Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

«Έφυγε» ο Μεσσήνιος γελοιογράφος Σωτήρης Τασιόπουλος

 «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών από κορονοϊό ο Σωτήρης Τασιόπουλος, γνωστός με το όνομα «Soter»



Έχασε την μάχη με τον κορονοϊό ο γνωστός σκιτσογράφος και γελοιογράφος, Σωτήρης Τασιόπουλος.


Ο Σωτήρης Τασιόπουλος, γεννήθηκε το 1967  και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Ο χώρος της τέχνης ήταν αυτός που τον κέρδισε. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί από την «Ελευθεροτυπία», την «Παρασκευή & 13», την «Πρώτη Περιστερίου», την «Κυριακάτικη», αλλά και από πολλές άλλες εφημερίδες
Παράλληλα με την σκιτσογραφία, έκανε και εικονογραφήσεις για εκδοτικούς οίκους και συμμετείχε σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας. Στα χρόνια της καριέρας τους αποτέλεσε μέλος της Λέσχης Γελοιογράφων.


Ο Σωτήρης της καρδιάς μας δεν είναι πια μαζί μας…
Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων έχασε το γελαστό παιδί, την ήρεμη και αθόρυβη δύναμή της, τον Soter Tas.
Ο Σωτήρης της καρδιάς μας δεν είναι πια εδώ. Πάλεψε σκληρά με τον κορονοϊό από την Τρίτη 13 Απριλίου 2021. Το μάθαμε εκείνη την ημέρα από μια φωτογραφία – στο δωμάτιο του νοσοκομείου – που κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 





Από εκεί και πέρα έπεσε σκληρή και οδυνηρή σιωπή. Ελάχιστες πληροφορίες από την εντατική. Ολομόναχος έδινε τον αγώνα του μέχρι και την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 λίγο μετά το μεσημέρι.

***

«Ο covid-19 στέρησε τους γελοιογράφους από ένα συνάδελφό τους. Ο Soter, ο Σωτήρης μας, είχε λόγω ηλικίας και λόγω παραγωγικότητας, πάρα πολλά να προσφέρει στην τέχνη που επέλεξε. Επίσης λόγω συναδελφικότητας και προθυμίας, είχε να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην παρέα της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων: ενεργός, συναδελφικός, αγαπητός. Μας λείπει ήδη».
Με αυτά τα λόγια η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων γνωστοποίησε τη δυσάρεστη είδηση.

***

Ο Soter Tas όπως τον σκιτσάρισε ο γελοιογράφος Ιάκωβος Βάης.

«Μέχρι σήμερα δεν ήξερα κανέναν προσωπικά που να έχει νοσήσει σοβαρά από COVID. Απλώς αριθμούς σε στατιστικές. Μόνο όταν ένας δικός σου άνθρωπος, συνάδελφος, φίλος, γίνει το 63, το 95 το 11.873 σε μια τέτοια στατιστική, νιώθεις τι πραγματικά σημαίνουν αυτά τα νούμερα. Soter Tas, ευγενικέ, γλυκέ και τόσο ταλαντούχε, θα σε θυμόμαστε».
Μόλις μέσα σε 50 λέξεις η σκιτσογράφος Αλέξια Οθωναίου κάνει το πικρό σκίτσο του αποχωρισμού για τον Σωτήρη της καρδιάς μας.

***

Ο γελοιογράφος Ιάκωβος Βάης έγραψε: «Σήμερα χάσαμε έναν εκπληκτικό γελοιογράφο και καρικατουρίστα από τον ιό… Τον Soter Tas… Καλέ μου φίλε Σωτήρη είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν θα σε ξαναδώ… Ήσουν μια ευγενική ψυχή. Ένας γλυκός άνθρωπος. Το κενό που αφήνεις είναι μεγάλο. Σε ευχαριστώ για όλα! Στο επανιδείν»…

***

Τέλος ο Πάνος Ζάχαρης σημείωσε: «Ο Soter Tas μας δεν τα κατάφερε. Για κάποιους ήταν επί βδομάδες ένας αριθμός στην ενημέρωση των 6 μ.μ. Θα ‘ναι και σήμερα για τελευταία φόρα. Για εμάς, ένας πολύτιμος φίλος, ένα χρυσό παιδί που μοίραζε χαμόγελα και ταλέντο».

«Έργα μου εκτίθενται στην πόρτα του ψυγείου»…

Το βιογραφικό του σε πρώτο πρόσωπο όπως το έγραψε ο ίδιος στην ιστοσελίδα της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων www.Cartoonists.gr

«Soter Tas, κατά κόσμον Σωτήρης Τασιόπουλος. Γεννήθηκα το 1967 και σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων. Σκίτσα μου δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία», «Παρασκευή & 13», «Πρώτη Περιστερίου», «Κυριακάτικη εφημερίδα» και άλλες εφημερίδες. Επίσης έκανα και εικονογραφήσεις σε διαφόρους εκδοτικούς οίκους. Συμμετέχω σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας. Έργα μου εκτίθενται στην πόρτα του ψυγείου μου… Αλλά και εδώ:
http://www.skitso.biz/ και εδώ https://www.facebook.com/swter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου