Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Σε αναζήτηση του μνημείου των πεσόντων του 1912 και 1922 στην Πύλο

Σε αναζήτηση του μνημείου των πεσόντων του 1912 και 1922 στην Πύλο


Σε αναζήτηση του μνημείου των πεσόντων στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912 και της Μικρασιατικής καταστροφής του  1922 στην Πύλο .
Στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 ,η Πύλος προσέφερε για την απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας διαλεχτά παιδιά της ,που σκοτώθηκαν η πέθαναν από τις κακουχίες του πολέμου .Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο  δυο φορες παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα Κωστής Τσικλητήρας , ο πρώτος νικητής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 1908 και της Στοκχόλμης το 1912 , ο οποίος νικώντας τους μεγαλύτερους άλτες της Ευρώπης και της Αμερικής εδόξασε όχι μονον την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο ,αλλα και την Ελλάδα γενικότερα .
Ακομα αναφέρονται ονόματα όπως ο αρχίατρος Θεόδωρος Κρασάνος και οι αξιωματικοί Άγγελος Παπαδήμας ,Δημήτρης Σκορδούλης και Διονύσιος Νικολόπουλος καθως και αλλα ονόματα που η ιστορική μνήμη δεν διασώζει , και αυτό γιατι το μνημείο αγνοείτε, η εχει αλλάξει χρηση !!! για όποιον γνωρίζει κατι ας επικοινωνήσει μαζι μας .




Στα 1912 στην Πρώτη μάχη που έδωσε ο Ελληνικός στρατός για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, έπεσε ηρωικά ο ταγματάρχης του 8ου πεζικού συντάγματος στις Πόρτες  των Σερβίων Αγησίλαος Παπαδήμας .
Στα 1913 ο Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας πολεμώντας στα βουνά του Μπιζανίου αρρώστησε βαρειά και λιγο αργότερα υπέκυψε .Στα 1919 ο αρχίατρος Θεόδωρος Κρασσάνος συνταγματάρχης έπεσε θύμα του καθήκοντος στην Πρώτη γραμμή.
Στους απελευθερωτικούς αγώνες της Μικράς Ασίας δυο λοχαγοί έπεσαν στο πεδίο της μάχης . Ο Ηρακλής Αντωνίου Ψυλόγιχνος στη μάχη του Ντούζ--Ντάγ 18 Μαρτίου και ο Διονύσης Νικολόπουλος γυίος ιερέως ,στη μάχη του Αφιόν Καραχισάρ 9 Ιουνίου 1921 .
Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και ένα Μεγάλο πλήθος από υπαξιωματικούς ,ναύτες και αεροπόρους .   

Για την ιστορική έρευνα Δημήτριος Γ Πανοσκάλτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου