Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Επιμνημόσυνη δέηση των πεσόντων της μάχης του Μανιακίου στα Ταμπούρια

20 Μαΐου 1825- 20 Μαΐου 2021 εφέτος συμπληρώνονται 196 χρόνια από την ηρωική αντίσταση του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι .

Η Επέτειος Τιμήθηκε   στις Κοινότητες  Φλεσσιάδος  και Μανιακίου απο  τον  Δήμο Πύλου-Νέστορος και  την  Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς προσκλήσεις !,ο κόσμος που παρευρέθηκε έσπευσε αυθόρμητα τα τιμήσει την θυσία του ήρωα Παπαφλέσσα και των συναγωνιστών του, η υπέρτατη αυτή θυσία των ηρώων ήταν και είναι παράδειγμα αυτοθυσίας του λαού για ελευθερία ,αυτοδιάθεση και δικαιοσύνη .

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος στα Ταμπούρια Φλεσσιάδος, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου, ενώ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από τις τοπικές Αρχές.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν (κατα τον ιδιο τρόπο !!!) αυτη η διένεξη κρατάει χρόνια μεταξύ των κοινοτήτων και της οικογενείας των Δικαίων και Φλεσσαίων !!! στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού Αναστάσεως του Χριστού Μανιακίου, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση έμπροσθεν του ανδριάντα του Ήρωα Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου (Παπαφλέσσα). Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης Αντώνιο Οικονόμου, τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων Διοικητή της 120 ΠΕΑ Σμήναρχο Κωνσταντίνο Καραβλίδη, , τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ευστάθιο Αναστασόπουλο, τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μανιακίου Σταύρο Σταθόπουλο και τους εκπροσώπους των απογόνων της οικογένειας Παπαφλέσσα Παναγιώτη Φλέσσα και Αθανάσιο Δικαίο.

Παρευρέθησαν επίσης ο διοικητής του συντάγματος Καλαμάτας  συνταγματαρχης ΠΖ Χριστόφορος Μοσχωνας ,και εκ μέρους της αστυνομικής διεύθυνσης Μεσσηνίας ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Νάκης

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας,Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας (1786-1825): ''Ο εμπνευστής και Πρωτολάτης της μάχης του Μανιακιου'' αναφερόμενος διεξοδικά στην προσωπικότητα του Παπαφλέσσα, καθώς και στο ιστορικό γεγονός της θυσίας του στο Μανιάκι.

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν παραδοσιακά τραγούδια από τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου, ενώ κέρασμα προσέφεραν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανιακαίων «Η Αμυγδαλίτσα». Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης τα μέλη των «Ελληνομνημόνων», ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και έφιπποι από την ευρύτερη περιοχή.

.Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ  κ Δ.Καφαντάρης και επικεφαλής της αντιπολιτευσης του δημου , ο πρώην γενικός γραμματέας εμπορίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''ΝΕΣΤΟΡΙΟΣ ΣΟΦΙΑ''  κ Δ .Βρεττάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί .και  Κοινοτικοί  Σύμβουλοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς και Εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας








Κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα εκ μέρους της κυβέρνησης από τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Οικονόμου



 



ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας (1786-1825): ''Ο εμπνευστής και Πρωτολάτης της μάχης του Μανιακιου'' αναφερόμενος διεξοδικά στην προσωπικότητα του Παπαφλέσσα, καθώς και στο ιστορικό γεγονός της θυσίας του στο Μανιάκι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου