Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

για την παρασημοφόρηση των Ρώσων ναυτικών αξιωματικών με το ελληνικό Τάγμα του Σωτήρος για τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

 


📜 Το 1827, χάρη στην επιμονή της Ρωσίας, στη Συνθήκη του Λονδίνου για το Ελληνικό ζήτημα συμπεριλήφθηκε ένα απόρρητο άρθρο για «χρήση των εξαιρετικών μέσων», αν η Πύλη απορρίψει την ειρηνική διευθέτηση με τη μεσολάβηση των δυνάμεων.
Αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση ενός ενιαίου στόλου των τριών Μεγάλων Δυνάμεων που πλησίασε την Ελλάδα και στις 20 Οκτωβρίου 1827 καταναυμάχησε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στον κόλπο της Πύλου.
Η Πετρούπολη πανηγύριζε τη νίκη με κωδωνοκρουσία, ενώ η αντίδραση στην είδηση σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν αμφίσημη. Σε πέντε μήνες τον Απρίλιο του 1828 η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Πύλη και η νίκη των Ρωσικών δυνάμεων που έφτασαν μέχρι την Αδριανούπολη εξανάγκασε τους Οθωμανούς να αναγνωρίσουν την αυτονομία και, αργότερα, την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
📜 Αναφορά του Γενικού επιτελείου αυτοκρατορικού Ναυτικού
στον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Κ. Νεσσελρόντε για
την παρασημοφόρηση των Ρώσων ναυτικών αξιωματικών με το ελληνικό Τάγμα του Σωτήρος για τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Επισυνάπτεται: η λίστα των παρασημφορημένων αξιωματικών.
17/29 Απριλίου 1834
Πηγή: Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (AVPRI), Γενικό Αρχείο. Αγία Πετρούπολη, κατάλογος III-1, έτη 1834-1846, κατάλογος 94, φάκελος 24, φύλλα 10-12, πρωτότυπο, στη ρωσική γλώσσα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου