Κυριακή 24 Ιουνίου 2012


Ο Α. Σαμαράς, ο Γρ. Ψαριανός & το υφυπουργείο Αθλητισμού
Image

Πριν από χρόνια, όχι πολλά, το 2008 πρέπει να ήταν, είχε έρθει στην Καλαμάτα ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τότε. Πρέπει να ήταν υπεύθυνος για τον αθλητισμό, γιατί επισκέφθηκε αθλητικές εγκαταστάσεις, είδε εκπροσώπους αθλητικών φορέων, ενώ πήγε και στον τότε νομάρχη, τον Δημήτρη Δράκο, στον οποίο είπε ότι η περιοχή «χωλαίνει» από αθλητικές υποδομές, παρ’ ότι το κλίμα της είναι ιδανικό για την προετοιμασία αθλητών και την πραγματοποίηση αθλητικών διοργανώσεων. 
Τότε, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν απλός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και όλοι περίμεναν ότι, εάν έφευγε ποτέ από την προεδρία του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής, τη θέση του θα έπαιρνε αυτοδίκαια η Ντόρα Μπακογιάννη. 
 
 Ο Γρηγόρης Ψαριανός, λοιπόν, με μια ειρωνική διάθεση –έτσι δηλαδή την εξέλαβαν οι παριστάμενοι- είπε στον Δημήτρη Δράκο ότι «τον Σαμαρά πρέπει να βάλουμε στο Αθλητισμού». Φυσικά, ο νομάρχης «τσίμπησε» και του απάντησε ότι «δεν είναι ο Σαμαράς για το αθλητισμού, αγόρι μου»!
Πράγματι, όμως, λίγους μήνες μετά ο Αντώνης Σαμαράς έγινε υπουργός Πολιτισμού και είχε υπό την εποπτεία του και το υφυπουργείο Αθλητισμού! Και μετά από άλλους λίγους μήνες έγινε και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού «καθάρισε» την Ντόρα Μπακογιάννη. Οπότε νομοτελειακά, έστω με κάποιο ζόρι, έγινε και πρωθυπουργός.
Ο πανέξυπνος και προβοκάτορας Γρηγόρης Ψαριανός είχε δει από πολύ νωρίς ότι ο Αντώνης Σαμαράς αυτή τη φορά δε θα άφηνε την ευκαιρία να του φύγει. Με το δημοσιογραφικό του κριτήριο έβλεπε ότι «τα ψωμιά» του Κώστα Καραμανλή δε θα είναι πολλά, ότι και η Ντόρα είχε φθαρεί μαζί του και κατάλαβε αμέσως ότι, εφόσον δεν υπήρχε άλλη χαρισματική ηγετική προσωπικότητα στο κόμμα, ο κόσμος θα στρεφόταν στο πρόσωπο που μόλις είχε βγει από την… κατάψυξη, τον Αντώνη Σαμαρά. 
Βέβαια, τότε ούτε ο Δημήτρης Δράκος ούτε οι υπόλοιποι βολεμένοι Νεοδημοκράτες ήταν σε θέση να αντιληφθούν την έννοια της «μπηχτής» του Γρηγόρη Ψαριανού. 
Σήμερα, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Γρηγόρης Ψαριανός κυβερνητικός του εταίρος. Όμως, «σύντροφος» του Γρηγόρη Ψαριανού στη Δημοκρατική Αριστερά και κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης είναι και ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος από την πλευρά του, πράγματι, έχει ένα θέμα με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν τον ήθελε για πρωθυπουργό, γιατί παραείναι δεξιός και έχει στείλει την υπογραφή του στη Μέρκελ για το μνημόνιο. 
Ο συμπατριώτης Οδυσσέας Βουδούρης συνεχίζει το ίδιο βιολί. Δε θέλει τον Σαμαρά, αλλά θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης... Όπως δεν ήθελε και το μεσοπρόθεσμο, αλλά το ψήφισε ή όπως διαφωνούσε με σειρά άλλων μέτρων κατά των συνταξιούχων και των μισθωτών, αλλά επίσης τα ψήφιζε… Όπως, ακόμη, έφυγε από το ΠΑΣΟΚ γιατί μεταλλάχθηκε σε νεοφιλελεύθερο κόμμα, αλλά το νέο του κόμμα τα βρίσκει μια χαρά με το ΠΑΣΟΚ… Μήπως, τελικά, ο Οδυσσέας Βουδούρης, αυτό που θέλει είναι να βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα, λειτουργώντας πιο «επαγγελματικά» και από τους «επαγγελματίες πολιτικούς», τους οποίους όμως υποτίθεται ότι αποστρέφεται;
Με τις εκλογές, πάντως, ξεμπερδέψαμε και η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει πάση θυσία να κρατηθεί όρθια και δυνατή όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Σιγά σιγά θα αρχίσει να ανοίγει και το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες θα γίνουν σε δύο χρόνια ακριβώς. Δεν είναι πολύς ο καιρός δηλαδή.  
Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία θα «κατεβάσει» δικά της ψηφοδέλτια, το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι οι δύο ισχυρότεροι πόλοι στο πολιτικό σκηνικό. Με το ΠΑΣΟΚ, όμως, τι θα γίνει; Όταν τα ποσοστά του έχουν πέσει σε μονοψήφια νούμερα σε πολλές περιοχές, πώς θα καταφέρει να φτιάξει ψηφοδέλτια; Η λογική εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει τη συνταγή Καμίνη στην Αθήνα, Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, Δημαρά στην Πάτρα. Θα επιδιώξει, δηλαδή, συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά για τη στήριξη ανεξάρτητων συνδυασμών, με επικεφαλής πρόσωπα κύρους, ευρύτερης αποδοχής και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Και αν τα καταφέρουν αυτά τα δύο κόμματα να έχουν επιτυχή αποτελέσματα στην αυτοδιοίκηση, θα ενισχύσουν τη θέση τους και την απήχησή τους και στην κεντρική πολιτική σκηνή. 
Άλλωστε, για θυμηθείτε την περίπτωση του Δημήτρη Τροχάτου, όταν το ΠΑΣΟΚ έψαχνε να βρει ή να στηρίξει υποψήφιο δήμαρχο στην Καλαμάτα; Τότε η «δουλειά» χάλασε από το ΣΥΡΙΖΑ, που με τον τρόπο του ανάγκασε τον Δημήτρη Τροχάτο να επιστρέψει την πρόταση που του έκανε το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ενός συνδυασμού με υποψηφίους από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Τώρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να χαλάσει μια τέτοια προσπάθεια, αφού ο δρόμος του φαίνεται ότι έχει χωρίσει οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο. 
Επειδή ο καιρός περνάει γρήγορα, όπου να ‘ναι θα αρχίσουν να σχηματίζονται κινήσεις για τις εκλογές του Ιουνίου του 2014. Για να δούμε, ποιοι θα βγουν μπροστά;

Καραμαχίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου