Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κακή αρχή για τον διάδοχο της ΕΑΣ - Απογοητευτική εικόνα στο νέο συνεταιρισμό

Κακή αρχή για τον διάδοχο της ΕΑΣ - Απογοητευτική εικόνα στο νέο συνεταιρισμό

  • Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012
  • 09:22
  •   
Κακή αρχή για τον διάδοχο της ΕΑΣ - Απογοητευτική εικόνα στο νέο συνεταιρισμό
Κακή αρχή για τον διάδοχο της ΕΑΣ
Απογοητευτική εικόνα
στο νέο συνεταιρισμό




Με εικόνα σαν αυτή που παρουσίασε στη προχθεσινή γενική συνέλευση ο νέος συνεταιρισμός της Ενωσης Μεσσηνίας, ο διάδοχος της ΕΑΣ δεν έχει μέλλον. Με μόλις 130 και 140 παραγωγούς από όλο το νομό - μέλη, με αντιπαραθέσεις προσωπικού χαρακτήρα και με κίνητρο το συμφέρον, τη συμμετοχή στο πρώτο Δ.Σ., ο συνεταιρισμός θα σβήσει, δε θα προλάβει να σταθεί στα πόδια του.
Η εικόνα αυτή απογοήτευσης και ανησυχίας, των έντονων αντιπαραθέσεων -μέχρι στα χέρια παραλίγο να έρθουν- κυριάρχησε στην πρώτη γενική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού το Σάββατο, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος". Μια ψηφοφορία που χρειάστηκε να γίνει, κρίθηκε οριακά και κανείς δεν ξέρει ποιο ήταν το αποτέλεσμά της! Αφορούσε την εκλογή μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγροτών -αυτών που έχουν βιβλιάριο ΟΓΑ- στο Δ.Σ. της νέας οργάνωσης. Πρόταση που ζητήθηκε να περιληφθεί στο καταστατικό του συνεταιρισμού. Αφού δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί άκρη με την ψηφοφορία διά ανατάσεως των χεριών, έγινε ονομαστική. Ψήφισαν μόνο 104 -κάποιοι δεν άντεξαν και είχαν φύγει-, η πρόταση πήρε 45 ψήφους, την καταψήφισαν 42, ενώ υπήρξαν 15 λευκά και 2 άκυρα. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της ΕΑΣ Χρήστο Παναγιωτόπουλο, η πρόταση δεν πέρασε, αφού η πλειοψηφία των παρόντων δεν τη δέχθηκε. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης υποστήριζε ότι η πρόταση πέρασε, γιατί πλειοψήφησε έναντι των καθαρών αρνητικών ψήφων. Ο παραγωγός - αγρότης Γιώργος Κουρέτας έλεγε ότι αν δεν πέρασε η πρότασή του (αυτός την είχε καταθέσει), θα ζητήσει να διαγραφεί από μέλος του νέου συνεταιρισμού.
Αισιόδοξο και παρήγορο στη συνέλευση ήταν η άποψη που κατατέθηκε από αρκετούς παραγωγούς - μέλη πως πρέπει να ανοίξει η διαδικασία και να γραφτούν μέλη χιλιάδες αγρότες - παραγωγοί της Μεσσηνίας, για να αποκτήσει δύναμη ο συνεταιρισμός, να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να έχει μέλλον. Σ’ αυτό συμφώνησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ, όμως, ανέφερε και το ξεκαθάρισε ο νομικός σύμβουλος, πως για την εκλογή του πρώτου Δ.Σ. θα ψηφίσουν μόνο τα ιδρυτικά μέλη, οι 94 παραγωγοί και αυτοί που είναι μέλη (υπολογίζονται στους 35) των 7 συνεταιρισμών - "σφραγίδων", που συγχωνεύτηκαν κι εντάχθηκαν στο νέο συνεταιρισμό.
Ρόλο στο νέο συνεταιρισμό ήταν φανερό πως διεκδικούν και οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι της ΕΑΣ, που μετέχοντας ως μέλη του τάχθηκαν κατά της πρότασης να εκλέγονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μάλιστα, ο Χάρης Ρέκκας που ήταν γραμματέας της συνέλευσης, παραιτήθηκε από τη θέση του και κατέβηκε από το προεδρείο, διαμαρτυρόμενος πως τον θέλουν ως μέλος, να μετέχει στο εκλέγειν, αλλά όχι και στο εκλέγεσθαι.
Οι πρώτες εντάσεις και διαμαρτυρίες της συνέλευσης ήταν από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών  Βασίλη Γαϊτανάρο για τον αποκλεισμό του συνεταιρισμού του από τη νέα οργάνωση και του αγρότη - γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλία Μπουντουβά για το δικό του αποκλεισμό. Και οι δύο κατήγγειλαν πως πρόκειται για αποκλεισμούς με σκοπιμότητες. Ο συνεταιρισμός των Δολών αποκλείστηκε, γιατί είχε χρέος στην ΕΑΣ και η πληρωμή με επιταγή δεν έγινε δεκτή. Ο κ. Γαϊτανάρος διαμαρτυρήθηκε ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε από την Ενωση πως η  πληρωμή έπρεπε να γίνει μετρητοίς. Ο κ. Μπουντουβάς που πλήρωσε τα 300 ευρώ της μερίδας για να γραφτεί, είχε χρέος στην Ενωση και απορρίφθηκε η αίτησή του, αλλά όπως σημείωσε, δεν τον είχαν ενημερώσει πως θα έπρεπε να εξοφλήσει την οφειλή του.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εξωχωρίου Σταύρος Γιαννακέας δήλωσε ότι κατέθεσε ένσταση κατά της σύνθεσης της γενικής συνέλευσης, για τη συμμετοχή 3 από τους 7 συνεταιρισμών, υποστηρίζοντας ότι δεν πήραν νόμιμες αποφάσεις.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν (από τον κ. Κουρέτα) για να περιληφθεί στο καταστατικό, ήταν τα μέλη του Δ.Σ. να μην έχουν το δικαίωμα να διορίζουν τα παιδιά και συγγενείς μέχρι β’ βαθμό συγγένειας στο νέο συνεταιρισμό και (από το Γιώργο Κότσαρη) να μην είναι το ίδιο πρόσωπο στο Δ.Σ. δύο συνεταιρισμών.

ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Στο προσωρινό Δ.Σ. του νέου συνεταιρισμού ορίστηκαν 11 μέλη από το τελευταίο Δ.Σ. της Ενωσης, στοιχείο που προκάλεσε αντιδράσεις. Είναι οι Β. Κοζομπόλης, Μ. Αντωνόπουλος, Αρ. Γιαννακόπουλος, Γ. Γιαννακόπουλος, Π. Παγάνης, Ηλ. Ντονάς, Φ. Δημητρόπουλος, Κ. Χρυσανθακόπουλος, Ν. Κοτταρίδης, Κ. Κατσούλης, Γ. Λαζόγιαννης.
Η συνέλευση ενέκρινε και το καταστατικό του νέου συνεταιρισμού, που θα κατατεθεί για επικύρωση στο Πρωτοδικείο.
Στην αρχή της συνεδρίασης αποφασίστηκε να αναβληθούν τα 3 πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν σημαντικά αλλά αφορούσαν τη λειτουργία της ΕΑΣ. Ηταν η ανακοίνωση της έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών για το διαχειριστικό έλεγχο της χρήσης 2011, η έγκριση του ισολογισμού και του λογαριασμού αποτελεσμάτων και η απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. της ΕΑΣ από κάθε ευθύνη για τη χρήση του 2011. Θέματα που έπρεπε να έχουν εξεταστεί από τη γενική συνέλευση της ΕΑΣ, όπως παρατήρησε ο νομικός σύμβουλος και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου