Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Η υγεία νοσεί ....

«Σοβαρά άρρωστο» το Νοσοκομείο Καλαμάτας σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
  02/09/2016

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικών, κλειστά χειρουργεία, εργαστήρια που υπολειτουργούν, χαλασμένα μηχανήματα, γιατροί και νοσηλευτές χωρίς ρεπό και άδειες που λειτουργούν στα όρια… Έτσι περιγράφει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία την κατάσταση της δημόσιας Υγείας, δίνοντας στοιχεία με τις ελλείψεις και τα προβλήματα σε 50 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου στη σχετική ανακοίνωση η κατάστασή του περιγράφεται ως εξής: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 75 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 30 κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού. Υπολειτουργεί ο μοναδικός Μαγνητικός Τομογράφος που υπάρχει στο νομό προς όφελος των ιδιωτών.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, ζητώντας του να σχολιάσει την ανακοίνωση, αλλά αρκέστηκε σε μια σύντομη απάντηση, ότι τα στοιχεία είναι… αναληθή.
Πάντως, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται σε πλήρη κατάρρευση των δομών του ΕΣΥ. Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση για επικέντρωση στο «φαίνεσθαι». «Κάνει όμως μία τρύπα στο νερό», γράφει δηκτικά η ανακοίνωση. "Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση, και σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν για την καταστροφή του ΕΣΥ", υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι τα διάφορα μηνύματα των υπουργών Υγείας δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα του ΕΣΥ.
«Οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο καλούνται να αγοράζουν τα υλικά που θα καταναλώσουν. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ συντηρούνται με εράνους, δωρεές- προσφορές τοπικών φορέων, καθότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Υγείας λιγόστεψαν το προσωπικό του ΕΣΥ κατά 4.000. Οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι 35.000. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη διαλύθηκε. Οι πολίτες από την τσέπη τους πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δε χρησιμεύει σε τίποτα πια το βιβλιάριο ασθενείας, αν και πληρώνουμε αδρά για υγειονομική περίθαλψη. Τα Κέντρα Υγείας μαζεύουν τα συντρίμμια τους και το προσωπικό μετακινείται για να καλύψει τα τεράστια κενά σε άλλες Πρωτοβάθμιες Μονάδες ή τα Νοσοκομεία. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία βαίνουν προς κατάργηση και η Δημόσια Ψυχική Υγεία παραδίδεται σε ιδιώτες επιχειρηματίες» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία, ενώ παραθέτει αναλυτικό κατάλογο με προβλήματα που καταγράφονται σε δομές υγείας σε όλη τη χώρα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου