Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Στον εισαγγελέα οι γιατροί του Νοσοκομείου για τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας τους
    Χρυσάνθη Μάλλιου και Μανώλης ΜάκαρηςΧρυσάνθη Μάλλιου και Μανώλης Μάκαρης
    ΣΕ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ Η ΥΓΕΙΑ
    Η περίθαλψη που παρέχεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ακόμη περισσότερο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, είναι επισφαλής. Το είπαν το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, που ανήγγειλαν και την προσφυγή τους στον εισαγγελέα, ώστε να προσδιοριστούν οι πραγματικά υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση…
    Το κουράγιο των γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας φαίνεται ότι εξαντλήθηκε και δεν έχουν πλέον τη δύναμη να συνεχίσουν να εργάζονται σε ρυθμούς που ξεπερνούν τα όριά τους. Ήδη υπάρχουν παραιτήσεις γιατρών, που μάλιστα κάνουν την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Μάκαρης (επιμελητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας), ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτηση του Σταύρου Τσιμικλή, γιατρού της Β’ Παθολογικής Κλινικής, όπως και την παραίτηση του Παναγιώτη Καραβίτη, του μοναδικού γαστρεντερολόγου του Νοσοκομείου.
    Με τις παραιτήσεις αυτές, τόνισε ο κ. Μάκαρης, οι δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας μένουν με μόλις τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι εκτός των άλλων καθηκόντων τους έχουν να κάνουν εφημερίες, να πηγαίνουν στα τακτικά ιατρεία, να πηγαίνουν στα Επείγοντα. Επιπλέον ανέφερε ότι με την παραίτηση του γαστρεντερολόγου το Νοσοκομείο Καλαμάτας έμεινε πλέον χωρίς τη συγκεκριμένη ειδικότητα, με αποτέλεσμα όποτε χρειάζεται γαστρεντερολόγος να έρχεται ιδιώτης, ο οποίος πληρώνεται από τον ίδιο τον ασθενή.
    Ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει τόσο εξαντλητικές ώστε από τη μια οι γιατροί κουράζονται σωματικά και πνευματικά αλλά κυρίως, από την άλλη, οι συνθήκες περίθαλψης γίνονται επισφαλείς.
    Το αίτημα είναι η κάλυψη των κενών με επικουρικούς γιατρούς, τόνισε ο κ. Μάκαρης, που σημείωσε επίσης ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ενημερωθεί με αναφορές για τα προβλήματα αυτά, ωστόσο οι λύσεις που προτείνει είναι προσωρινές και ουσιαστικά μεταφέρουν το πρόβλημα σε άλλες δομές, καθώς προτείνεται, χαρακτηριστικά, να καλύπτονται κενά με γενικούς ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας!
    Σε ό,τι αφορά την προσφυγή του Συλλόγου στον Εισαγγελέα, ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί ήδη τα στοιχεία που απαιτούνται και υπάρχει και συνεργασία με δικηγόρο για το σκοπό αυτό.
    Ακόμη ο πρόεδρος ανέφερε ότι έχει αυξηθεί η προσέλευση ατόμων στα Επείγοντα, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν σε άλλη βάση, ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.
    Η γραμματέας του Συλλόγου, Χρυσάνθη Μάλλιου, επέμεινε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχει μεγάλη επισφάλεια του συστήματος των εφημεριών, ενώ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας η επισφάλεια είναι εξαιρετικά μεγάλη. «Καθημερινά βλέπουμε μια έκπτωση της δημόσιας υγείας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν οφείλεται στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων κάνουν περισσότερα απ’ όσα μπορούν, αλλά στην πολιτική του υπουργείου Υγείας. Επίσης η κ. Μάλλιου ανέφερε ότι καθημερινά ασκείται βία στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, όμως κάλεσε «τον κόσμο να καταλάβει ότι υπεύθυνοι για τα προβλήματα είναι άλλοι, όχι εμείς που κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σε κατάρρευση της δημόσιας υγείας».
    Αναφερόμενη στη στάση της διοίκησης, η κ. Μάλιου σημείωσε ότι «ο διοικητής έχει καταφέρει να απορροφήσει μεγάλα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να εντάξει έργα σε προγράμματα. Όμως ξεχνάει η διοίκηση και το υπουργείο Υγείας ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν αρκεί να έρχονται τομογράφοι αν δεν υπάρχει προσωπικό για να τους λειτουργήσει»…!
    Στ.Μ.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου