Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ (φωτογραφίες)

Επειτα από 18 χρονια τελἐστηκαν τα θυρανοιξια του Ι Ν της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιοκαστρο της Πυλου παρουσία παρα πολύ κόσμου ,και με την παντελή απουσία από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσια του τόπου .
ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
Επειτα απο 18 χρονια αποδιδεται σημερα για λατρευτικους σκοπους στην τοπικη κοινωνια
Με τη λαμπρή τελετή των Θυρανοιξίων παραδόθηκε σήμερα το πρωί στο κοινό ο Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία για τον πολιτισμό της Μεσσηνίας. Σε κλίμα κατάνοιξης και συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα το πρωί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εντός του ναού, προεξάρ...χοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Η απόδοση του μνημείου στο κοινό έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την Προϊσταμένη Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, ενώ η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών έγινε από την Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ευγενία Γερούση.
Ο δεσποτικός εορτασμός πραγματοποιήθηκε  στην συνέχεια και με την παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σάμαρα, ο οποίος τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την προσφορά του στην υλοποίηση της αναστήλωσης, με το «Σταυρό της Μητροπόλεως Μεσσηνίας». Ο Μητροπολίτης τίμησε επίσης και την πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την προσφορά της στο έργο.
Ο Ι. Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χτισμένος περί τα τέλη του 16ου αι. , (1573) βρίσκεται εντός του Νιόκαστρου, στην Πύλο και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. (ΦΕΚ 1948 )Το έργο της αναστήλωσής του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» τον Δεκέμβριο του 2010. Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης της συγκεκριμένης πράξης, το μνημείο είναι πλέον επισκέψιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι για τις λατρευτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου