Σάββατο 23 Ιουνίου 2012


ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εορτάστηκε η Μάχη της Βέργας
στην Καλαμάτα

 23/06
Κορυφώθηκαν χθες Παρασκευή 22 Ιουνίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 186η επέτειο της Μάχης της Βέργας

Κατά την εκδήλωση τελέσθηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καλαμάτας, Βουλευτών, του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, του Δημάρχου Δυτικής Μάνης, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας, εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθους κόσμου.

Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι, μετέβησαν πεζοί από τον Ιερό Ναό, στο Ηρώο των πεσόντων, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, και έγιναν καταθέσεις  στεφάνων.

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βέργας και  παραδοσιακοί  χοροί από το Χορευτικό τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Βέργας και το Χορευτικό Σύλλογο «Λεύκιππος».

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά μικρής δεξίωσης από το Δήμο Καλαμάτας, σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση από τη Δημοτική Κοινότητα Βέργας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο στο Πάρκο του Αλμυρού, με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου, Πολιτιστικών Φορέων και πλήθους κόσμου.

Ιστορική αναδρομή

Η Βέργα ήταν πέτρινο οχύρωμα που είχε κατασκευαστεί τον Ιούλιο του 1826 κοντά στο χωριό Βέργα(Σέλιτσα) της Καλαμάτας στο στρατηγικό σημείο που ήταν η μοναδική είσοδος στην δυτική Μάνη.

Ο Ιμπραήμ αρχικά προσκάλεσε τον Μαυρομιχάλη να παραδοθεί, όταν όμως αυτός αρνήθηκε, ξεκίνησε με 7000 πεζικό και ιππείς, από την Καλαμάτα κατά της Μάνης. Στο χωριό Αλμυρό μαζεύτηκαν περίπου 1000 Μανιάτες υπό τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη και έπιασαν την Βέργα. Επακολούθησαν τρεις διαδοχικές σφοδρότατες επιθέσεις του Ιμπραήμ, τις οποίες οι Μανιάτες απόκρουσαν κατά μέτωπο και με τα πυρά από δυο βρίκια από την θάλασσα.

Ο Ιμπραήμ αποφάσισε τότε να επιχειρήσει απόβαση 1500 Αιγιπτίων πεζών στο Δηρό. Το σώμα αυτό αποβιβάστηκε και προέλασε προς τα Τσαπαλιανά, όπου κατατροπώθηκε από τα πυρά των γύρω Μανιατών. Ακόμα και οι γυναίκες τους υποδέχτηκαν με τα δρεπάνια στο χέρι. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι επιβιβάστηκαν και πάλι και έφυγαν.

 Ο Ιμπραήμ διέταξε τότε νέα επίθεση στην Βέργα η οποία απέτυχε όπως και οι προηγούμενες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου