Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πύλου " το Ναυαρίνο "

18/8/2021 Στην επετειακή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση εκδήλωση του Εκπολιτιστικου Σύλλογου των εν Αθηναις Πυλιων " το Ναυαρίνο " με κύριο ομιλητή τον καθηγητή αρχαιολογίας κ.Πέτρο Θέμελη , σε μια τιμητική αναφορά στην ναυτοσύνη των Ελλήνων και στα πλεούμενα εκείνης της εποχής με θέμα: «ΤΑ ΑΚΡΟΠΡΩΡΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ 1821». Με την ευγενική και φιλική συμμετοχή του συνθέτη μας κ.Θοδωρή Ξυδιά. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσής μας ,στον αύλειο χώρο του Τσικλητηρίου ,θα υπάρχει έκθεση κειμηλίων της εποχής εκείνης και συναφών έργων τέχνης.
Η χθεσινή μας βραδιά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τα μέλη, οι φίλοι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «το Ναυαρίνο» καθώς και δημότες της Πύλου και της γύρω περιοχής, κατέκλεισαν τον χώρο του Τσικλητήριου και τίμησαν τον καθηγητή αρχαιολογίας κ. Πέτρο Θέμελη, στην διάλεξη που διοργανώσαμε επ΄ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σε μια τιμητική αναφορά στην ναυτοσύνη των Ελλήνων και στα πλεούμενα εκείνης της εποχής με θέμα: «ΤΑ ΑΚΡΟΠΡΩΡΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ 1821».
Ο κ. καθηγητής ανέλυσε με επεξηγητικές λεπτομέρειες τις φωτεινές διαφάνειες, μέρος της μακροχρόνιας έρευνας του πάνω στα ακρόπρωρα και μάγεψε με τις γνώσεις του τους παρευρισκόμενους.
Τον περιβάλλοντα επιβλητικό χώρο κόσμησαν έργα του ζωγράφου, ποιητή και Α΄ Αντιπροέδρου μας κ. Τάσου Κουφού, που είχαν συναφή θέμα με τους Ναυτικούς αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει από την συνάθροιση μας η μουσική. Ο φίλος, πατριώτης και εκλεκτός μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς, έντυσε την όλη εκδήλωση μας με τις συγχορδίες στο πιάνο του και την φωνή του Κώστα Κυριακόπουλου, με δικές του και άλλων συνθετών μελωδίες.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Παν. Καρβέλας και η κ. Άννα Καλογεροπούλου αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ο κ. Δημ. Μανιατάκης Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, η κ. Ελένη Σαμαράκη, ο γιατρός-συγγραφέας πρόσφατα βραβευθείς από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του κ. Γιάννης Μπίρης και πολλοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου μας.

πολλές φωτογραφίες θα δείτε στην σελίδα https://www.facebook.com/media/set/?vanity=396185280490013&set=a.4000048623436976

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου