Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πως αντιδρούν οι πολίτες της Καλαμάτας στην κίνηση για την «Κεντροαριστερά» (φωτογραφιές)

Τελευταία Ενημέρωση: 29/10/2013


Διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα «γνωστό» μοτίβο

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας


Ο όρος κεντροαριστερά στην πολιτική, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, εκφράζει την ιδεολογία που συνδυάζει στοιχεία δημοκρατικού σοσιαλισμού και κοινωνικού φιλελευθερισμού. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς επιδιώκουν τη δημιουργία μίας μεικτής οικονομίας της αγοράς με στήριξη του κράτους πρόνοιας και υψηλή φορολογία στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Η σύγχρονη Κεντροαριστερά συνήθως ταυτίζεται με το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό[…]. Η Κεντροαριστερά συνδυάζει φιλελεύθερη (κεντρώα) πολιτική και σοσιαλδημοκρατικά (αριστερά) στοιχεία στα διάφορα κοινωνικά και οικονομικά θέματα.
Κι αν αυτός είναι ο ορισμός ή η έννοια της κεντροαριστεράς, η προσπάθεια (ανα)συγκρότησής της, εξετάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που μίλησαν στο «Θάρρος» θετικά ή μάλλον θετικά, για να χρησιμοποιήσουμε και όρους δημοσκόπησης.
Βρεθήκαμε χθες σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας και ζητήσαμε να καταγράψουμε τις απόψεις του απλού κόσμου, που διέφεραν μεταξύ τους. Κάποιοι από τους συνομιλητές μας εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και άλλοι δύσπιστοι από την προσπάθεια που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι «58».
Υπήρξαν όμως και απόψεις που συμφωνούν με την ανάγκη δημιουργίας της κεντροαριστεράς για να καλύψει το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που μέχρι πρότινος, κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ.     

Γ. Βλαχογιάννης
«Πρόκειται για θετική ενέργεια, είναι μια κίνηση που μπορεί να δώσει διέξοδο σε ένα μεγάλο αριθμό κόσμου που νιώθει ‘ορφανός’ και πολιτικά ‘άστεγος’», σημείωσε ο κ. Γ. Βλαχογιάννης. Όπως επισήμανε, «τα πρόσωπα που συμμετέχουν είναι σοβαρά, ενώ, το κείμενο των 58, είναι σε γενικές γραμμές καλό.
Η ανταπόκριση όλων όσοι κινούνται μεταξύ των δύο πόλων είναι θετική», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως είναι μια πρόταση που δίνει διέξοδο.

Αναστασία Μητροπούλου
Η πολιτική έχει μαύρα χάλια και οι πολιτικοί παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων. Μας κάνουν έρμαιο των ορέξεών τους, δεν αντέχουμε άλλο, παρατήρησε η κα Αναστασία Μητροπούλου, σημειώνοντας πως «η κεντροαριστερά πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα της και να έχει μεγαλύτερη πυγμή, να καταθέτει προτάσεις, να βρίσκεται δίπλα στο λαό και να μην κάνει μόνο αντιπολίτευση». Με βάση τα λεγόμενά της, «η πρωτοβουλία των ‘58’ είναι πολύ σωστή και πρέπει να προχωρήσει».

Αλέξ. Βλαχογιάννης
«Μιλώ για την σοσιαλιστική Αριστερά, όχι απλώς για την κεντροαριστερά, δηλαδή την ανασύσταση απλώς του χώρου της δημοκρατικής παράταξης, που είναι βασισμένη στις θεμελιακές αρχές του σοσιαλισμού»,  μας είπε ο κ. Αλέκος Βλαχογιάννης, τα λεγόμενα του οποίου, στη συνέχεια, «κατέρριψαν» το θετικό κλίμα που είχε δημιουργήσει η ανακοίνωση της κίνησης των «58» και της πρόσκλησης που συνυπέγραψαν.
Κατά την άποψη του κ. Βλαχογιάννη, «η κίνηση των 58 είναι ένα μόρφωμα που μπορεί να εξυπηρετήσει τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Δεν έχει ζωτικό χώρο και μάλλον ούτε θα τον βρει.
Εξάλλου, θα προκύψει, όπου να είναι, ο νέος σχηματισμός που θα συμμετέχουν οι αριστερά του σημερινού ΠΑΣΟΚ, οι αριστερά της ΔΗΜΑΡ και όλοι όσοι βρίσκονται ως ‘επισκέπτες’ στο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω μη άλλης εναλλακτικής».

Βασ. Πετράκος
Από την πλευρά του ο κ. Βασ. Πετράκος σημείωσε πως «μπορεί να είναι δύσκολα τα πράγματα σήμερα στην Ελλάδα, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας ακόμη πόλος, που θα παρεμβάλλεται μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, υπάρχει σήμερα πολιτικό κενό, που πρέπει να συμπληρωθεί».
Κατά την άποψή του, αν και η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι δύσκολη, ο κόσμος θα ήθελε να δει κάτι νέο στο πολιτικό στερέωμα.
Μας μετέφερε δε και τις απόψεις γνωστών και φίλων του, οι οποίοι εκφράζουν θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία των «58» και, καταλήγοντας, είπε πως «περιμένουμε να δούμε και τη συνέχεια».

Νικ. Ηλιόπουλος
Θετικός στην κίνηση των «58» ήταν και ο κ. Νικ. Ηλιόπουλος, λέγοντας πως «αν η προσπάθεια ευοδωθεί, θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να εμπεδώσει πως δεν υπάρχουν μόνο δύο πόλοι στην πολιτική ζωή της χώρας, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα καταργήσει έτσι και τη θεωρία των δύο άκρων».
Σχολιάζοντας περαιτέρω την πρωτοβουλία, είπε πως «θα ταράξει τα νερά από το τέλμα και θα βγάλει τον κόσμο από τους καναπέδες που βρίσκεται. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να ξεριζώσουμε από τους καναπέδες μας».

Ηλίας Σπηλιώτης
Πρόκειται για άλλη μια αριστερή κίνηση που διασπά τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα, ήταν η εκτίμηση που έκανε ο κ. Ηλίας Σπηλιώτης, αναφορικά με την κεντροαριστερά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η μισή Ελλάδα θα ψηφίζει Αριστερά, αλλά δε θα κυβερνά ούτε αριστερή ιδεολογία, ούτε αριστερό κόμμα.
Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι η αριστερή ιδεολογία ήταν ουμανιστική, είχε τον άνθρωπο στο επίκεντρο, αλλά τα αριστερά κόμματα που κυβέρνησαν (το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο) αυτό το ξέχασαν. Ξέχασε τον άνθρωπο. Έχει μείνει στη συνδικαλιστική ιδιότητα και τα συμφέροντα, ξεχνώντας ό,τι η αριστερή ιδεολογία κηρύττει».
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι και η κίνηση που τείνει να δημιουργηθεί, θα είναι κάτι παρόμοιο.

Λεων. Φιλιππόπουλος
Θετικά φάνηκε να προσεγγίζει το θέμα κι ο κ. Λεων. Φιλιππόπουλος, αναφέροντας πως συμφωνεί με όλες τις κινήσεις που γίνονται για την αναζωογόνηση της κεντροαριστεράς. Χαρακτήρισε όμως λάθος το ότι ο καθένας επιχειρεί να δώσει το δικό του τόνο για την κεντροαριστερά, χωρίς να έχουν τεθεί οι θέσεις, οι όροι και η ιδεολογία.
«Όσες κινήσεις γίνουν, πρέπει πρώτα να μιλήσουν στην καρδιά του ελληνικού λαού, αλλιώς δε θα έχουν τύχη», κατέληξε. 

Άλλες απόψεις
«Είναι δύσκολο να γίνει σήμερα πιστευτό το οτιδήποτε και για το λόγο αυτό κρατώ τις επιφυλάξεις μου, σχολίασε ο Σ.Κ. και πρόσθεσε: «Τίποτε δεν είναι θετικό. Θα είναι θετικό το να ξυπνήσει ο κόσμος και να λέει ελεύθερα την άποψή του».
Από την πλευρά του, ένας άλλος σχολίασε πως η κεντροαριστερά απέτυχε ως πείραμα στην Ελλάδα, επειδή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το έθνος και το έχασε,  ενώ, στο ερώτημα αν θα πρέπει να συγκροτηθεί η κεντροαριστερά, απάντησε μα αφοπλιστικό ύφος  πως «υπάρχει συγκροτημένη κεντροαριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε, τέλος, πως «η Αριστερά στην Ελλάδα έχασε το παιχνίδι του έθνους και γενικότερα όλα όσα μας ένωναν».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου