Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Την επιστροφή των αρχαίων εκθεμάτων στο Μουσείο Χώρας Μεσσηνίας και την ανάπλαση του οικήματος Μπάρκα με τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας.


Αίτημα για επιστροφή των αρχαίων εκθεμάτων στο Μουσείο της Χώρας

   11/09/2015   
Την επιστροφή των αρχαίων εκθεμάτων στο Μουσείο Χώρας Μεσσηνίας και την ανάπλαση του οικήματος Μπάρκα με τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του μέλους του Χρ. Σβάρνα.
Όπως ανέφερε ο σύμβουλος, το Μουσείο της Χώρας ιδρύθηκε από την Ελληνική
Αρχαιολογική Υπηρεσία, με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, αμέσως μετά τη λήξη των ερευνών των δύο επιφανών αρχαιολόγων, του Σπυρίδωνος Μαρινάτου και του Καρλ Μπλέγκεν, στο "Παλάτι του Νέστορος", αλλά και στην υπόλοιπη Τριφυλία. Το μουσείο υπάγεται στη αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Είναι ένα από πιο ξεχωριστά μουσεία της χώρας, που μαζί με το ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα στον Εγκλιανό και τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής αποτελούν μια σημαντική σε σημασία και εξαιρετική σε ευρήματα αρχαιοελληνική ενότητα.
Ύστερα από την κλοπή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας το Φεβρουάριο του 2012, με απόφαση της τότε γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, όλα τα χρυσά εκθέματα μεταφέρθηκαν προσωρινά στο Μουσείο Καλαμάτας, όπου φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκια, διότι εκτιμήθηκε ότι οι προθήκες - υποδομές της πρώτης αίθουσας του Μουσείου Χώρας που τα φιλοξενούσαν δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφάλειας.

Αλεξίσφαιρη βιτρίνα
Ο κ. Σβάρνας επισήμανε ότι τα χρυσά εκθέματα στη βιτρίνα της πρώτης αίθουσας του Μουσείου Χώρας ήταν και το πιο ελκυστικό σημείο του, μιας και συγκέντρωνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών λόγω του πλήθους τους και άλλων μικροαντικειμένων.
Τόνισε πως «έχουν περάσει τρία και πλέον χρόνια και τα σημαντικά αυτά εκθέματα λείπουν από την έδρα τους, το Μουσείο Χώρας. Οι λόγοι της προσωρινής τους μεταφοράς στο Μουσείο Καλαμάτας έχουν εκλείψει, γιατί στο διάστημα αυτό αποκαταστάθηκε η ασφάλεια των προθηκών με νέα αλεξίσφαιρη βιτρίνα και ειδικό συναγερμό».
Και πρόσθεσε: «Η νομιμοποίηση της προσωρινότητας της μεταφοράς των χρυσών εκθεμάτων του Μουσείου Χώρας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αισθήματα εγκατάλειψης του μουσείου στους δημότες της Χώρας, αλλά και του Δήμου Πύλου- Νέστορος.
Η μεταφορά τόσο σημαντικών εκθεμάτων σε άλλους χώρους και μάλιστα μη επισκέψιμους, μακριά από το φυσικό τους χώρο που είναι το Μουσείο Χώρας, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μειονέκτημα τόσο για το ίδιο το μουσείο, υποβιβάζοντας την αίγλη του, όσο και για την πολιτιστική ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
Το έλλειμμα αυτό γίνεται πολύ πιο μεγάλο και λόγω της συγκυρίας ότι το ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα είναι κλειστό λόγω κατασκευής του νέου στεγάστρου.
Η αντικειμενική διάσπαση της αρχαιολογικής ενότητας ανακτόρου και μουσείου, σε συνδυασμό με την απουσία τόσων σημαντικών εκθεμάτων, δημιουργεί χαμηλή επισκεψιμότητα του μουσείου, άρα και σημαντική απώλεια εσόδων σε μια περίοδο και σε μια περιοχή που ο τουρισμός παρουσιάζει ραγδαία αύξηση».
Με την απόφαση καλείται το υπουργείο Πολιτισμού να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για το Μουσείο Χώρας ενισχύοντάς το με έμψυχο δυναμικό για τη φύλαξη των χώρων του και με τεχνικά ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο ασφαλές μουσείο, όπως το υπαγορεύει η αίγλη των εκθεμάτων και η πολιτιστική ιστορία του τόπου.
: http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου