Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012


Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
ImageΑπομένουν λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή του

Ήταν Απρίλιος του 2007, όταν η σημερινή Δημοτική Αρχή, «πατώντας» στη σημαντική προεργασία που είχε γίνει από τις προηγούμενες, ξεκίνησε επί της ουσίας τις εργασίες για την ανέγερση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. 
Στο μεσοδιάστημα, το έργο πέρασε από… σαράντα κύματα. Ουκ ολίγες φορές αναγγέλθηκε η ολοκλήρωσή του, αλλά τα προβλήματα επέμεναν να κρατούν την υλοποίησή του κενό γράμμα. Δεν ήταν λίγοι όσοι έλεγαν, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ! 

Σήμερα, ωστόσο, το κτήριο σε σχήμα ανάποδου «Τ», που αναπτύσσεται σε τρεις όγκους (υψηλότερο- μεσαίο- χαμηλότερο), συνολικού εμβαδού 7.000 τ.μ., από μπετόν, γυαλί και σίδερο, είναι έτοιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εκείνο που απομένει είναι να τοποθετηθεί η μεγάλη αυλαία, κάτι που θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως και κάποιες λεπτομέρειες. Εντός των ημερών το κτήριο ηλεκτροδοτείται και ακολουθούν οι αναγκαίες δοκιμές στα πολλά και πολύπλοκα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. Εν ολίγοις, μέσα στις επόμενες ημέρες το έργο πρόκειται  να παραδοθεί από την ανάδοχο εταιρεία. 
Ένεκα των παραπάνω, λοιπόν, επίσκεψη πραγματοποίησε χθες στους χώρους του Μεγάρου ο δήμαρχος Παν. Νίκας, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των κατασκευών και την ποιότητα του έργου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εξωτερικός χώρος θα διατεθεί για μία παράσταση του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, ενώ τα εγκαίνια του κτηρίου υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο από τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά.
Βέβαια, εκείνο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι το θέμα της διοίκησής του, όπως και του κόστους λειτουργίας του, παράλληλα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Εφετείου Καλαμάτας. 
Για το πρώτο θέμα, ο κ. Νίκας έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας για να διοικηθεί με επιτυχία θα πρέπει να είναι χωριστό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο πανελλήνιας προβολής, να διασυνδεθεί με το Μέγαρο Μουσικής και να υπογραφεί με το υπουργείο Πολιτισμού μια προγραμματική σύμβαση, η οποία θα καλύπτει μέρος της δαπάνης λειτουργίας του. Εκείνο που πρέπει να εξασφαλίσουμε, πρωτίστως, είναι η οικονομική του ανεξαρτησία». 
Δεν απομένει παρά να δούμε να γίνεται πράξη ο παραπάνω σχεδιασμός…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου