Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Εκδήλωση για τα απαλλοτριωθέντα ακινήτα του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού



Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: «Μέχρι τέλος Ιουνίου θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες» (video)            




Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: «Μέχρι τέλος Ιουνίου θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες» (video)
17 Μαϊ
2015


«Τα χρήματα υπάρχουν στον κωδικό και μέσα στο Ιούνιο θα τελειώσει η διαδικασία», διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τους ενδιαφερόμενους για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων του πολύπαθου δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού.
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 15 Μαϊου, το απόγευμα στη Βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων η εκδήλωση ενημέρωσης των ιδιοκτητών των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, για την δημιουργία του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, για τους οποίους δεν έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κανένα χρηματικό ποσό.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Π. Κατσίβελας, η αντιπεριφερειάρχης κα. Ν. Νικολάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Π. Μαντάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Α. Χρονάς, κ. Ν. Πατσαρίνος, κ. Π. Αλευράς και ο κ. Ν. Γόντικας καθώς και οι δικηγόροι κα. Β. Μαρίνη και Τ. Λαμπούσης. Ενδιαφέρον για την ενημέρωση υπήρξε και από αυτοδιοικητικούς του Δήμου Τριφυλίας.

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Κατσίβελας ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε οδικηγόρος κ. Λαμπούσης ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. Όπως είπε ο κ. Λαμπούσης στις 26 Απριλίου 2013 κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 7.700.000 ευρώ, τα οποία από το σύνολο των 12 χιλιομέτρων του έργου και 450 δικαιούχων, αφορούσε μόνο τα 8 χιλιόμετρα αφήνοντας «έξω» τα υπόλοιπα 4 χιλιόμετρα που αφορούσε 130 περίπου δικαιούχους.

Η δικηγόρος κα. Μαρίνη τόνισε πως η συγκέντρωση έγινε προκειμένου να βγει ένα τελικό συμπέρασμα και όχι αόριστες υποσχέσεις. Τα ερωτήματα που έθεσε ήταν συγκεκριμένα, όπως, το ποιός ευθύνεται για αυτό που έχει συμβεί; ποιός είναι ο τρόπος με το οποίο θα λυθεί το πρόβλημα; ενώ ζήτησε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα είπε πως από την πλευρά των δικηγόρων θα δοθούν οι υπέυθυνες δηλώσεις καθώς θέλουν να γίνει το έργο υπό την προυπόθεση ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Το λόγο εν συνεχεία πήρε ο κ. Τατούλης ο οποίος στην ομιλία του είπε πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και είναι γνώστης από την πρώτη στιγμή. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου ενώ τον χαρακτήρισε ως έργο «φάντασμα» το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και στοίχισε 15.000.000 ευρώ ανολοκλήρωτο και χωρίς να έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων. Αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που έχει ο προηγούμενος ανάδοχος από την Περιφέρεια Πελλοπονήσου. Ο κ. Τατούλης τόνισε δε πως αν το έργο έμενε έτσι όπως το παρέλαβε, δεν ήταν μόνο ότι θα έμενε σαν το γεφύρι της Άρτας, αλλά ήταν δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητούσε πίσω τα 15.000.000 ευρώ που είχαν δαπανηθεί! Έτσι αποφασίστηκε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί.

«Αν προχωρήσουμε σε αυτή τη συνεργασία, είμαι σίγουρος πως μέσα στον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί όλη διαδικασία αποζημίωσης των δικαιούχων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.

Παράπονα και διαμαρτυρίες από το κοινό

Όταν ρωτήθηκε από το κοινό με ποιά διαδικασία θα γίνει αυτό, απάντησε: «Με την προβλεπόμενη διαδικασία, με τους νομικούς και τις υπηρεσίες». Παρεμβάσεις υπήρξαν αρκετές από το κοινό με τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν εγγυήσεις προκειμένου να υπογράψουν. Παράπονα έγιναν και για τις «επιλεκτικές πληρωμές» όπως ακούστηκε στην αίθουσα, με τον κ. Τατούλη να απαντά πως δεν υπήρξε καμία επιλεκτική πληρωμή. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης αφορούσε για ποιό λόγο κάποιοι πήραν χρήματα και κάποιοι άλλοι όχι με τον περιφεριάρχη να απαντά πως τα κριτήρια ήταν νομοτεχνικά και δικαστικά.

Για το θέμα των απαλλοτριώσεων μίλησε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πατσαρίνος, ο οποίος ανέφερε στους παρευρισκόμενους πως το θέμα των απαλλοτριώσεων του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού δεν έχει συζητηθεί ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αλευράς στην παρέμβασή του είπε πως: «Αντί ο δρόμος να αποτελεί οξυγόνο ανάπτυξης της περιοχής, έχει γίνει εικόνα ντροπής για όλους». Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γόντικας.



«Αν 30/6 δεν εχουν κατατεθει τα λεφτα βάζετε μέσα τα τρακτέρ και οργώνετε τον δρόμο».

Αφού τελείωσε η συνεδρίαση και αποχώρησαν από την βιβλιοθήκη ο κ. Τατούλης με τον Δήμαρχο και τους Αντιπεριφερειάρχες οι δύο δικηγόροι έκαναν την εισηγησή τους προς τους ενδιαφερόμενους. Η κα. Μαρίνη από την πλευρά της είπε πως δεν ωφελεί να «ανατιναξουμε» αυτή τη στιγμή την απαλλοτριωση στον αέρα, γιατί, όπως εξήγησε, αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα (να πάνε στα δικαστήρια) και όσον αφορά τις αποζημιώσεις δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας ότι θα είναι οι ίδιες, αφήνοντας να εννοηθεί οτι θα είναι χαμηλότερες. Πρότεινε να υπογραφούν οι υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες όμως δεν είναι δεσμευτικές, καθώς θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο, με το προσχημα της υπεύθυνης δήλωσης, θα εκδωθεί μια αποφαση η οποία θα λεει οτι διατηρείται η ισχύς της απαλλοτρίωσης και θα παει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να κατατεθει το ποσό. Ενώ τόνισε πως: «Αν στις 30/6 δεν εχουν κατατεθει τα λεφτα βάζετε μέσα τα τρακτέρ και οργώνετε τον δρόμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του κ. Λαμπούση ο οποίος συμπλήρωσε πως δεν είδε τον κ. Περιφερειάρχη να «κόπτεται» ιδιαίτερα για τις υπογραφές, προκειμένου να ακολουθήσει νέα απαλλοτρίωση με χαμηλότερο κόστος.



Πηγή: gargalianoionline.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου