.
 
Πού ψάχνουν
Οι περιοχές που μέχρι τώρα έχουν επιλέξει και θα επισκεφθούν είναι η Πελοπόννησος και τα παράλια της Αττικής. Η Πελοπόννησος επιλέχθηκε λόγω και του αεροδρομίου της Καλαμάτας, αλλά και των τουριστικών sites διεθνούς προβολής, όπως το συγκρότημα “Costa Navarino” στη Μεσσηνία, περιοχή όπου λέγεται ότι έχει αποκτήσει οικοπεδική έκταση ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, και το “Amanzoe” στην Αργολίδα, που διαχειρίζεται η πολυτελής αλυσίδα Aman Resort. Συγκεκριμένα, θα επισκεφθούν τους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Αργολίδας, βλέποντας από νεόδμητες εξοχικές βίλες πάνω στο κύμα, μέχρι παραθαλάσσιους ελαιώνες και μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις, πρόσφορες για μελλοντικές τουριστικές επενδύσεις.
Εκτός από την Πελοπόννησο, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων και για την Κρήτη, όπου πέραν των εξοχικών αναζητούν και ξενοδοχειακές μονάδες.
Να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω περιοχές δεν επιλέχθηκαν τυχαία από τους Κινέζους, καθώς μαζί με τις Κυκλάδες είναι εκείνες που στην ουσία ωφελούνται από τη ρύθμιση σχετικά με την παροχή βίζας, μιας και Ιόνιο και Δωδεκάνησα προσκρούουν στο σκόπελο των παραμεθόριων περιοχών και στη… χαρτούρα που συνοδεύει μια αγορά ακινήτου από ξένο.
 
Και ολόκληρα νησιά
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικούς μήνες εκπρόσωποι Κινέζων παζάρευαν την απόκτηση ενός μικρού ιδιωτικού νησιού στο Αιγαίο, αλλά το εγχείρημα έληξε άδοξα, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ωστόσο, ακόμη και αν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας ξεπεραστούν, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιμετωπιστούν άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η υπέρμετρη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών.
Να σημειωθεί ότι η αγορά μέσω offshore μεγάλου αριθμού κατοικιών για μεταπώληση σε επιμέρους αγορές αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των επενδυτών σ’ όλο τον κόσμο, γεγονός που περιορίζει την εφαρμογή της ευεργετικής διάταξη αυστηρά σε φυσικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου