Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Μόνιμη έκθεση του CERN σχεδιάζουν στην Καλαμάτα

Μόνιμη έκθεση του CERN σχεδιάζουν στην Καλαμάτα

Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα
CERN
Το CERN, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο
Μόνιμη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα. Το επόμενο διάστημα αναμένονται στην Καλαμάτα τα στελέχη του CERN Εμμανουήλ Τσεσμελής και RayLewis, για να συζητήσουν με το δήμαρχο τις λεπτομέρειες διοργάνωσης μιας πρώτης έκθεσης και να δουν από κοντά χώρους που ενδείκνυνται για τη φιλοξενία της.
Το CERN, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί είκοσι κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος.
«Το CERN έχει την ευθύνη μεγάλων πειραμάτων για τα μικροσωματίδια. Γίνεται, λοιπόν, προσπάθεια από το CERN για μεταφορά γνώσης σε διάφορες χώρες. Υπάρχει, μάλιστα, σχετική έκθεση στο Πήλιο», ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Στόχος είναι η έκθεση του CERN στην Καλαμάτα να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να γνωρίσει το ευρύ κοινό τις νεότερες εξελίξεις για τη δραστηριότητα του CERN και την εξερεύνηση του κόσμου των μικροσωματιδίων και του ατόμου, αλλά και να αποτελέσει έναυσμα για τους 12.000 μαθητές και μαθήτριες του Δήμου Καλαμάτας να δουν τη Φυσική με άλλο πρίσμα, ιδίως στο γοητευτικό τομέα της εξερεύνησης των μυστικών της δομής της ύλης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Δικαιουλάκος που έχει αναλάβει την δημιουργία της μόνιμης έκθεσης δηλώνει ότι η προοπτική μιας μόνιμης έκθεσης του CERN στην Καλαμάτα θα βοηθήσει την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα με την παροχή γνώσεων, θα ευοδώσει τη διοργάνωση θερινών σεμιναρίων προάγοντας τον επιστημονικό και συνεδριακό τουρισμό, θα προσφέρει σε άνεργους Έλληνες επιστήμονες τη δυνατότητα απασχόλησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου