Σάββατο 18 Μαΐου 2013


Λαμπρή θρησκευτική πανήγυρη για τους Μεσσήνιους Άγιους

    Φωτογραφία του Γιώργου ΤζερεφούΦωτογραφία του Γιώργου Τζερεφού
    ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
    Συνεχίζονται σήμερα, Σαββάτο, το απόγευμα, οι εκδηλώσεις της Μητρόπολης Μεσσηνίας για τη σύναξη των 12 Μεσσηνίων Αγίων. Χθες το απόγευμα έγινε στην Υπαπαντή η υποδοχή των λειψάνων. Η πανήγυρη των Μεσσηνίων Αγίων καθιερώνεται φέτος και αύριο, Κυριακή, θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας τους…
    Ειδικότερα, σήμερα στις επτά το απόγευμα θα τελεστεί πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Θαυμακού Ιακώβου, συμπαραστατουμένου από τους Μητροπολίτες Κορωνείας Παντελήμονα και Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
    Χθες μετά την υποδοχή των λειψάνων έγινε η καθιέρωση της εικόνας, από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, Θεόκλητο Λαμπρινάκο, την οποία ιστόρησε ο Μεσσήνιος αγιογράφος, Δημήτριος Χρανιώτης και στη συνέχεια τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και Αγρυπνία κατά την Αγιορείτικη τάξη.
    Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κώστας Ψυχάρης, δήλωσε: «Λόγοι ευλάβειας, αποδόσεως τιμής αλλά και ιεράς υποχρέωσης, επέβαλαν στην τοπική Εκκλησία τη θεσμοθέτηση εορτασμού της Σύναξης των Μεσσηνίων Αγίων, των δώδεκα ιερών προσώπων που συνδέθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πορεία της ζωής τους, με τη Μεσσηνία. Ας επικαλεστούμε τη βοήθεια και τη μεσιτεία των ακοίμητων φρουρών της μεσσηνιακής γης στον Πανάγαθο Θεό, και ας τους παρακαλέσουμε να μας χαρίζουν υγεία και δύναμη στην πορεία της ζωής μας».
    Πρόκειται για τον Άγιο Ηλία τον Αρδούνη, νεομάρτυρα,  που γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Τον Άγιο Απόστολο Καίσαρ που έζησε τον 1ο αιώνα και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κορώνης. Την Αγία Ξενία την Καλαματιανή, που ήταν μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή. Τον Άγιο Θεόδωρο Κυθήρων, που γεννήθηκε στα τέλη του 9ου αιώνα στην Κορώνη. Τον Άγιο Λέωντα τον εν Μεθώνη, Γερμανό προσκυνητή που πέθανε στη Μεθώνη πριν φθάσει στους Άγιους Τόπους. Τον Άγιο Ιερόθεο τον Ιβηρίτη που γεννήθηκε στην Καλαμάτα και η κάρα του βρίσκεται στην Ιερά μονή Ιβήρων. Τον Άγιο Θεοφάνη, νεομάρτυρα από την Καλαμάτα. Τον Άγιο Αθανάσιο Μεθώνη, που γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας και χειροτονήθηκε επίσκοπος Μεθώνης, περιοχή που τον 1οαιώνα  υπαγόταν στη Μητρόπολη Πατρών. Τον Άγιο Νήφωνα Κωνσταντινουπόλεως, που καταγόταν από τη Μεσσηνία, εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης χωρίς να το θέλει και το 1468 έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινοπούλεως. Τον Άγιο Αθανάσιο Κωνσταντινουπόλεως, που καταγόταν από την Ανδρούσα και εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 1289. Τον Άγιο Αγαθοκλή Κορώνης και τον Άγιο Ιωάννη Μεσσήνης.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου