Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Απο το pontos-news και τον φιλο Βασιλη Τσενκελιδη

20 Οκτωβρίου 2016, 17:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2016, 16:46

Η 189η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος (φωτο)


  • Η φρεγάτα «Ναβαρίνο» (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • (Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • (Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • (Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • (Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Με σειρά εκδηλώσεις γιόρτασε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σήμερα τη 189η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν στις 19 Οκτωβρίου, ήταν το γεγονός ότι στο πλαίσιο της γιορτής προσάραξε στο λιμάνι της Πύλου η φρεγάτα «Ναβαρίνο». Από νωρίς το πρωί σε όλη την πόλη αντηχούσαν οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και τα εθνικά εμβατήρια από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για τον εορτασμό της επετείου.
Η γιορτή είχε ξεκινήσει ήδη από χτες, πάνω στη φρεγάτα «Ναβαρίνο», όπου παρέστησαν οι τοπικές Αρχές και μεγάλος αριθμός επισήμων με καταγωγή ή ρίζες από το Ναβαρίνο.
Πριν από τη Δοξολογία που έγινε στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Πύλου, οι σημαίες της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας μεταφέρθηκαν σε πομπή από το δημαρχείο στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων. Εκεί έγινε η έπαρση τους από τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, παρουσία εκπροσώπων των πρεσβειών των χωρών.
Ύστερα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του πολέμου μπροστά από το μνημείο Τριών Ναυάρχων που βρίσκεται στην πλατεία. Κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής, των πρεσβειών των χωρών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών Αρχών. Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας τηρήθηκε από όλους ενός λεπτού σιγή και ύστερα έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Ακολούθησε παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «Ναβαρίνο» και μαθητές των σχολείων της πόλης υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου.
Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, οι εκπρόσωποι των πρεσβειών και του Δήμου Πύλου-Νέστορος κατευθύνθηκαν χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Μπροστά από το κάθε μνημείο έγινε εκ νέου επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός στόλου Κωνσταντίνος Καραγιώργης και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου