Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Συνέδριο Εταιρείας Δικαστικών Μελετών: «Το νέο Σύνταγμα πρέπει να ορά το αύριο!»


Τελευταία Ενημέρωση: 21/10/2013
«Το νέο Σύνταγμα πρέπει να ορά το αύριο», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση και Δικαστική Εξουσία», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα και ολοκληρώνονται σήμερα στην Costa Navarino.
Την έναρξη κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και σε αυτό συμμετέχουν εξέχουσες και διακεκριμένες προσωπικότητες της Δικαιοσύνης και του νομικού κόσμου της χώρας και της Ευρώπης.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η κορυφαία διαδικασία, θα έλεγα, και ο χώρος στον οποίο πρέπει να γίνεται είναι η Βουλή».
Αναφέρθηκε ακόμη σε εισήγηση που πρέπει να θέσουν και η οποία να είναι περιεκτική, να επιλύει προβλήματα, αλλά να επιδιώκει να υπάρχει και μεγάλη συναίνεση, μετά από συνεννόηση και διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις.
Και πρόσθεσε: «Αυτή η Βουλή είναι λίγο δύσκολο να βρει τρόπους και μεθόδους συνεννόησης, αλλά θα τα καταφέρουμε, πιστεύω, γιατί είμαστε πάρα πολύ ώριμοι πλέον, μετά από τρεις αναθεωρήσεις».
Κατά τον ίδιο, το κείμενο του Συντάγματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο, πιο γενικό και να αφορά στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού μετέφερε τους προσωπικούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού και τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η αναθεώρηση είναι η κορυφαία πράξη του αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού. Επιβάλλεται μια επαναξιολόγηση βασικών συνταγματικών μας ρυθμίσεων και θέσεων. Μια επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται και ασκείται η κρατική εξουσία, του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται και λειτουργεί η ίδια η κοινωνία των πολιτών μέσα από την άσκηση των ίδιων των συνταγματικών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών».
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του, ότι «διαμορφώνεται μια αναντιστοιχία ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στις ανάγκες της κοινωνίας, ανάμεσα στον τρόπο διακυβέρνησης και στις ανάγκες του πολίτη».
Και πρόσθεσε: «Η μεταβολή των συνταγματικών διατάξεων συνοδεύεται με την ελπίδα πολυσήμαντων βελτιώσεων. Γι’ αυτό το νέο Σύνταγμα πρέπει να ορά το αύριο και όχι να οριοθετείται στις ανάγκες του σήμερα και, βέβαια, πρέπει να αυτονομεί το κράτος από την κομματική εκάστοτε κυβέρνηση!».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τόνισε: «Η συνταγματική αναθεώρηση δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη τη λύση σε όλα τα προβλήματα, καθώς η στόχευση αντιμετώπισης των υπαρκτών δυσχερειών κινείται πρωτίστως σε επίπεδο κοινού νομοθέτη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε επίπεδο συντακτικού».
Μίλησε ακόμη για αναθεώρηση που πρέπει να γίνεται με απόλυτη φειδώ, ψυχραιμία και σύνεση, χωρίς παρορμήσεις της στιγμής, κατά τρόπο που θα διαφυλάσσει την ομαλή θεσμική λειτουργία της Πολιτείας και δε θ’ απαξιώνει το ίδιο το αναθεωρητικό εργαλείο.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, Ιωάννης Χαμηλοθώρης, παρατήρησε:  «Το θέμα που η ΕΔΜ επέλεξε για το συνέδριο αυτό είναι κατεξοχήν επίκαιρο και ευαίσθητο, με πολλαπλές εκφάνσεις στο δικαιικό χώρο, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ευρύτερα του κράτους δικαίου. Η επιλογή των επιμέρους θεμάτων έγινε λόγω του βαθμού της σπουδαιότητας και των πρακτικών ζητημάτων που ανακύπτουν στο πεδίο της οργάνωσης, της διοίκησης και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αλλά και ευρύτερα στο πεδίο της πολιτειακής λειτουργίας και των σχέσεων των συντεταγμένων εξουσιών…».
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο εφοπλιστής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος σημείωσε πως το Σύνταγμα, ως κοίτη του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού γίγνεσθαι, έχει ιδιαίτερη αξία στις περιόδους κρίσης. Εκεί κρίνεται η κανονιστική του πυκνότητα, η ρυθμιστική αντοχή του και οι συμβολισμοί του.
Ο κ. Καφαντάρης τίμησε την Εταιρεία Δικαστικών Μελετών, δια του προέδρου της, τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλειο Σκουρή, τιμώντας στα πρόσωπά τους τον Έλληνα ανεξάρτητο και αδέκαστο δικαστή, δίδοντάς τους γκραβούρα με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Ακολούθως ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα, παρουσία διακεκριμένων δικαστικών και νομικών και με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ομιλητών.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου