Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Εργο κατασκευής κόμβου αεροδρομίου: Πήρε παράταση πριν… ξεκινήσει


komvos

Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου πήρε αρχικά το έργο του ισόπεδου κόμβου στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Εργο που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και το οποίο θα χρειαστεί άλλους 2-3 μήνες μετά το Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του, σύμφωνα με τη σύμβαση, ήταν 4 μήνες και… έληξε χθες 11 Αυγούστου.
Στο σκεπτικό της απόφασης για την παράταση αναφέρεται ότι «η μελέτη παρελήφθη από την επιτροπή παρακολούθησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας στις 18-10-2010»(!) και ότι «τον Φεβρουάριο του 2014 έγινε η δημοπράτηση για την κατασκευή του κόμβου αεροδρομίου Καλαμάτας, σύμφωνα με την από το 2010 εγκεκριμένη οριστική μελέτη» – δηλαδή 3,5 χρόνια μετά την παραλαβή της μελέτης.
Επίσης, καταγράφεται ότι: «Με την υπ. αρ. πρωτ. ∆ΜΕΟ/οικ/2513/20-06-2014 ανατέθηκε στην Πλανητική Α.Ε. η ανασύνταξη της μελέτης οδοποιίας Ριζόμυλος – Καλαμάτα, ώστε να εναρμονιστεί με τους περιβαλλοντικούς όρους. Στα πλαίσια της ανασύνταξης αυτής προτείνεται επανασχεδιασμός του κατασκευασμένου ισόπεδου κυκλικού κόμβου επί της υφιστάμενης οδού Καλαμάτας – Πύλου Ε.Ο.82 (πλησίον του αεροδρομίου Καλαμάτας) για τη σύνδεση του οδικού τμήματος Ριζόμυλος- Καλαμάτα με τον αυτοκινητόδρομο Μορέα, μέσω νέας συνδετήριας οδού. Παράλληλα προτείνεται προσαρμογή και επανασχεδιασμός του τμήματος της υφιστάμενης εθνικής οδού Καλαμάτα – Πύλος από τον κόμβο του αεροδρομίου μέχρι το νέο ισόπεδο κυκλικό κόμβο. Με την πρόταση αυτή καταργείται η αριστερή στροφή στο ρεύμα Μεσσήνη – Καλαμάτα προς τοπικό δίκτυο, αμέσως μετά τον κόμβο αεροδρομίου. Η κίνηση αυτή με τη συνέργεια του κατασκευασμένου κόμβου από την παραχώρηση Μορέας εξασφαλίζεται με δεξιόστροφες μόνο κινήσεις, που προτιμούνται για λόγους οδικής ασφάλειας. Με βάση τα νέα δεδομένα, και για να μην υπάρξουν εμπλοκές και αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των μελετώμενων τμημάτων που βρίσκονται σε συνάφεια στην περιοχή του αεροδρομίου Καλαμάτας, απαιτείται τροποποίηση της εγκεκριμένης οριστικής μελέτης του κόμβου αεροδρομίου».
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου