Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ-ΓΙΓΑ
27/01/14 - 17:36
Δύο νέα βίντεο από τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε το μεσημέρι της Κυριακής την Κεφαλονιά, έρχονται στη δημοσιότητα και ουσιαστικά αποδεικνύουν γιατί οι Κεφαλονίτες θεωρούν ότι ο σεισμός είχε μέγεθος μεγαλύτερο των 5,8 Ρίχτερ, που αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
 
Ο σεισμός της Κεφαλονιάς είχε πολύ μεγάλη διάρκεια. Επί της ουσίας, όπως φαίνεται και στο επόμενο βίντεο η γη δεν σταματούσε να κουνιέται για διάστημα περίπου δυόμιση λεπτών!
 
Από την κάμερα που βρίσκεται στο εσωτερικό εμπορικού καταστήματος φαίνεται η βιαιότητα της δόνησης. Τα πάντα πέφτουν από τα ράφια. Και η δόνηση συνεχίζει να κουνάει ένα νησί στο οποίο οι σεισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο, χωρίς υπερβολή.
 
Αυτοί που γνωρίζουν τη «σχέση» που έχουν οι Κεφαλονίτες με τους σεισμούς, αξιολογώντας τις αντιδράσεις εκείνων που έζησαν την πολύ ισχυρή δόνηση, ισχυρίζονταν από το απόγευμα της Κυριακής, ότι επρόκειτο για σεισμό-γίγα.
 
Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που στο σύνολό τους συνήθως αντιμετωπίζουν τους σεισμούς με ψυχραιμία που αγγίζει τα όρια της... αδιαφορίας, μετά το χθεσινό σεισμό συνέκριναν την πολύ ισχυρή δόνηση με τις πιο δυσάρεστες από τις εμπειρίες που έχουν ζήσει. 
 
Οι ζημιές σε όλο το νησί είναι εκτεταμένες. Εκτός από μικροτραυματισμούς ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν σήμερα ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος οι ζημιές που θα είχε προκαλέσει ο χθεσινός σεισμός θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες.
 
Στην Κεφαλονιά, μετά το φονικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ του 1953, ο Οικοδομικός Κανονισμός είναι πολύ αυστηρός.
 
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι κατασκευές άντεξαν και δεν υπήρξαν καταρρεύσεις κατοικιών. ωστόσο, μπορεί οι φέροντες οργανισμοί των κτηρίων να ανταποκρίθηκαν στην ένταση του σεισμού, όμως εκτός από τις ρωγμές και τις υπόλοιπες εξωτερικές μικροζημιές στο εσωτερικό των σπιτιών οι ζημιές είναι πολύ εκτεταμένες.
 
Αυτό λένε κάτοικοι που έχουν αναφέρει πολλά και διαφορετικά περιστατικά: Από ντουλάπες που ξηλώθηκαν μέχρι χτιστά, εντοιχισμένα τζάκια που μετακινήθηκαν από τη θέση τους.
 
Την ίδια ώρα, οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολουθούν την μεγάλη σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ δεν έχουν τέλος, γεγονός που έχει προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, αφού οι ειδικοί λένε ότι σε 48 ώρες από τώρα θα μπορούν να μιλούν με σιγουριά ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος, και φοβούνται για πιο δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου.
 
Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν μείνει προσωρινά άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες και δεν είναι ασφαλή, ενώ το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
 
Δύο πλοία έχουν δέσει στο λιμάνι του Αργοστολίου, προκειμένου να βρουν προσωρινό κατάλυμα οι σεισμοπαθείς, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την περιοχή του Ληξουρίου, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο του σεισμού.
 
Μάλιστα, δύο σχολεία στο Ληξούρι έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ οι κάτοικοι λένε πως θα χρειαστούν ημέρες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών, λόγω της έκτασης του νησιού.
 
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πολλές και σοβαρές ζημίες που έχουν υποστεί τα σπίτια και τα μαγαζιά στο εσωτερικό τους -κυρίως στο Ληξούρι-, ενώ αρκετές οικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες.
 
Εκτεταμένες ζημίες, όμως, έχουν προκληθεί και στο οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς. Δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση, βράχοι έχουν πέσει στο οδόστρωμα, η γη έχει κυριολεκτικά «ανοίξει», με αποτέλεσμα να συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς. 
 
 
 
 
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου