Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

🇬🇷🥇Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, Στοκχόλμη 1912 🇸🇪 Σπάνια φωτογραφία από το Αρχείο της Κεντρικής Σουηδικής Ένωσης για την προαγωγή του αθλητισμού

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (Χρυσός Ολυμπιονίκης)


 

(Πύλος, 30 Οκτωβρίου 1888 – Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 1913)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στοκχόλμη 1912, Σουηδία
Άθλημα: Άλμα εις Μήκος άνευ φοράς

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: «Μόλις μπήκα στο Ολυμπιακό στάδιο ένοιωσα πολύ παράξενα. Πριν πάω στη Στοκχόλμη νόμιζα ότι θα ήμουνα ο ψηλότερος από όλους τους αντιπάλους μου αλλά όμως οι τρείς Αμερικανοί ήταν πιο ψηλοί από μένα όπως και οι περισσότεροι συναθλητές μου. Ο παλαιός και ο νέος κόσμος έστειλαν τα μεγαλύτερα αναστήματα… Λίγο πριν την Τρίτη μου προσπάθεια το βλέμμα μου έπεσε στην ελληνική σημαία που ανέμιζε από ένα ελαφρό αεράκι και μου φάνηκε ότι με παρότρυνε στοργικά».

Στο συγκεκριμένο αγώνισμα μετείχαν 19 αθλητές από οκτώ χώρες που χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ενώ η κάθε ομάδα έκανε τις τρεις πρώτες προσπάθειες του αγωνίσματος σε ξεχωριστό σκάμμα. Με βάση τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο οι τρεις καλύτεροι αθλητές, μετά τα τρία πρώτα άλματα, είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα τρία πρώτα ολυμπιακά μετάλλια. Ο Τσικλητήρας ήταν σε πολύ καλή αθλητική κατάσταση, ενώ λίγο καιρό νωρίτερα είχε πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ με 3.47, ελάχιστα πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ του περίφημου Αμερικανού Ρέι Ιούρι 3.475, που είχε εγκαταλείψει τον αθλητισμό το 1910. Ο Έλληνας πρωταθλητής μετείχε στην τρίτη ομάδα και οι τρεις πρώτες του προσπάθειες ήταν κατά σειρά: 3.14, 3.26, 3.37. Μπήκε λοιπόν στον τελικό του αγωνίσματος με τους Αμερικανούς αδελφούς Πλάτ Άνταμς και Μπέν Άνταμς, ο πρώτος είχε καλύτερη προσπάθεια 3.32 και ο δεύτερος 3.28.
Ο Τσικλητήρας, έτσι, βρισκόταν ήδη σε τροχιά χρυσού μεταλλίου καθώς προηγείτο στο αγώνισμα με επίδοση 3.37. Ο Πλάτ στη τέταρτη προσπάθεια του φθάνει μια ανάσα πριν τον Τσικλητήρα, 3.36 ενώ ο Μπέν πάει χειρότερα, στο 3.18. Ο Έλληνας αθλητής, νευρικός κάπως, δεν βελτιώνεται, μένει στο 3.30. Πέμπτη προσπάθεια τα άλματα των Πλάτ, Μπεν και Κώστα είναι αντίστοιχα: 3.34, 3.24, 3.24. Στη τελευταία προσπάθεια τίποτα δεν αλλάζει και ο Τσικλητήρας στέφεται χρυσός Ολυμπιονίκης.

Η τελική κατάταξη:
Τσικλητήρας (Ελλάς) 3.37
Π. Ανταμς (ΗΠΑ) 3.36
Μ. Ανταμς (ΗΠΑ) 3.28
Μάλμστεν (Σουηδία) 3.20
Γκέριγκ (ΗΠΑ) 3.14
Μέλερ (Σουηδία) 3.14
Μπάρονι (Ουγγαρία) 3.13
Μπίρντ (ΗΠΑ) 3.12

# Image: Σπάνια φωτογραφία που απεικονίζει τον Τσικλητήρα στεφανωμένο Ολυμπιονίκη στις 8 Ιουλίου 1912 στο Ολυμπιακό στάδιο της Στοκχόλμης (Αρχείο: Κεντρική Σουηδική Ένωση για την προαγωγή του αθλητισμού)

* Έρευνα – τεκμηρίωση: Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου