Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

«όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» απο !!! παρόλα αυτά παραμένει κλειστή λόγο έλλειψη προσωπικού !



Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την υποστήριξη της Κοινότητας Μεθώνης και του Συλλόγου «Φίλων Κάστρου Μεθώνης», προετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες μιας από τις σημαντικότερες ιστορικές εκθέσεις στην επικράτειά του, ενόψει του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο λόγος για την έκθεση με τίτλο: «Ρήγας και Επανάσταση», η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2018 στην Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή τη συμπλήρωση των 220 ετών από το θάνατο του Ρήγα Βελεστιλνή.

Από φέτος θα κοσμεί το ιστορικό κτήριο του «Καποδιστριακού Σχολείου» στη Μεθώνη, αποτελώντας προοίμιο των εκδηλώσεων του Δήμου, για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία.

https://pylos-nestor.gr/o-dimos-pyloy-nestoros-proetoimazei-tin-ekthesi-rigas-kai-epanastasi/

ο οδηγός της έκθεσης που είχα την τιμή να επισκεφθώ στην βουλή το 1999,ενώ και η δεύτερη έκθεση της βουλής 

«Ρήγας και Επανάσταση»

το 2018 περιείχε ιστορικά κειμήλια και  όχι μόνο φωτογραφίες !
https://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=a4608181-36e3-4c12-84f3-a99d014f093e
Και μόλις χθες το βράδυ 9 Αυγούστου 2021  ο σύλλογος φίλων κάστρου Μεθωνης σε προγραμματισμενη εκδήλωση άνοιξε έστω και άτυπα το Καποδιστριακο   σχολείο το οποίο παραμένει πάντα κλειστό με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό να το λειτουργήσει ! τότε ως προς τι  η έκθεση της βουλής η οποία σημειωτέον πρώτον καμιά ιστορική και συναισθηματικη άξια έχει για την Μεθωνη  άρα και σημασία δεν έχει για την περιοχή και δεύτερον αποτελείται από χαλκομανίες αντίγραφα άνευ αρχαιολογικης σημασίας που φθάνουν εως τον ΡΗΓΑ του ΚΚΕ εσωτερικού !!!


 




πέραν από ολα  αυτό ο κατά άλλα ο δραστήριος σύλλογος φίλων κάστρου Μεθωνης ο οποίος κανει φιλότιμες προσπάθειες για να αναδείξει και να προστατεύσει την ιστορία της περιοχής όπου χθες το βράδυ 
Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 πραγματοποιησε στο προαύλιο του Καποδιστριακού σχολείου Μεθώνης την δεύτερη φετινή εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης
Το θέμα της έκθεσης ήταν:
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1822 - 1823.
Μετά την καταστροφή του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι το 1821 οι αγωνιστές που επέζησαν κατέφυγαν στην Οδησσό και το Φθινόπωρο του 1822 ξεκίνησαν τη δραματική πορεία επιστροφής τους στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τον απελευθερωτικό αγώνα. Ξεκίνησαν 1.000 με 1.500 αγωνιστές και διέσχισαν πεζή εκτεθειμένοι στο βαρύ χειμώνα, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη (Ρωσία, Πολωνία, Γερμανία) για να φθάσουν στην Ελβετία όπου υπήρχαν πάνω από 100 φιλελληνικές οργανώσεις.
Οι αγωνιστές 1.200 φυγάδες, ρακένδυτοι και πεινασμένοι σε μια επίπονη πορεία 2.500 χιλ. αποδεκατίστηκαν οι περισσότεροι από τις κακουχίες και τις ασθένειες. Τον Ιανουάριο του 1823 έφθασαν στην Ελβετία μόνο 160 από αυτούς και μετά από άλλους 6 - 8 μήνες πεζοπορώντας για άλλα 500 χιλ. έφθασαν στη Μασσαλία και τελικά 158 αγωνιστές με τρία ιστιοφόρα έφθασαν στην Ελλάδα
Αυτή την οδύσσεια των αφανών ηρώων θα παρακολουθήσουμε και θα τιμήσουμε.
ΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΕΙΧΕ 
1. Προβολή βίντεο με θέμα την πορεία των προσφύγων – αγωνιστών: Οδυσσός – Πολωνία – Γερμανία – Ελβετία – Μασσαλία - Ελλάδα (διάρκεια 50 λεπτών)
2. Το προφίλ των αγωνιστών – Οι Πελοποννήσιοι αγωνιστές – Ο αγωνιστής από την Καλαμάτα (7 λεπτά)
3. Απότιση φόρου τιμής στους γνωστούς και τους αφανείς ήρωες της επανάστασης του 1821.

η πρώτη εκδήλωση  είχε πραγματοποιηθει την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021  με την έκθεση με δύο θέματα: τη Χάρτα του Ρήγα και τους πίνακες «Μακρυγιάννη – Ζωγράφου».
Σε όλα τα ψηφιακά αντίτυπα (αντίγραφα) που εκτίθενται υπάρχουν δίγλωσσες λεζάντες (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) και υπάρχει δισέλιδος δίγλωσσος οδηγός.
Η έκθεση γίνεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο (πλατεία παραλίας), το ωράριο είναι 20.30 – 23.00) και θα παραμείνει ανοικτή έως και την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου