Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Νέα από το site της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

2η/2021 Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ

 
13/05/2021
 

Picture
Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Μάϊου 2021 στις 14:00 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, με σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Έγκριση συμμετοχής των Δήμων Άργους – Μυκηνών, Καβάλας, Μονεμβασίας και Πάτμου στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ,
  • Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τους Δήμους Άργους – Μυκηνών, Δυτικής Αχαΐας, Δωδώνης, Ιεράπετρας, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Κορινθίων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Ιωάννης Γεώργιζας, όσον αφορά στη συνεργασία του Δικτύου με το Δήμο Άργους – Μυκηνών μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, ανέφερε πως η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιζα, η γενικότερη δυνατότητα δημιουργίας ΣΒΑΚ και εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών από τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ αποτελεί σημαντική προσθήκη στις παροχές στήριξης των Δήμων – μελών της, αφού η ύπαρξη και η υλοποίησή τους είναι πλέον υποχρεωτική.

Επιπροσθέτως, με αφορμή την εκδήλωση επιθυμίας του Δήμου Δωδώνης και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων και την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Path2LC, το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει τους Δήμους στην προσπάθεια της ενεργειακής τους μετάβασης.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος European City Facility (EUCF), το οποίο δημοσίευσε ήδη τη 2η Πρόσκληση Χρηματοδότησης που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Μαΐου 2021 (06:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Ο Γενικός Διευθυντής αναφέρθηκε εκτενώς και στο έργο της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ για το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για την πρόοδο του εγχειρήματος, υπογραμμίζοντας το εργονομικό σχέδιο των ΣΜΑ, την ενεργειακή τους αυτονομία και την ανθρακική τους ουδετερότητα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ανάδειξη της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ ως υπεύθυνου υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUROPE DIRECT που στόχο έχει τη δημιουργία ενός Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στην Πελοπόννησο.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, τόνισε τα οφέλη που δύνανται να έχουν οι Δήμοι - μέλη μέσω της συμμετοχής τους στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και με την υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων, αφού καταφέρνουν να επιτύχουν οικονομία κλίμακας και να έχουν πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης.

Τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν ομόφωνα θετικά για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.





 

Νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αχαρνών και της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ

 
11/05/2021
 

Picture
Μια νέα Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και του Δήμου Αχαρνών, η οποία αφορά στην ανάπλαση κεντρικών οδών του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την Προγραμματική Σύμβαση, πρόκειται να εκπονηθούν τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές, περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές μελέτες καθώς και συμπληρωματικές, όπου καθίσταται αναγκαίο, ώστε να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στην ανάπλαση των οδών Αθηνών και Φιλαδελφείας. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η ριζική αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός της παρούσας κατάστασης του οδικού δικτύου και η δημιουργία ενός βελτιωμένου αστικού τοπίου.

Το εν λόγω έργο στοχεύει στην ασφαλή κίνηση των πεζών και την απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων, μέσω της προσθήκης οριοθετημένων πεζοδρομίων, σημείων διέλευσης πεζών με οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, αλλά και χώρων στάθμευσης οχημάτων. Βασική επιδίωξη είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός του αστικού ιστού.

Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ενισχύοντας πρωτοβουλίες αστικής ανάπτυξης και πολεοδομικής αναβάθμισης με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και την κοινωνία, στηρίζει ενεργά το μέλος της, Δήμο Αχαρνών, και συμβάλλει μέσω των εξειδικευμένων συνεργατών της, στην παροχή υποστήριξης και τεχνογνωσίας για την άρτια εκπόνηση των μελετών και τη διεκπεραίωση των εργασιών με σκοπό την ολοκλήρωση του έργου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου