Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Επιτάφιος της Παναγίας στη Μεθώνη των θρύλων

 Romfea.gr. Σάββατο, 15 Αύγουστος 2015   
mathoni
Για τη Romfea.gr του Ραφαήλ Αναγνώστου
Φωτο: Ραφαήλ Αναγνώστου - Δ. Πανοσκάλτσης

Χάθηκε ο ήλιος στο «ηλιοδύσιο» αντίκρυ στο βενετσιάνικο κάστρο της Μεθώνης εκεί κάτω στις εσχατιές της Ελλάδας, απέναντι απ’ τη Σαπιέντζα.
Η ατμόσφαιρα βαριά από την μεσημεριανή μπόρα, μάζευε θαρρείς δάκρυα για την Κυρά την Δέσποινα, την Παναγιά που αύριο γιορτάζει. Θρύλοι, δοξασιίες και ιστορίες σημαδέψαν για πάνω από χίλια χρόνια την καστροπολιτεία που κουρσεύτηκε και λευτερώθηκε τόσες φορές.
Ο Δεσπότης της, ο Εθνομάρτυρας και Φιλικός Γρηγόριος Παπαθεοδώρου που τόλμησε ν’ απαντήσει στον Μπραϊμη: «Ο Δεσπότης της Μεθώνης δυό πράγματα προσκυνάει, τον Παντοδύναμο Θεό και την Μητέρα του πατρίδα» και μαρτύρησε φριχτά στο διαβόητο θαλασσόπυργο, στο Μπούρτζι του Κάστρου, σήμερα χαίρεται και αγάλλεται από την γειτονιά των Αγγέλων που βρίσκεται από τα 1825. (κλικ εδώ)

Μ’ αυτές τις σκέψεις στο μυαλό και το μεσογειακό αεράκι να γεμίζει μ’ αναμνήσεις παδικές την ψυχή και την καρδιά, με θύμησες αλλοτινές καιρών που χάθηκαν πια, περπάταγα στα παλιά σταφιδοχώραφα πηγαίνοντας προς τον Ναό της Κοίμησης του Κοιμητηρίου της Μεθώνης απ’ όπου σε λίγο θα ξεινούσε η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας μας.
Παλιά η παράδοση, ιεροσολυμίτικη, νησιώτικη που αναβίωσε ο νέος και δραστήριος παπάς της καστροπολιτείας ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Παναγιωτόπουλος σαν έγινε παπάς της δυό χρόνια πριν.
Κατάμεστος ο Ναός, νέοι, μεγαλύτεροι, ντόπιοι και προσκυνητές αλλά και ξένοι παραθεριστές στην όμορφη νησιώτικη θαρρείς πολιτεία ήρθαν να καταθέσουν ένα λουλουδάκι στη χάρη Της.
Ήρθαν και να δουν τους δικούς τους κεκοιμημένους μέσα στο Πάσχα του καλοκαιριού, μιας κι αναστάσιμη το ξέρουμε πως είναι η μέρα η αυριανή της Κυράς μας.

Κίνησε ο Επιτάφιος στους ώμους των ανδρών και του Δημάρχου Καφαντάρη και περιδιάβηκε δρόμους, γιοφύρια, περβόλια, τον Άη Λάζαρο στο παλιό το κοιμητήρι, την παραλία, την αγορά για να καταλήξει στον Άη Νικόλα όπου αύριο θα γίνει η Μεγάλη Της Γιορτή.
Σηκώνονταν απ’ τα τραπέζια όσοι δεν βρέθηκαν στην Εκκλησιά και στην Περιφορά Της, κλείνοντας το κεφάλι ως τιμή μα κι ως μετάνοια. ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Τέλειωσε η Αρτοκλασία κι η Παράκληση, σβήσαν ένα-ένα τα φώτα στον πολυέλαιο, αντηχούσε στ’ αυτιά μου η φωνή του Νέου της Δεσπότη που μετά από 175 χρόνια κοσμεί και πάλι την ένδοξη Μητρόπολη, σαν ήρθε ένα μήνα πριν να λειτουργήσει και να φωτίσει την Μεθώνη.
Ο σταυρός που χάρισε σήμερα μας ευλόγησε. Στραφτοκοπούσε η αφιέρωση: « Ο Μεθώνης Κλήμης, 2015 »

Καλή Παναγιά νάχουμε αδελφοί μου!
methoni1
methoni2
methoni3
methoni4
methoni5
meth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου