Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ερευνα για αποψίλωση παρόχθιου δάσους στη Γιάλοβα


Ερευνα για αποψίλωση παρόχθιου δάσους στη Γιάλοβα
  Γράφτηκε από τον 
 

Ενημέρωση και έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μεσσηνίας, ζητεί το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος, σχετικά με τις καταγγελίες για αποψίλωση παρόχθιου δάσους κατά μήκος του ποταμού Γιαννούζαγα στην περιοχή της Γιάλοβας. Η αποψίλωση ενδεχομένως να έγινε εντός της περιοχής του δικτύου "Natura", κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού του ποταμού με εργολαβία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Σε έγγραφό του το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος (υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος), αναφέρει ότι «δέχθηκε τηλεφωνικές καταγγελίες για αποψίλωση παρόχθιου δάσους κατά μήκος του ποταμού Γιαννούζαγα  στην περιοχή της Γιάλοβας, σε μήκος τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων, περιλαμβανομένης κοπής ατόμων πλατάνου, κουτσουπιάς και ενδεχομένως άλλων ειδών κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού ρέματος».
Η υπηρεσία του υπουργείου ζητεί ενημέρωση: α) Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, ζητώντας τη σύμβαση, τα τεύχη δημοπράτησης, τις τεχνικές εκθέσεις - μελέτες και άδειες, όπως εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, κοπής δέντρων από το αρμόδιο Δασαρχείο, υδρολογική - υδραυλική μελέτη και οριοθέτηση ρέματος.
β) Από το Δασαρχείο Καλαμάτας για τις ενέργειές του σχετικά με τα καταγγελλόμενα, εξασφαλίζοντας την εποπτεία της περιοχής για την πρόληψη παράνομων επεμβάσεων. Επίσης, του ζητεί «κατά την έκδοση άδειας κοπής δέντρων στο πλαίσιο εργασιών καθαρισμού ρεμάτων να λαμβάνει υπόψη την τεκμηρίωση των σχετικών αιτημάτων, εξασφαλίζοντας ότι οι χορηγούμενες άδειες αφορούν στην ανάγκη πρόληψης υπαρκτού κινδύνου πλημμυρών».
γ) Από το Τμήμα Περιβάλλοντος για τις ενέργειές του σχετικά με τα καταγγελλόμενα. Του ζητεί «σε περίπτωση διαπίστωσης ζημιάς στο περιβάλλον να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Πελοποννήσου» και να εφαρμόσει το άρθρο 6 παρ. 9 του Π.Δ. 148/20009.
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου