Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Τέλος στην πολεοδομική υποστήριξη άλλων δήμων από την Καλαμάτα

Τέλος στην πολεοδομική υποστήριξη άλλων δήμων από την Καλαμάτα


και από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Τέλος στην πολεοδομική υποστήριξη άλλων δήμων από την Καλαμάτα
 

Ο Δήμος Καλαμάτας σταματάει να υποστηρίζει τους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος σε πολεοδομικά και τεχνικά θέματα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Αυτό αποφάσισε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με άσκηση κριτικής και αρνητικές ψήφους από τις μειοψηφίες. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιάννης Μπρατσιάκος, που διαφώνησε με την εισήγηση και την απόφαση, αναφέροντας ότι ο δήμος δεν έχει μηχανικούς για να ασχολείται με πολεοδομικά και ζήτησε τη συνέχιση της υποστήριξης από το Δήμο Καλαμάτας.
Ο "Ανοιχτός Δήμος" επέκρινε το δήμαρχο που δεν συζήτησε, δεν συνεννοήθηκε με τους συναδέλφους του - δημάρχους και έφερε αιφνιδιαστικά το θέμα. Επεσήμανε, επίσης, πως το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να τεθεί στα υψηλότερα όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ. Την πρόταση καταψήφισαν οι παρατάξεις Μπρεδήμα και Αντωνόπουλου, ενώ την υπερψήφισε η "Λαϊκή Συσπείρωση".
Οπως αναφέρθηκε, έχει δοθεί παράταση του νόμου "Καλλικράτης" για δύο ακόμα χρόνια, 2015 και 2016, ώστε ο μητροπολιτικός δήμος ενός νομού να συνεχίσει να εξυπηρετεί πολεοδομικά τους άλλους δήμους. Γεγονός που παραδέχθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αποδεχόμενος τη σοβαρή πιθανότητα η απόφαση να απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, «τούτο αποφασίσθηκε επειδή η διαδικασία αυτή επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο Καλαμάτας (καύσιμα, αποζημίωση εκτός έδρας) και απασχόληση των υπαλλήλων σε καθήκοντα εκτός δήμου. Ο δήμαρχος Π. Νίκας σημείωσε πως πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται επιτέλους ο Ν. 3852/2010 και οι δήμοι που έχουν τη δυνατότητα, όπως ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και ο Δήμος Μεσσήνης, να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους. Η λειτουργία πολεοδομικών υπηρεσιών θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους σ' αυτές τις περιοχές στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, λόγω εγγύτητας και θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στις έδρες των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης τεχνικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία και, γενικότερα, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Ο δήμαρχος, επίσης, ανέφερε πως η υποστήριξη προς τους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, που δεν έχουν ανάλογες δυνατότητες, θα συνεχιστεί». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/47976-kalamata-poleodomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου