Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Φίλοι και συγγενείς τίμησαν τη μνήμη του Καλλίμαχου Αντωνάκου

Φίλοι και συγγενείς τίμησαν τη μνήμη του Καλλίμαχου Αντωνάκου
               Τρίτη, 05 Μάιος 2015                     


ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
Της Μαρίας Νίκα
Με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση, όπως θα ταίριαζε στο χαρακτήρα του, τίμησε χθες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας τη μνήμη του αρχαιολόγου Καλλίμαχου Αντωνάκου. Για έναν σπουδαίο επιστήμονα, συνάδελφο και φίλο έκαναν λόγο οι ομιλητές της βραδιάς. Η συγκίνηση στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου ήταν έκδηλη...
Για έναν «ποιητή αρχαιολόγο» μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος. Ως δήμαρχος Καλαμάτας την εποχή των καταστροφικών σεισμών της πόλης (1986), ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Καλλίμαχο Αντωνάκο, για τη διάσωση και αποκατάσταση όχι μόνο των βυζαντινών μνημείων, αλλά κυρίως των νεότερων. Ο Καλλίμαχος είχε αναλάβει τότε επικεφαλής, μαζί με την αρχιτέκτονα Ανεστέι Παρίση, του καλαματιανού κλιμακίου της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η υπηρεσία στην αρχή στεγάστηκε σε σκηνές και ύστερα για αρκετά χρόνια σε λυόμενα, στην οδό Θουκυδίδου, μέχρι τη μεταφορά της στο διατηρητέο της οδού Μεθώνης.
«Δεν ήταν μόνο σπουδαίος αρχαιολόγος και εμπνευστής αυτού του κλιμακίου, αλλά και ο αγωγός της επικοινωνίας με τους πολίτες» παρατήρησε ο Σταύρος Μπένος, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και αποκατάσταση των νεότερων μνημείων ήταν πιο δύσκολη από αυτή των βυζαντινών. Γιατί στην πρώτη περίπτωση υπήρχαν οι άνθρωποι που έπρεπε να πειστούν. Ο Καλλίμαχος είχε γίνει ο σύμβουλός τους στο πως θα ξανάχτιζαν τα σπίτια τους. Τους καθοδηγούσε στα πάντα, ακόμη και στο τι κουφώματα θα έβαζαν, ενώ οι μελέτες δεν καθυστερούσαν να δοθούν στους ιδιοκτήτες παραπάνω από 15 μέρες.
Για το πείσμα που είχε να γίνουν τα έργα όπως ακριβώς έπρεπε, μίλησε η τότε συνάδελφός του, αρχαιολόγος, Παρή Καλαμαρά. Αναφέρθηκε στην ικανότητα που είχε να εμπνέει και να συσπειρώνει τους συναδέλφους του, οι οποίοι έχασαν έναν εξαίρετο συνεργάτη, φίλο και συνομιλητή.
Για το μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο που έγινε επί των ημερών του στην αποκατάσταση μνημείων (1986 - 1999), αλλά και στη συντήρηση αντικειμένων, μίλησε η σημερινή διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση. Αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα αρχειοθέτησης το οποίο δημιούργησε στην υπηρεσία, που ακόμη και σήμερα παραμένει λειτουργικό και χρήσιμο.
Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δημοσιεύσει τα πολύτιμα επιστημονικά του συμπεράσματα, καθώς έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 1999 σε ηλικία μόλις 39 ετών. Πρόσθεσε ωστόσο η κα Μηλίτση, ότι πρόκειται να εκδοθεί τόμος στη μνήμη του, με άρθρα επιστημόνων σχετικά με τα μνημεία της Μεσσηνίας.
Στην εκδήλωση μίλησε ακόμη ο Ισίδωρος Κακούρης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το καλωσόρισμα έγινε από τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Μιχάλη Κάππα. Προς το τέλος της βραδιάς προβλήθηκε και η ταινία της Λυδίας Καρρά «Τα άνθη του σεισμού», όπου ο Καλλίμαχος Αντωνάκος μιλά για το έργο της υπηρεσίας του τη δύσκολη εποχή αμέσως μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας.
Κλείνοντας τη δική της ομιλία, λίγο νωρίτερα, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, είχε αναφερθεί στην επιτύμβια λίθινη πλάκα που έχει τοποθετηθεί για τον Καλλίμαχο Αντωνάκο στο Κάστρο της Καλαμάτας. Για να θυμίζει ότι σε αυτή την πόλη έζησε «ένας από τους ευγενέστερους και πιο καλλιεργημένους ανθρώπους της σύγχρονης Ελλάδας».


Τίμησε τον αρχαιολόγο Καλλίμαχο Αντωνάκο η Eφορεία Aρχαιοτήτων Μεσσηνίας (φωτογραφίες)

    06/05/2015   
Με μια εκδήλωση ανάλογη του ήθους του τίμησε τη Δευτέρα το βράδυ, στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας τη μνήμη του αρχαιολόγου Καλλίμαχου Αντωνάκου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, έκανε λόγο για έναν «ποιητή αρχαιολόγο», αναφέροντας πως επί δημαρχοντίας του, στους καταστροφικούς σεισμούς του 1986, ήταν σε επικοινωνία με τον Καλλίμαχο για τη διάσωση και αποκατάσταση τόσο των βυζαντινών όσο και των νεότερων μνημείων.
Ο Καλλίμαχος είχε αναλάβει εκείνη την περίοδο επικεφαλής, μαζί με την αρχιτέκτονα Ανεστέι Παρίση, του κλιμακίου της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Για το τεράστιο έργο επί των ημερών του στην αποκατάσταση μνημείων, από το 1986 ως το 1999, μίλησε η σημερινή διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, η οποία αναφέρθηκε στην επιτύμβια λίθινη πλάκα που έχει τοποθετηθεί για τον Καλλίμαχο στο Κάστρο Καλαμάτας, για να θυμίζει, όπως τόνισε, ότι σε αυτή την πόλη έζησε «ένας από τους ευγενέστερους και πιο καλλιεργημένους ανθρώπους της σύγχρονης Ελλάδας».
Στην εκδήλωση μίλησε και ο Ισίδωρος Κακούρης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ στο τέλος προβλήθηκε η ταινία της Λυδίας Καρρά «Τα άνθη του σεισμού», όπου ο Καλλίμαχος μιλούσε για το έργο της υπηρεσίας του την εποχή των σεισμών.


φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

 http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου