Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

αλληλεγγύη και κουραγιο


44% αυξήθηκαν τα εμφράγματα στη Μεσσηνία λόγω κρίσης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ

Της Μαρίας Νίκα

Γυναίκες, ανασφάλιστοι, άνθρωποι άνω των 45 ετών και κάτοικοι των αστικών περιοχών της Μεσσηνίας είναι οι κατηγορίες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα περιστατικά εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, σύμφωνα με την έρευνα που υλοποιήθηκε στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Θέμα: Εάν και πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την καρδιά μας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Μανώλης Μάκαρης στο μεγάλο Συνέδριο Καρδιολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου στο Σαν Φρανσίσκο, προκάλεσαν αίσθηση διεθνώς. Πέρα από τους επιστήμονες του Συνεδρίου, μεγάλα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με το θέμα, ενώ Αγγλίδα δημοσιογράφος επικαλέστηκε τη συγκεκριμένη έρευνα, κάνοντας σχετική ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα, όταν πρόσφατα βρέθηκε στο London School of Economics.

57% στις γυναίκες
Όλα ξεκίνησαν από τη διαπίστωση των καρδιολόγων ότι στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας είχαν αυξηθεί τα περιστατικά εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. «Αρκετά από τα περιστατικά αυτά είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την οικονομική κρίση» μας λέει ο Μανώλης Μάκαρης. «Δηλαδή, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακά τους και πάθαιναν έμφραγμα, άλλοι που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ανεργίας, άλλοι που αναγκάστηκαν να κλείσουν το κατάστημά τους… Όλα αυτά τα γεγονότα μάς οδήγησαν στο να αρχίσουμε μια ερευνητική εργασία, ώστε να τεκμηριώσουμε και επιστημονικά τις ενδείξεις. Χωρίσαμε την έρευνα σε δύο πενταετίες, πριν από την κρίση και μετά την κρίση. Δηλαδή 2003 - 2007 και 2008 - 2012.
Και η υπόθεσή μας βγήκε αληθινή. Είχαμε 44% αύξηση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Η αύξηση αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη στις γυναίκες (57%) σε σχέση με τους άνδρες, στους ανθρώπους άνω των 45, ενώ πιο ευπαθείς ήταν οι άνθρωποι που ζούσαν στις αστικές περιοχές της Μεσσηνίας σε σχέση με τις αγροτικές. Από αυτό μπορούμε να εικάσουμε τι συμβαίνει ίσως στην Αθήνα. Επίσης, είχαμε αύξηση του ποσοστού εμφραγμάτων στους ανασφάλιστους».
Σχετικά με τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών στις γυναίκες: «Σε απόλυτους αριθμούς είναι μπροστά οι άνδρες, αλλά υπάρχει ποσοστιαία αύξηση στις γυναίκες. Ίσως η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη, γιατί εάν δουλεύει και έχει να ασχοληθεί παράλληλα με το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών, όλα αυτά δημιουργούν αγχώδεις καταστάσεις. Αν είναι και άνεργος ο πατέρας, τότε η γυναίκα δυσκολεύεται διπλά και τριπλά».
Για την αύξηση στους άνω των 45 ετών: «Υποθέτουμε ότι εδώ η ανεργία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης για ένα μεσήλικα. Με την πάροδο των ετών έχουμε, επίσης, μεγαλύτερη επιβάρυνση όσον αφορά στην αρτηριοσκλήρυνση» λέει ο κ. Μάκαρης.  

Η έρευνα συνεχίζεται
«Η έρευνα συνεχίζεται, αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα. Κοιτάζουμε, επίσης, στον κάθε ασθενή πόσο έχουν επηρεάσει και οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου. Δηλαδή, κάπνισμα, κληρονομικό ιστορικό… Σκοπός να κάνουμε, πέρα από την ανακοίνωση στο συνέδριο, και μια δημοσίευση σε ένα μεγάλο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού. Θα επιδιώξουμε και συνεργασία με άλλα νοσοκομεία, ώστε η έρευνα να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, για να έχουμε το συνολικό προφίλ του ελληνικού χώρου» παρατηρεί ο γιατρός.

Μεσογειακή διατροφή και αλληλεγγύη
Στο ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, ο κ. Μάκαρης απαντά: «Σε ατομικό επίπεδο: να ελέγχουμε σάκχαρο, χοληστερίνη, πίεση. Αυτά πρέπει να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Όσοι καπνίζουν να το κόψουν. Να γυρίσουμε στη Μεσογειακή Διατροφή - ανακοινώθηκε και στο συνέδριο πόσο πολύ ωφελεί. Όχι στο πρόχειρο φαγητό.
Σε συλλογικό επίπεδο: η αλληλεγγύη σε δύσκολες ώρες είναι το Α και το Ω. Και μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Π.χ. τα Κοινωνικά Ιατρεία. Αλλά και στο νοσοκομείο ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί να δούμε ανασφάλιστο άνθρωπο. Επίσης, αν στον οικογενειακό ή φιλικό περίγυρο κάποιος έχει προβλήματα, να προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε. Στις οικονομικές κρίσεις το πρώτο που παρακάμπτεται είναι η υγεία. Εκεί πρέπει να δοθεί βάρος και στην αύξηση των πόρων».
Κλείνοντας ο κ. Μάκαρης ευχαριστεί για την υποστήριξη της αποστολής του στην Αμερική το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, το μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, τη μεσσηνιακή ομογενειακή οργάνωση «Ναυαρίνο» και τους ομογενείς της ελληνικής παροικίας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Επίσης, το συνάδελφό του Γιώργο Μίχα, με τον οποίο σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τη μελέτη, το διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Σπύρο Ζόμπολο και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και το Τμήμα Πληροφορικής του νοσοκομείου για την αμέριστη υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου