Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Σημερα πεζοπορία στο Μαγκλαβά

Εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη υπόσχονται οι διοργανωτές της περιήγησης στο Μαγκλαβά                                   
        πεζοπορία
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τι θα πει ομορφιά, αγαλλίαση, φύση, ιστορία θα καταλάβουν όσοι λάβουν μέρος στην περιήγηση στο Μαγκλαβά, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και μεμονωμένων φυσιολατρών…
Το πρόγραμμα της περιήγησης παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οργανωτές και εκπρόσωποι φορέων που θα λάβουν μέρος.
Ο Νίκος Κισκήρας, πρωτεργάτης της διοργάνωσης, τόνισε ότι τουλάχιστον τρία λεωφορεία με περιπατητές θα αναχωρήσουν από την Καλαμάτα για το Βλαχόπουλο, απ’ όπου θα ξεκινήσει η πορεία. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 το πρωί, από τα Ψαράκια, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Αναφερόμενος συνοπτικά στο πρόγραμμα σημείωσε ότι η πρώτη στάση θα γίνει στο ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Βλαχόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ο παλιότερος της περιοχής και από τους παλιότερους της Μεσσηνίας. Όπως ανέφερε, για την ιστορία του ναού θα ενημερώσουν άνθρωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Θα ακολουθήσει στάση στο εκκλησάκι της Παναγίτσας και στην κορυφή του Μαγκλαβά, από την οποία η θέα είναι φανταστική προς το Ναυαρίνο, τους Γαργαλιάνους, την Κορώνη.
Στη συνέχεια οι πεζοπόροι θα πάνε στον εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες κατά τους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας. Η πορεία θα συνεχιστεί μέσα στο πανέμορφο δάσος και θα ολοκληρωθεί στο Φουρτζή, όπου θα προσφερθούν κεράσματα στον κόσμο. Επίσης όσοι θέλουν μπορούν να επισκεφθούν τη Φουρτζόβρυση και τους θολωτούς τάφους, όπου επίσης θα γίνει ενημέρωση από ανθρώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Ο Νίκος Κισκήρας σημείωσε ότι η περιήγηση στο Μαγκλαβά συνδυάζεται και με την αποκάλυψη, το βράδυ της Δευτέρας, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, του ψηφιδωτού που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης Λεώ Μανιάτης, για τη Μάχη στα Φουρτζοκρέμμυδα. Για τη μάχη θα μιλήσει στην εκδήλωση της Δευτέρας η καθηγήτρια στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας, Σοφία Καπετανάκη, ενώ θα συμμετέχουν και οι Ελληνομνήμονες, του Σπύρου Κατσίρα.
Κάλεσμα στους τρίτεκνους να λάβουν μέρος στην περιήγηση απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων, Χρήστος Κορομηλάς, που θα μιλήσει και για τη μάχη στα Φουρτζοκρέμμυδα, η οποία έγινε στις 7 Απρίλη του 1825. Μάχη που έδωσαν οι Έλληνες απέναντι στο στρατό του Ιμπραήμ, με τραγικό απολογισμό για τη δική μας πλευρά.
Κάλεσμα απεύθυναν επίσης ο Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, από το Τμήμα Πεζοπορίας του Ευκλή, ο Γιάννης Τσερώνης, από το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Καλαμάτας, ο Ευάγγελος Σιδερέας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσεριωτών και από το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών, καθώς και η Σοφία Δούση, από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Παράδεισο Καλαμάτας.
Στ.Μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου