Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην Καλαμάτα για την Πολιούχο Παναγία Υπαπαντή (φωτογραφίες)

Τελευταία Ενημέρωση: 01/02/2014
Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό, όπου φυλάσσεται η θαυματόβρυτος Εικόνα της Παναγίας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Νέας Σμύρνης Συμεών, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, Ζακύνθου Διονυσίου,  Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο οποίος μίλησε για το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τις ευεργεσίες της στο μεσσηνιακό λαό και σε όλο τον κόσμο.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού θα κορυφωθούν αύριο με την τέλεση του όρθρου, της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της μεγαλειώδους λιτάνευσης της χαριτοβρύτου Εικόνος προς αγιασμό των κατοικών και των προσκυνητών.
Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στον εορτασμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ.  Δημήτριος Αβραμόπουλος.
   
Φωτογραφίες: Τσερεφός Γεώργιος

 

Η Καλαμάτα γιορτάζει και έχει πλημμυρίσει από προσκυνητές .

Τελευταία Ενημέρωση: 02/02/2014
Μέρα γιορτής σήμερα για την Καλαμάτα. Από χθες η πόλη έχει κατακλυστεί από προσκυνητές, με αποκορύφωμα τη σημερινή μέρα, που θα γίνει η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Υπαπαντής.
Το πρωί θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Mεσσηνίας κ. Xρυσοστόμου.
Στις ιερές εκδηλώσεις έχουν κληθεί να μετάσχουν οι ακόλουθοι Σεβ. Μητροπολίτες: Δημητριάδος Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (της Εκκλησίας της Κρήτης), Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Χίου Μάρκος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, καθώς και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στις 11.00 το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iεράς Eικόνος με τη συμμετοχή πολλών Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό.
Θα μετάσχουν, πέραν της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, οι Φιλαρμονικές των Γενικών Επιτελείου Στρατού και Ναυτικού, εκείνες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και οι μπάντες των Δήμων Τρίπολης και Μεσσήνης.
Οι εκδηλώσεις θα εκτυλιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες.
H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη) που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου