Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Στα… χαρακώματα με αφορμή τη «λίστα των φοροφυγάδων»


Δ. Κουσελάς-Οδ. Βουδούρης
Στα… χαρακώματα με αφορμή τη «λίστα των φοροφυγάδων»
Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο βουλευτών του Νομού Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουσελά και Οδυσσέα Βουδούρη, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώτου περί λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη δεν έχουν εισπραχθεί.
Ο μεν κ. Βουδούρης κάνει λόγο για αστοχία το πρώτο εξάμηνο 2011 στην υλοποίηση του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ συνιστά «αυτοκριτική». Ο δε κ. Κουσελάς συστήνει προς τον κ. Βουδούρη να «μην ανησυχεί» και ζητά η προσπάθειά του «να στηριχθεί σθεναρά και από τον ίδιο, αντί να παραβιάζει ανοικτές πόρτες».
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Κουσελά, ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης σημειώνει: «Στις 23 Δεκεμβρίου 2010 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, που εισηγήθηκε το υπουργείο Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός αυτός προέβλεπε, για το πρώτο εξάμηνο του 2011, 25,1 δισ. ευρώ έσοδα. Στο πρώτο εξάμηνο 2011 εισπράχθηκαν όμως μόνο 21,8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ, με συνέπεια τη σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, που είχε θέσει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Η αστοχία αυτή ήταν μια από τις αιτίες που ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει στη συνέχεια πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.Ωστόσο, οι στόχοι εσόδων είχαν κριθεί, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως αναγκαίοι και ρεαλιστικοί. Αναγκαίοι για να βγούμε από την κρίση και ρεαλιστικοί, διότι, αν το οικονομικό επιτελείο επεδείκνυε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, μπορούσαν να επιτευχθούν.Η αναφορά αυτών των δεδομένων οδηγεί αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αστοχία το πρώτο εξάμηνο 2011 στην υλοποίηση του προϋπολογισμού από το υπουργείο που τον είχε εισηγηθεί. Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η πολιτική υπευθυνότητα, όμως, επιτάσσει σε όσους πρωταγωνίστησαν στην οικονομική πολιτική της συγκεκριμένης δύσκολης περιόδου, να αναλύσουν τι συνέβη, κάτι που εμπεριέχει προφανώς και την αυτοκριτική. Αυτό, βέβαια, οφείλει να κάνει και ο κ. Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την είσπραξη των εσόδων. Η επίκληση “μεγάλων συμφερόντων” ως εξήγηση μιας αποτυχίας μπορεί να ληφθεί υπόψη αν αυτά κατονομαστούν. Ειδάλλως, ισοδυναμούν με προσπάθεια προσωπικής δικαιολόγησης. Υπεύθυνος πολιτικός είναι όποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, χωρίς να επιχειρεί να τις μετακυλήσει σε τρίτους. Εύχομαι αυτό να πράξει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά “λίστες φοροφυγάδων”, θεωρώ αυτονόητο πως όποιος βρεθεί κάτοχος τέτοιων στοιχείων οφείλει χωρίς καμία καθυστέρηση να τα παραδώσει στις δικαστικές Αρχές, είτε είναι απλός πολίτης είτε -ακόμη περισσότερο- αν είναι κυβερνητικό στέλεχος».
Η δήλωση – απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά έχει ως εξής: «Φαίνεται πως η παρέμβασή μου στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, για να εισπραχθούν άμεσα τα οφειλόμενα από μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και να ανακοινωθούν τα ονόματά τους -κάτι που είχε ήδη δρομολογηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πριν από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου-, ανησύχησε πολλούς και για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Δεν περίμενα, όμως, να ανησυχήσει και το συνάδελφό μου βουλευτή Μεσσηνίας κ. Οδυσσέα Βουδούρη.Ας μην ανησυχεί ο καλός συνάδελφος! Αυτή μου η προσπάθεια υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, για να μην πληρώνουν τα σπασμένα παραλείψεων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας ή του κρατικού μηχανισμού. Θα περίμενα, λοιπόν, να στηριχθεί σθεναρά και από τον ίδιο, αντί να παραβιάζει ανοικτές πόρτες, ζητώντας απολογισμούς που έχουν γίνει ή κάνοντας υποδείξεις για τα αυτονόητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου