Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

εδω θα βαλουν διοδια στην Ηλεια για να φτιαξουν τους δρομους στην Μεσσηνια και .....

Αρον άρον εξαγγελίες για το αεροδρόμιο Καλαμάτας Γράφτηκε από τον 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    Φωτογραφία


Αρον άρον εξαγγελίες για το αεροδρόμιο Καλαμάτας
 
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Δημήτρης Κούκης θα κάνουν σήμερα εξαγγελίες για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες θα επαναλάβουν ότι παραχωρούνται 32 στρέμματα στα οποία θα κατασκευαστούν τα έργα που προβλέπονται από τη σχετική μελέτη της ΥΠΑ, η επέκταση ανατολικά του κτηρίου αεροσταθμού και γενικά παρεμβάσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια σύμφωνα με τις κατά καιρούς εξαγγελίες. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσον θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά και αν οι εξαγγελίες περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του πύργου ελέγχου που είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου.
Με αφορμή τις αναμενόμενες εξαγγελίες θα ήταν χρήσιμη μια αναδρομή στο παρελθόν και στις υποσχέσεις που έχουν δοθεί χωρίς να εκπληρωθούν.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008
Από το Μάρτιο του 2008 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) είχε υποσχεθεί έργα 2 εκ. ευρώ στο Aεροδρόμιο Καλαμάτας, στο νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο, αλλά ούτε αυτά, 6,5 χρόνια μετά, δεν έχουν γίνει. Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνεται, ένα απ’ αυτά ήταν η επέκταση του κτηρίου προς την πόλη κατά 4 μέτρα με ενσωμάτωση του υπάρχοντος ημιυπαίθριου χώρου. Αυτό που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.
Συγκεκριμένα, σε απάντησή του ο διοικητής της ΥΠΑ Γιάννης Ανδριανόπουλος στο νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο στις 17 Μαρτίου 2008, με κοινοποίηση στο Γραφείο του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκη, με θέμα "Ανάπτυξη αεροδρομίου Καλαμάτας" αναφέρει: «Η Υπηρεσία μας γνωρίζει το σημαντικό ρόλο των αερομεταφορών για την οικονομική και γενικότερη ανάπτυξη του Νομού Μεσσηνίας. Για το λόγο αυτό εκπονήσαμε σχέδιο ανάπτυξης του Αεροδρομίου (master plan) με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της κίνησης του 2020, το οποίο ολοκληρώθηκε την 1/2002 και το οποίο αντιμετωπίζει τις ανάγκες του Αεροδρομίου κατά έναν τρόπο συνολικό.
Στα πλαίσια της μελέτης αυτής προτείνονται τα εξής έργα ανάπτυξης του Αεροδρομίου που είναι: Επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού προϋπολογισμού 8, 80 εκ. ευρώ. Επέκταση δαπέδου αεροσκαφών και συνδετήριοι τροχόδρομοι προϋπολογισμού 4,50 εκ. ευρώ. Απαλλοτρίωση έκτασης 40 στρεμμάτων για την επέκταση του δαπέδου αεροσκαφών και για βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το συνολικό κόστος των ανωτέρω έργων είναι της τάξεως των 15 εκ. ευρώ σε τιμές του 2002. Η υλοποίησή τους δεν είναι εφικτή κατά το τρέχον διάστημα λόγω στενότητας των οικονομικών πόρων της ΥΠΑ από το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων. Επίσης, δεν κατέστη δυνατή η ένταξη των έργων αυτών στο Τομεακό Πρόγραμμα των Μεταφορών (4ο ΚΠΣ), του οποίου οι περιορισμένοι πόροι διατίθενται για βασικές ανάγκες των διεθνών αεροδρομίων από τα οποία διέρχεται το 80% της αεροπορικής κίνησης. Για τους προαναφερθέντες λόγους η Υπηρεσία μας θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου με τα εξής έργα: 1) Επισκευή μόνωσης του αεροσταθμού. Το έργο είναι υπό ανάθεση. 2) Εξωτερική συντήρηση κτηρίου αεροσταθμού, κιγκλιδωμάτων κ.λπ., με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. 3) Περιορισμένη επέκταση του κτηρίου αεροσταθμού. Το έργο περιλαμβάνει την επέκταση του κτηρίου προς την πόλη κατά 4 μέτρα με ενσωμάτωση του υπάρχοντος ημιυπαίθριου χώρου και διάφορες άλλες εργασίες βελτίωσης του αεροσταθμού, όπως τοποθέτηση συσκευής ηλεκτρονικού ελέγχου αποσκευών μετά τον έλεγχο των εισιτηρίων, επισκευή ή κατά περίπτωση αντικατάσταση των σιδηρών κατασκευών εξωτερικά του αεροσταθμού (δικτυώματα, κάγκελα κ.λπ.) και άλλα. Η μελέτη του έργου βρίσκεται στη φάση αποπεράτωσης από την Υπηρεσία και η υλοποίηση εκτιμάται ότι θα έχει γίνει μέχρι τον 6/2009. Το συνολικό κόστος των ανωτέρω έργων ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ περίπου και το ποσό αυτό θα διατεθεί από το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων».

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Αλλεπάλληλες οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από 3 χρόνια. Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από μια περιήγηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για να έχει κάποιος μια εικόνα των υποσχέσεων και των χρονοδιαγραμμάτων που δεν τηρήθηκαν.
Σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας στις 2 Αυγούστου 2011 δίνεται η υπόσχεση ότι τα έργα με χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ θα έχουν τελειώσει μέχρι το 2015: «Στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του ΠΕΣΥ για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε μετά, στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι “το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο για τον τουρισμό”. Σημείωσε δε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα γίνει συνάντηση με τον κύριο Ραγκούση και με τον διοικητή της ΥΠΑ για αυτό το θέμα. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε αναλυτικότερα για το πλάνο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αναβάθμιση του Αεροδρομίου σημειώνοντας ότι “μια σκέτη αναβάθμιση χωρίς το master plan του Αεροδρομίου είναι ανούσια”. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει το master plan της ΥΠΑ από το 2008 και υπάρχει ένα σχέδιο αναβάθμισης του 2008, όμως από τότε σημείωσε έχουν αλλάξει πολλά μέχρι τώρα, γι' αυτό θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό και το διοικητή της ΥΠΑ, ώστε να πετύχουμε να αλλάξουμε τελείως το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν δεσμευτεί χρήματα από το ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση του Αεροδρομίου και ότι δεσμεύονται 15.000.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις έως το 2015. “Με την εξασφάλιση των 15.000.000 ευρώ δίνουμε ένα άλλο επίπεδο βιωσιμότητας στο αεροδρόμιο. Δεν περιμένουμε να μας βρει τα χρήματα η κυβέρνηση, αξιοποιούμε με ευθύνη μόνη μας όλους τους χρηματοδοτικούς πόρους” σημείωσε ο κ. Τατούλης».
Το Σεπτέμβριο του 2012 δίνονται νέες υποσχέσεις για μελέτες που είναι έτοιμες προς χρηματοδότηση. Ιδού και το δελτίο Τύπου: «Εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη εξέλιξη για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου το έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας. Ενα διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Μεσσηνίας για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας είναι πλέον γεγονός, αφού στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα έργα υποδομών, τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αναφέρει η διοικήτρια κ. Φώφη Παπαδημητροπούλου. Μετά την εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις ενέργειες της Περιφέρειας για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον κόμβο και σε άλλα έργα υποδομών, το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό διεθνή αερολιμένα, για τη διασύνδεσή του με σημαντικά αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως επίσης για την προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιρειών μετά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται η θετική εξέλιξη για την παράλληλη πολιτική χρήση του Αεροδρομίου, με την υπογραφή από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη της σύμβασης EGNOS, η οποία επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση του συστήματος αυτού προσέγγισης - απογείωσης, του τελευταίου προσκόμματος για την έναρξη διαδικασιών μετατροπής του».        
Στις 29 Οκτωβρίου υπάρχει ανακοίνωση της Περιφέρειας και για τον εκσυγχρονισμό του πύργου ελέγχου στην οποία αναφέρεται το εξής: «Αναφορικά με το Αεροδρόμιο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση του πύργου ελέγχου, με στόχο να αποτελέσει διεθνή αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών. Εξασφαλίστηκαν τέλος τα 15 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αναβαθμίσεων του εν λόγω Αεροδρομίου». Στις 21 Μαΐου 2013 δίνεται η υπόσχεση από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη ότι μέσα στον Ιούνιο αρχίζει η χρηματοδότηση των έργων όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί δεδομένη την πολιτική συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία χρηματοδότησής της με ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρών (αεροδιάδρομος, πύργος ελέγχου, συστήματα ασφαλείας) θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, όπως έχει αποφασιστεί μετά τη συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και την Πολεμική Αεροπορία».
Γ. Σ. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/item/45165-eksaggelies-aerodromio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου