Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εργασίες σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εργασίες σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας 23/12/2013
899δΗ  Γ.Γ. του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και Α­θλη­τι­σμού Λί­να Μεν­δώ­νη, και ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς, συ­νο­δευ­ό­με­νοι α­πό τους Δη­μάρ­χους Τρι­φυ­λί­ας Κώ­στα Κόλ­λια και Πύ­λου – Νέ­στο­ρος Δημ. Κα­φαν­τά­ρη και υ­πη­ρε­σια­κούς πα­ρά­γον­τες, ε­πι­σκέ­φθη­καν το Σάβ­βα­το,  έρ­γα που ε­κτε­λούν­ται στους συγ­κε­κρι­μέ­νους Δή­μους.
Στην πε­ρι­ο­χή των Φι­λια­τρών ε­πι­σκέ­φθη­καν τα ε­ξής έρ­γα:
Α­πο­κα­τά­στα­ση Ι.Ν. Με­τα­μόρ­φω­σης του Σω­τή­ρος στη Χρι­στι­α­νού­πο­λη Μεσ­ση­νί­ας, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 3.050.000 €, εν­ταγ­μέ­νο στο ΔΕ­ΠΙΝ/Ε­ΣΠΑ Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου. Το έρ­γο εί­ναι στη φά­ση της ο­λο­κλή­ρω­σης. Ο σταυ­ρε­πί­στε­γος Να­ός α­νε­γέρ­θη προς το τέ­λος του 11ου αι­ώ­να και εί­ναι ο με­γα­λύ­τε­ρος βυ­ζαν­τι­νός να­ός της Πε­λο­πον­νή­σου. Οι ερ­γα­σί­ες α­να­στή­λω­σης α­να­δει­κνύ­ουν τη με­γά­λη α­ξί­α του να­ού και στό­χο α­πο­τε­λεί η α­νά­δει­ξη του πε­ρι­βάλ­λον­τος χώ­ρου.
899εΑ­πο­κα­τά­στα­ση Ι.Ν. Α­νά­λη­ψης Φι­λια­τρών, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 105.000 €, εν­ταγ­μέ­νο στο ΔΕ­ΠΙΝ/Ε­ΣΠΑ της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου. Ο σταυ­ρε­πί­στε­γος να­ός χρο­νο­λο­γεί­ται α­πό το 13ο αι­ώ­να και αν­τι­με­τώ­πι­ζε στα­τι­κά προ­βλή­μα­τα. Οι ερ­γα­σί­ες α­πο­κα­τά­στα­σης του μνη­μεί­ου ξε­κί­νη­σαν το 2012 και εί­ναι στη φά­ση της ο­λο­κλή­ρω­σης.
Στην πε­ρι­ο­χή της Πύ­λου ε­πι­σκέ­φθη­καν το έρ­γο «Προ­στα­σί­α και α­νά­δει­ξη του Αρ­χαι­ο­λο­γι­κού χώ­ρου του Α­να­κτό­ρου του Νέ­στο­ρα στο λό­φο του Ά­νω Εγ­κλια­νού Δ.Δ. Χώ­ρας Ν. Μεσ­ση­νί­ας», προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 400.000 € και «Κα­τα­σκευ­ή προ­στα­τευ­τι­κού στε­γά­στρου του Α­να­κτό­ρου» προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2.600.000 €. Οι ερ­γα­σί­ες ε­ξε­λίσ­σον­ται με κα­νο­νι­κούς ρυθ­μούς και στα δύ­ο συν­δυ­α­ζό­με­να έρ­γα που ε­κτε­λούν­ται ταυ­τό­χρο­να.
Στη συ­νέ­χεια πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ε­πί­σκε­ψη στο Μου­σεί­ο της Πύ­λου και στο Νι­ό­κα­στρο.
Οι ε­πι­σκέ­ψεις συ­νε­χί­στη­καν την Κυ­ρια­κή 22 Δε­κεμ­βρί­ου στο Κά­στρο της Κο­ρώ­νης. Ως γνω­στόν πέ­ρυ­σι με τους έν­το­νους κυ­μα­τι­σμούς του χει­μώ­να υ­πέ­στη­σαν με­γά­λη ζη­μιά τα πρα­νή του κά­στρου, γι’ αυ­τό και εκ­πο­νή­θη­καν με­λέ­τες και τώ­ρα βρι­σκό­μα­στε στη φά­ση δη­μο­πρά­τη­σης. Συγ­κε­κρι­μέ­να στις 27 Ι­α­νου­α­ρί­ου 2014 δη­μο­πρα­τεί­ται το έρ­γο «Αν­τι­δι­α­βρω­τι­κή προ­στα­σί­α – προ­στα­σί­α πρα­νών»  προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2.680.000 €.
Ο κ. Α­λευ­ράς τό­νι­σε ό­τι εί­ναι ι­δι­αί­τε­ρα ση­μαν­τι­κό ό­τι στην Π.Ε. Μεσ­ση­νί­ας ε­κτε­λούν­ται έρ­γα στον το­μέ­α του πο­λι­τι­σμού, συ­νο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 32.000.000 €, εκ των ο­ποί­ων 15.000.000 προ­έρ­χον­ται α­πό το ΔΕ­ΠΙΝ – Ε­ΣΠΑ. της πε­ρι­ο­χής Πε­λο­πον­νή­σου.
Με τα έρ­γα αυ­τά μέ­χρι το 2015 θα έ­χει αλ­λά­ξει το το­πί­ο στο Νο­μό ό­σον α­φο­ρά την α­νά­δει­ξη και προ­στα­σί­α των μνη­μεί­ων και την α­νά­πτυ­ξη του του­ρι­στι­κού μας προ­ϊ­όν­τος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου