Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μονά, ζυγά κερδίζει ο Μορέας....


Τελευταία Ενημέρωση: 30/10/2013
Μέχρι πρότινος, όπως είχε αναφέρει το "Θάρρος", η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αμφισβητούσε τη βιωσιμότητα του αυτοκινητόδρομου Μορέα, ζητώντας αναπροσαρμογή του χρηματοοικονομικού μοντέλου του έργου προς τα κάτω, ανοίγοντας έτσι μια οικονομική «τρύπα» που έφτανε τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2012, όταν οι δανείστριες τράπεζες του έργου (10 ελληνικές και έξι ξένες που συνεισφέρουν με δάνεια 356 εκατ. ευρώ και 318 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) ανέστειλαν τη δανειοδότησή του καθώς αμφισβητούσαν τις προβολές κίνησης και φόρτου του Μορέα.
Η ΕΤΕπ, ζήτησε ένα νέο μοντέλο επί τη βάσει ακόμη πιο χαμηλών κυκλοφοριακών επιπέδων και μάλιστα αιτήθηκε να ληφθεί υπόψη και μειωμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, η χρήση του οποίου εμφανίζει ακόμη μικρότερα μεγέθη στις προβολές των εσόδων.
 Έτσι προέκυψε μια «τρύπα» που αφορά την περίοδο της λειτουργίας (και όχι της κατασκευής, η οποία βαίνει καλώς) ύψους 200 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου και την αποπληρωμή των δανείων. Σημειωτέον ότι ο Μορέας είναι, ούτως ή άλλως, «ελλειμματικό» έργο και γι' αυτό η λειτουργία του επιδοτείται από το Δημόσιο.
Όπως φαίνεται, όμως, τα προβλήματα για μία ακόμα φορά ξεπεράστηκαν, και, πολύ σύντομα, η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει μια νέα σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο. Από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε ό,τι ήταν δυνατό, μέσω του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη, να πειστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αναφέρεται ότι το κλίμα ήταν καλό και η απάντηση των Ευρωπαίων θα κατοχυρώνει τη συνέχιση, τη βιωσιμότητα και την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου.
Στη συνέχεια θα υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης, η οποία θα σταλεί προς κύρωση στη Βουλή. Η βασική αλλαγή θα είναι, η πρόνοια ότι σε περίπτωση που μελλοντικά οι φόρτοι του αυτοκινητόδρομου μειωθούν επικίνδυνα, το Δημόσιο θα αναλάβει την αποπληρωμή μέρους του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μάλιστα, σχετική δέσμευση για κάλυψη οποιουδήποτε κενού προκύψει στην αποπληρωμή των δανείων του έργου, υπάρχει και από το υπουργείο Οικονομικών.
Το έργο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα / Λεύκτρο - Σπάρτη έχει μήκος 205 χλμ. Στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπονται η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση νέων τμημάτων αυτοκινητοδρόμου σε μήκος 100 χλμ., η βελτίωση, η λειτουργία και η συντήρηση του τμήματος Κόρινθος - Τρίπολη και η λειτουργία και η συντήρηση του τμήματος Αθήναιο - Λεύκτρο και Παραδείσια - Τσακώνα. Το κόστος κατασκευής του Μορέα είναι 904 εκατ. ευρώ.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου