Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ευρωδραχμοπαρένθεση


Ευρωδραχμοπαρένθεση
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και βουλευτής Μεσσηνίας και φίλος Θανάσης Πετράκος, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο και σχολιάζοντας το φόβο της δραχμής σημείωσε « Η Ελλάδα υπήρχε και πριν από το Ευρώ». Κάποιος ιστοριολάγνος θα προσέθετε ότι η Ελλάδα υπήρχε και πριν τη δραχμή, καθ’ ότι πρώτο νόμισμα του Ελληνικού Κράτους ήταν ο Φοίνικας, ο οποίος σημειωτέον κόπηκε στην οιονεί κυβερνητική νήσο Αίγινα. Αντίστοιχα, κάποιος άλλος Ελληναράς θα ανέκραζε ότι η Ελλάδα ως αρχαία μήτρα του Πολιτισμού υπήρχε πριν από κάθε νόμισμα και θα υπάρχει και μετά από οποιοδήποτε νόμισμα, αφού η ύπαρξη της ταυτίζεται με το χώρο της ιδέας στην απόλυτη καθαρότητά της.
Η σύγκριση του κρίσιμου σχολίου του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, με τα υποθετικά σχόλια που προαναφέρθηκαν, καταδεικνύει την πολιτική του παραδοξότητα, τη μη αντιστοίχηση του με τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα και εν πολλοίς την αφέλειά του. Η χώρα μας συνιστά δομικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, καθ’ ότι επί πενήντα και πλέον έτη επέλεξε σχεδόν ομόθυμα να συμμετάσχει ενεργητικά αρχικώς στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (ΕΟΚ, ΕΚΑΧ, ΕΚΑΕ) που μετεξελίχθηκαν στη νυν Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κεντρική αυτή πολιτική επιλογή αποτέλεσε αφετηριακό πρόταγμα διαμόρφωσης του κοινωνικού, οικονομικού και ιδεολογικού γίγνεσθαι, ιδίως μετά την μεταπολίτευση, υιοθετούμενη όχι μόνον από τις λεγόμενες αστικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και από το σώρο της ανανεωτικής αριστεράς , πλην του Κ.Κ.Ε και των στελεχών του. Η κεντρική αυτή πολιτική επιλογή εγκρίθηκε και επικυρώθηκε σχεδόν συνολικά από το εκλογικό σώμα και την κοινωνία εν γένει. Τελευταία επικύρωση της πολιτικής αυτής επιλογής αποτέλεσαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Σ’ αυτές ο Ελληνικός Λαός αποφάνθηκε ότι η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, πρέπει να καταστεί κυβερνώσα αριστερά, ώστε να διαχειρισθεί αυτή το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, πετυχαίνοντας εκεί που τα παραδοσιακά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ απέτυχαν μοιραία και παταγωδώς. Στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου του 2015 δεν μπορεί να ανιχνευθεί λαϊκή εντολή για τη διάρρηξη των σχέσεων της χώρας μας με την Ε.Ε, ούτε μπορεί να εξαχθεί επιχείρημα υπέρ της ρήξης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και της αποχώρησής μας απ’ το ευρώ. Άλλωστε, η εμμονή της Κυβέρνησης στην έως τώρα δύσβατη πορεία της σχεδόν υπερτρίμηνης διαπραγμάτευσης αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται άλλος δρόμος ή άλλος τρόπος, καθώς επιστροφή στη δραχμή σημαίνει και επιστροφή στην Ελλάδα της δραχμής. Η Κυβέρνηση έχει να απαντήσει πολλά ζητήματα και να επιλύσει δυσκολότερα προβλήματα. Άλλωστε, γι’ αυτό ακόμη ο Ελληνικός Λαός τη στηρίζει σε ποσοστό υπερβάλλον του εκλογικού προσήμου, που έλαβε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις πρόσφατες εκλογές.
Η κυβερνώσα Αριστερά οφείλει, σεβόμενη την πολιτιστική της ταυτότητα να ενώσει την κοινωνία, υπερβαίνοντας την παρωχημένη και ανεπίκαιρη πλέον διαίρεση μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Η κυβερνώσα Αριστερά οφείλει να εμπεδώσει την ταυτότητά μας ως ευρωπαϊκής χώρας, που υπηρετεί και συνδιαμορφώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με βάση τη ρητή διάταξη του άρθρου 28 του Συντάγματος. Η κυβερνώσα Αριστερά οφείλει να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς, αφού είναι ανεξήγητο ελληνικό προϊόν, όπως το γιαούρτι, να πωλείται ακριβότερα στην Ελλάδα, απ’ ό,τι στις λοιπές χώρες της Ε.Ε, όπου εξάγεται, όπως προκλητικό είναι η λιανική τιμή της βενζίνης να ακολουθεί με αργοπορία χελώνας την πτώση και με ταχύτητα λαγού την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου. Η κυβερνώσα Αριστερά οφείλει να αποκαθηλώσει τις πλανημένες αντιλήψεις περί της δήθεν σωτηρίας μας, είτε από το ξανθό ομόδοξο γένος, είτε από τη χώρα του Δράκου, που δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στην ιστορία, ούτε στην υφιστάμενη δυναμική των διεθνών σχέσεων. Η κυβερνώσα Αριστερά πρέπει να συγκροτήσει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και να εγγυηθεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα αντιστοιχούν στις εγγυήσεις ποιότητας που οφείλει να απολαμβάνει ο φορολογούμενος πολίτης. Η κυβερνώσα Αριστερά οφείλει απαντήσεις και κυρίως πράξεις και πολιτικές στους ανέργους του ιδιωτικού τομέα, που έως τώρα αριθμούν μέτρα να περνούν χάριν μόνον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και των συνταξιούχων.
Η Αριστερά είναι μεν κορμός της Κυβέρνησης, οφείλει όμως να καταστεί γρήγορα κυβερνώσα με τόλμη, σχέδιο και παρρησία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μπορεί να διαψεύσει την αφήγηση περί αριστερής παρένθεσης, όταν το πολιτικό του προσωπικό παύσει, έστω και από έλλειψη εμπειρίας, να κατασκευάζει τον κύκλο της αυτοπαγίδευσής του. Τον κύκλο, που οι « όποιοι άλλοι» βαπτίζουν και προσδοκούν ως παρένθεση. Οι «όποιοι άλλοι» είναι εκείνο το μεγάλο και συμπαγές τμήμα του πολιτικού κόσμου, που αν κατά μαγικό τρόπο τους παραδοθεί αύριο η χώρα με μηδενικό χρέος, θα την ξαναχρεώσουν αφρόνως σε χρόνο ρεκόρ. Ελπίζω και συγχρόνως φοβάμαι, σ’ αυτούς τους «όποιους άλλους» να μην απαριθμήσει ο ιστορικός του μέλλοντος και πολιτικά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου