Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Η λάθος ανάπτυξη

Βραχιολάκια-θηλιά στον υγιή τουρισμό


Ξενοδοχείο στο Φαληράκι της Ρόδου EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Εντονα αντιδρούν, με ανακοίνωση του σωματείου τους, οι εστιάτορες της Ρόδου στο σύστημα all inclusive που κυριολεκτικά «κατατρώει» τις τοπικές επιχειρήσεις κυριαρχώντας στις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.
Παράλληλα, ζητούν από τους ξενοδόχους να υιοθετήσουν παλαιότερη πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, η οποία προέβλεπε συνεργασία μεταξύ εστιατόρων και ξενοδόχων και χορήγηση voucher στους τουρίστες, προκειμένου ένα γεύμα ημερησίως να διοργανώνεται στα τοπικά εστιατόρια.
Οπως σημειώνουν, «το τουριστικό μοντέλο all inclusive, εμπνευσμένο από τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας».
Αυτό το σύστημα μοιραία οδηγεί στον μαρασμό όλες τις μικρές επιχειρήσεις κάθε περιοχής.
«Το απρόσωπο σύστημα με "τα βραχιολάκια της συμφοράς" και η ανύπαρκτη σχέση μεταξύ του παρόχου υπηρεσιών και του τουρίστα, που χαρακτηρίζει το all inclusive, οδηγούν στο να μην προτιμήσουν ξανά οι τουρίστες τον ίδιο τουριστικό προορισμό, όπως συνέβαινε στον τόπο μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο εστιατόρων.
Τέλος, τονίζουν ότι σχεδόν αυτονόητο είναι να υποβαθμίζεται η ποιότητα τροφίμων και ποτών, γεγονός που αποδεικνύουν και οι πολλές καταγγελίες πελατών των μεγάλων αυτών τουριστικών μονάδων.

Η λάθος ανάπτυξη 


Ξενοδοχειακή μονάδα στη Κρήτη EUROKINISSI
«Η διαιώνιση του σημερινού απαράδεκτου μοντέλου all inclusive απειλεί κατάφωρα τον χαρακτήρα του προορισμού της Ρόδου, που οι τουρίστες πληρώνουν για να δουν, αφού από την αρχή μέχρι το τέλος των διακοπών τους δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό χώρο ως σύγχρονοι φυλακισμένοι», καταλήγει η ανακοίνωση.
Μα τόσα χρόνια που όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν ότι αυτές οι φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες που έπαιρναν και επιδοτήσεις είναι ο ορισμός της ανάπτυξης, τι έκαναν οι διάφοροι τοπικοί επαγγελματίες;
Οταν από την Κρήτη και το Κάβο Σίδερο, την Πελοπόννησο και το Κόστα Ναβαρίνο, τις Νηές και την Αταλάντη μέχρι τη Χαλκιδική και την Κέρκυρα το όνειρο της ανάπτυξης συμπύκνωναν παρόμοιες επενδύσεις, ακόμα και με καταστροφή προστατευόμενων περιοχών, ενώ όποιος τολμούσε να διατυπώσει αντιρρήσεις χαρακτηριζόταν περίπου ως εχθρός, πού ήταν τα σωματεία των εστιατόρων και των άλλων επαγγελματιών;
Τώρα που η οικονομική κρίση γονάτισε τους πάντες, άρχισαν έστω και αργά όλοι να συνειδητοποιούν ότι αυτός ο τρόπος τουριστικής ανάπτυξης αποφέρει κέρδη μόνο στον κάθε επιχειρηματία και στην εταιρεία του ή στις πολυεθνικές εταιρείες και ποτέ στις τοπικές κοινωνίες.
Αλλωστε το μεγάλο «ντου» των εφοπλιστών στην αγορά γης και τις γιγαντιαίες τουριστικές μονάδες είναι το πλέον πειστικό επιχείρημα για το πόσο τελικά δεν αποτελεί στόχο η οποιαδήποτε ανάπτυξη.
Είναι ακριβώς η ίδια μέθοδος όπως και οι σημαίες ευκαιρίας που βάζουν στα καράβια τους για να μην υποχρεώνονται να απασχολούν Ελληνες ναυτικούς και να μην πληρώνουν έστω και τους λιγοστούς φόρους που προβλέπονται στο κράτος και στην οικονομία που επιμένει να θέλει να... αναπτυχθεί
Το σύστημα all inclusive δεν απέχει τελικά από το γνωστό σύστημα «πάρ' τα όλα» και το χειρότερο είναι ότι αποτελεί το πρώτο σίγουρο βήμα για την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που διαθέτει ακόμα αυτή η χώρα, μια και ο τουρίστας είναι αμφίβολο αν φεύγοντας είναι σε θέση να θυμάται αν βρέθηκε στην Ελλάδα ή στο Μαϊάμι ή στην Κένυα ή όπου αλλού, αφού τα χάμπουργκερ, το γκαζόν και το νερό της πισίνας είναι παντού τα ίδια.
http://www.efsyn.gr/arthro/vrahiolakia-thilia-ston-ygii-toyrismo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου