Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013


Η Καλαματα της λευτεριάς και του 21! Αναπαράσταση Απελευθέρωσης της πόλης και 25η Μαρτιου. ΦΩΤΟ. Πλήθος κόσμου, πολλοί σύλλογοι, μεγάλη παρέλαση

admin-ajax.phpΠαρουσία χιλιάδων Καλαματιανών και επισκεπτών, με τη συμμετοχή πολλών μελών από πολιτιστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους, έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου, στην ομώνυμη πλατεία, η Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τους επαναστατημένους Έλληνες το 1821. Μετά την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, αναπέμφθηκε τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών του Εικοσιένα και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο ομιλητής επισήμανε πως η απελευθέρωση της Καλαμάτας έγινε αναιμάκτως και τόνισε πως μετά την παράδοση των Τούρκων ο κλήρος ευλόγησε τα όπλα των επαναστατών, για να ακολουθήσει ο όρκος των αγωνιστών. Την ίδια μέρα, συνεστήθη το πολιτικό σώμα «Μεσσηνιακή Γερουσία», που συνέταξε και την «Προειδοποίησιν προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», κείμενο με το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα η κήρυξη της Επανάστασης. Για το χαρακτήρα της Επανάστασης, ο ομιλητής ανέφερε την εξής ρήση του Κολοκοτρώνη: «Η επανάσταση η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμίαν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτον ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλον έθνος».
 
Στο πλαίσιο της τελετής, μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα, έγινε Αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας από τους Έλληνες, με τη συμμετοχή μελών πολλών Συλλόγων. Στη συνέχεια, οι λαμπρές εθνικές ενδυμασίες ανέμιζαν στον αέρα, την ώρα που τα μέλη των συλλόγων χόρευαν εθνικούς χορούς, αποσπώντας το χειροκρότημα των θεατών. Πολλήν εντύπωση προκάλεσαν και τα μέλη συλλόγων που ήταν εφοδιασμένα με αντίγραφα παλαιών όπλων, τα οποία πυροδοτούσαν με άσφαιρα πυρά.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με μεγάλη παρέλαση, στην οποία μετείχαν όσοι έλαβαν μέρος στην Αναπαράσταση, καθώς και έφιπποι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, που ίππευαν καθαρόαιμα άλογα.
• Βραβεύσεις δρομέων του Δρόμου Θυσίας
Ο Δήμος Καλαμάτας βράβευσε τους 6 πρωτεύσαντες στο Δρόμο Θυσίας, που έτρεξαν τη διαδρομή από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς στην πλατεία 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας. Αυτοί ήσαν, κατά σειρά τερματισμού:
1. Γεώργιος Κανελλόπουλος
2. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος
3. Δημήτριος Μποσίνης
4. Παναγιώτης Καρμίρης
5. Ιωάννης Μποσίνης
6. Μάρκος Πλάκου.
 
Τις βραβεύσεις, μαζί με χρηματικό έπαθλο, επέδωσαν ο Δήμαρχος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Ζαχαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο Διοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Λαμπράκης Δημητρίου.
 
 
• Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης
Επιτυχημένη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο
Μετά το πέρας της συναυλίας που έδωσε η χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης με τραγούδια του Αγώνα του 1821, το κοινό χειροκροτούσε επί ώρα όρθιο τους συντελεστές. Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο, το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου, η πολυμελής ανδρική χορωδία ενθουσίασε το κοινό με όσα έψαλε, αποδεικνύοντας πόσο μιλούν ακόμη στην ψυχή των Ελλήνων τραγούδια με ξένες μελωδίες και ελληνικούς στίχους, πολλά απ’ αυτά στην καθαρεύουσα, που σκοπό είχαν να εμψυχώσουν και να παροτρύνουν τους Έλληνες στον αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία.
 
Η συναυλία αυτή, που έδωσε μια χορωδία φημισμένη, με διακρίσεις στην Ελλάδα και διεθνώς, περιελάμβανε τραγούδια με στίχους από τα Θούρια του Ρήγα Βελεστινλή και από το Εγκόλπιον του Ιερού Λόχου, αλλά και μελωδίες σε ποίηση Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή, Σπυρίδωνος Τρικούπη και Διονυσίου Σολωμού. Οι φωνές των χορωδών ζεστάθηκαν σιγά σιγά και απέδωσαν θαυμάσια – μέχρι και σε τετραφωνία – δύσκολα τραγούδια, με συνοδεία στο πιάνο από την Χριστίνα Καραμπάτσα. Τη χορωδία διηύθυνε ο Σταύρος Μπερής, ενώ την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Νίκος Ξανθούλης. Έλαβαν μέρος οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας και Μαρίνα Ταβουλάρη, που διάβασαν πεζά, καθώς και αποσπάσματα από ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου, σε μιαν εκδήλωση – μνημόσυνο στα παλληκάρια και τους οπλαρχηγούς που απελευθέρωσαν την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Κώστας Κατσουλάκης.
• Μεσσήνιοι Μελβούρνης
Επικοινωνία Δημάρχου
Την ανάγκη ενότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας προκειμένου να υπερβούμε την κρίση, επεσήμανε ο Δήμαρχος λίγο μετά τις 13.00 το Σάββατο, σε επικοινωνία που είχε μέσω Skype με τους Μεσσήνιους της Μελβούρνης. Εκείνη τη στιγμή, βράδυ στην Αυστραλία, βρισκόταν σε εξέλιξη εσπερίδα που διοργάνωσε η Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα «Ο Παπαφλέσσας» στη Μελβούρνη, με την ευκαιρία της επετείου Απελευθέρωσης της Καλαμάτας.
Παρουσία του Γεωργίου Καλλιάνη, προέδρου της Αδελφότητας, του Νικολάου Κότσιρα, υπουργού της Κυβέρνησης στην Πολιτεία της Βικτώριας, της Τζένης Μικάκου, σκιώδους υπουργού της πολιτειακής κυβέρνησης και εκατοντάδων συμπατριωτών μας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της επετείου, υπενθυμίζοντας ορισμένα ιστορικά στοιχεία. Τόνισε, δε, πως το δίδαγμα του 1821 για τούτη την περίοδο που διανύουμε, είναι: «Ας είμαστε λίγοι, έχουμε μεγάλη ιστορία και πολιτισμό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», με προϋπόθεση «να είμαστε ενωμένοι».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους ομογενείς για την πρόοδο που συντελείται στην Καλαμάτα και, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση στην πρόσβαση προς αυτήν, με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου.
• Προτομή Αναγνωσταρά – Χρ. Κορομηλά
Τρισάγιο των απογόνων
Το πρωί της Κυριακής 24 Μαρτίου, τελέσθηκε τρισάγιο για τον ήρωα Αναγνωσταρά στο χώρο όπου βρίσκεται η προτομή του, στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Παρόντων μελών της οικογένειας Κορομηλά, αποκαλύφθηκε επιγραφή, στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Χρήστος Κορομηλάς ή Αναγνωσταράς 1760 – 1825». Επισημαίνεται πως το επώνυμο του ήρωα ήταν Κορομηλάς και το προσωνύμιό του Αναγνωσταράς.
 
Συναυλία της Δημοτικής ΦιλαρμονικήςΠαρουσίαση έργων σε πανελλήνια πρώτη
Συναυλία έδωσε το βράδυ της Κυριακής 24 Μαρτίου η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση αποτελούσε αφιέρωμα στον Εθνικό Αγώνα, με τίτλο: «Οι Φιλέλληνες τραγουδούν το ΄21».
Στην εκδήλωση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, μεταξύ άλλων κομματιών, αποδόθηκαν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ορισμένα έργα που δημιούργησαν Φιλέλληνες καλλιτέχνες, τους οποίους συγκίνησε βαθιά ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία. Ήταν οι τρεις πρώτες σκηνές από την φαντασία για πιάνο του Αυστριακού Hieronymus Payer (1830), με τίτλο «The Battle of Navarino» (Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου), το έργο για πιάνο και φωνή της Γερμανίδας Johanna Kinkel (1843) «Hymne auf den Tod des Marco Botzaris» (Άσμα για το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη) και η μονόπρακτη όπερα για ορχήστρα και φωνές του Γάλλου συνθέτη Hector Berlioz (1828) «Scène héroïque grecque» (Ελληνική ηρωική σκηνή).
 
Ακούστηκαν επίσης μεταφρασμένα αποσπάσματα από ποιητικά έργα του Βικτόρ Ουγκώ (1802-1885) και του Λόρδου Βύρωνα (1788-1824), οι οποίοι ήσαν μεταξύ των επιφανέστερων Φιλελλήνων.
Για την επιμέλεια και την παρουσίαση υπεύθυνος ήταν ο εθνομουσικολόγος δρ. Ιωάννης Πλεμμένος.
Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν ήταν οι εξής:
Έλλη Αρβανίτη, Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Μαριλένα Κυριακοπούλου και Δημήτρης Χαρλέπας.
Απαγγελίες έκανε η φιλόλογος Παναγιώτα Ηλιοπούλου.
Τη μουσική διεύθυνση είχε ο μαέστρος Κώστας Νικολέας.
• Λαμπρή παρέλαση για την Εθνική Επέτειο
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την κεντρική πλατεία-Βασιλέως Γεωργίου και την οδό Αριστομένους κατά την ημέρα της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να καμαρώσει τα νιάτα της Καλαμάτας και της γύρω περιοχής, τη στρατευμένη νεολαία, καθώς και πολλά μέλη πολιτιστικών, κοινωφελών και εθνικοτοπικών συλλόγων, στην παρέλαση, με την οποία τιμάται η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.
 
Μετά τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής και την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου, τα τμήματα παρέλασαν ενώπιον του λαού και των επισήμων, ενώ εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.
 
 
Με υπερηφάνεια και καμάρι, την παρέλαση άνοιξαν τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου, καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο, και ακολούθησαν μαθήτριες και μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, πολλές και πολλοί με εθνικές ενδυμασίες, καθώς και επαγγελματικών σχολών.
 
 
Ιδιαίτερη λαμπρότητα προσέδωσαν στην παρέλαση οι εθνικές ενδυμασίες διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας, πολλές από τις οποίες είναι μεγάλης υλικής και καλλιτεχνικής αξίας, αληθινά έργα τέχνης, τις οποίες έφεραν τα μέλη πολιτιστικών και εθνικοτοπικών συλλόγων, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι. Ορισμένοι από αυτούς έριχναν άσφαιρα πυρά, που προκαλούν μεγάλο θόρυβο και φέρνουν ενθουσιασμό σε όσους παρακολουθούν, με αντίγραφα όπλων εποχής.
 
Ακολούθησαν μέλη κοινωφελών συλλόγων, καθώς και ένοπλα τμήματα της Σχολής Ικάρων και των Δυνάμεων Άμυνας – Φρούρησης από την 120 ΠΕΑ, με επικεφαλής την πολεμική σημαία της Αεροπορίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου