Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Η Ρωσία μπορεί να αργεί, αλλά ξέρει να «χτυπά».

 

13 ώρ. 
0:01 / 0:10
19 ώρ. 
⚔⛵ Πριν από 193 χρόνια, η συνδυασμένη μοίρα της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας έδωσε ναυτική μάχη εναντίον του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στον κόλπο του Ναυαρίνου, έναν σχεδόν περίκλειστο κόλπο του Ιονίου Πελάγους. Η νίκη που πέτυχαν οι Ρώσοι, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εκείνη την ημέρα, έγινε ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας
⚔⛵ Μετά την άρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να παραχωρήσει αυτονομία στην Ελλάδα, η συνδυασμένη μοίρα Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας υπό τις διαταγές του Βρετανικού Αντιναύαρχου Έντουαρντ Κότριγκτον πλησίασε τον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου ο τουρκικός αιγυπτιακός στόλος ήταν αγκυροβολημένος. Η ρωσική μοίρα υπό τις διαταγές του υποναύαρχου Login van der Heyden, που ανήκε στην συμμαχική μοίρα, αποτελείτο από τέσσερα πολεμικά πλοία και τέσσερις φρεγάτες με 466 πυροβόλα όπλα.
⚔⛵ Το πρωί της 8 ης Οκτωβρίου (20), 1827, οι συμμαχικές μοίρες άρχισαν να εισέρχονται στον κόλπο του Ναυαρίνου και να παίρνουν θέση σύμφωνα με τις προθέσεις. Μόλις τα βρετανικά πολεμικά πλοία άρχισαν να κατεβάζουν τις άγκυρες τους, οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τον Βρετανό απεσταλμένο αξιωματικό που κατευθυνόταν για διαπραγματεύσεις με τον αρχιστράτηγο του οθωμανικού στόλου. Την ίδια στιγμή, η πρώτη βολή κανονιού πυροβολήθηκε από αιγυπτιακή κορβέτα στη γαλλική ναυαρχίδα Sirene, και οι μπαταρίες φρούριο άνοιξαν διασταυρούμενα πυρά στη ρωσική ναυαρχίδα της ομάδας Azov.
⚔⛵ Οι άγριοι τσακωμοί σε στενή δέσμευση συνεχίστηκαν για τέσσερις ώρες. Οι συμμαχικές διμοιρίες ενεργούσαν με πλήρη ενότητα και αμοιβαία υποστήριξη. Καταστράφηκε ολοσχερώς ο τουρκικο-αιγυπτιακός στόλος. Σημαντικά, η ρωσική μοίρα δέχτηκε το κύριο χτύπημα του εχθρού και κατέστρεψε τα περισσότερα πλοία της, νικώντας ολόκληρη την κεντρική και δεξιά πλευρά του σχηματισμού του εχθρού. Οι απώλειες του τουρκικού αιγυπτιακού στόλου στη μάχη ξεπέρασαν τα 60 πλοία και τα πλοία και περισσότερα από 7,000 άτομα. Οι σύμμαχοι δεν έχασαν ούτε ένα πλοίο.
⚔⛵ Η ρωσική ναυαρχίδα Azov υπό τις διαταγές του κυβερνήτη 1 ης Βαθμού Μιχαήλ Λαζάρεφ έδωσε ένα ιδιαίτερο στίγμα σε αυτή τη μάχη. Το Azov βύθισε δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, έκαψε μια φρεγάτα 60 πυροβόλων, ανάγκασε ένα πλοίο 80 πυροβόλων να προσαράξει, και στη συνέχεια, υποστηριζόμενοι από τους Βρετανούς, κατέστρεψε την τουρκική
 
 

«Μήνυμα» από Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο

Η Ρωσία μπορεί να αργεί, αλλά ξέρει να «χτυπά». Ή να στέλνει τα μηνύματά της με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Ποιος δεν θυμάται αυτό που είχε χαρακτηριστεί «επικό τρολάρισμα» του Πούτιν στον Ερντογάν, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στο Κρεμλίνο;

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας, έγραφε στις 6 Μαρτίου 2020 το OnAlert: «Για τους παρατηρητικούς, η συνάντηση έκρυβε και μία «έκπληξη», «τρολάρισμα» ή και «μήνυμα» – ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός- του Πούτιν προς τον Ερντογάν.

Όπως αναφέρει στο Twitter ο εκδότης Maxim Suchkov, η συνάντηση έγινε σε έναν χώρο που:

Υπήρχε άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, η οποία κατατρόπωσε τους Οθωμανούς τις περιόδους 1768-74 και 1787-92 και προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας το 1783, ενώ επίσης υπάρχει ένα γλυπτό που διακρίνεται ανάμεσα στους δύο Προέδρους και απεικονίζει Ρώσους στρατιώτες που νίκησαν την Τουρκία στην Βουλγαρία, την περίοδο 1877-1878″.

Μπορείτε να δείτε τις σχετικές φωτογραφίες εδώ.

Τώρα η Ρωσία επιφύλασσε ένα νέο «μήνυμα» στην Τουρκία, με αφορμή ένα ιστορικό γεγονός: Τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του το ρωσικό ΥΠΕΞ γράφει: «Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο στον Κόλπο του Ναυαρίνου. Ο θρίαμβος του συμμαχικού στόλου άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Μια λεπτομέρεια που ίσως έχει τη σημασία της: Η Ρωσία, η Γαλλία και -όχι η Βρετανία αυτή τη φορά- οι ΗΠΑ, ηγούνται της Ομάδας του Μινσκ που ασχολείται με την κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μία περίοδο που η Τουρκία -στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν- φαίνεται να παίζει τα «παιχνίδια» της στην περιοχή, στα «πόδια» της Μόσχας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου