Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Στα απόνερα της μεγάλης πλημμύρας: Ο πόλεμος της… λάσπης

Στα απόνερα της μεγάλης πλημμύρας: Ο πόλεμος της… λάσπης
  Γράφτηκε από την 




Πόλεμος δηλώσεων, διαρροών και αναλύσεων μεταξύ κομμάτων και εσωκομματικών αντιπάλων ξέσπασε πάνω στις λάσπες που έπνιξαν τη Μεσσηνία, καθώς πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί δεν μπόρεσαν να τηρήσουν ούτε τα προσχήματα και συγκρούστηκαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με στόχο την επίτευξη του μέγιστου πολιτικού οφέλους.
Η σύγκρουση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα παρασύροντας και σοβαρά παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον πόλεμο, που έχει μοναδικό στόχο να επιφέρει πλήγματα στον αντίπαλο. Καθώς μάλιστα επικρατεί το δόγμα “ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μας” είναι πλέον δυσδιάκριτες ακόμα και οι κομματικές γραμμές, καθώς όλοι στρέφονται εναντίον όλων πάνω από τα συντρίμμια της Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα στην πληγωμένη Μεσσηνία, ο επικοινωνιακός πόλεμος δεν περιορίστηκε στο συνήθη ανταγωνισμό των κομμάτων και των παρατάξεων που κάνουν περιοδείες στις πληγείσες περιοχές και συσκέψεις με τους παραγωγικούς φορείς. Μάλιστα ο κομματικός ανταγωνισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της εσωκομματικής διαμάχης στη Νέα Δημοκρατία μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, καθώς και του εσωκομματικού καβγά στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ της πρώην βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου και της αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνας Νικολάκου.
Σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας των εσωκομματικών καβγάδων πέρασαν και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που “θυμήθηκε” ότι η εκλογική περιφέρεια πνίγηκε στη λάσπη δυο μέρες μετά τις καταστροφές. Στην καθυστερημένη αντίδραση του κ. Κατρούγκαλου ασκήθηκε κριτική από τη Νέα Δημοκρατία αλλά τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ήδη στραμμένα στην κόντρα Σαμαρά με Νίκα.
Η ΚΟΝΤΡΑ ΣΑΜΑΡΑ - ΝΙΚΑ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σίγουρα έχει χάσει τον ύπνο του εξαιτίας του πολέμου μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Η διαμάχη τείνει πλέον να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς κέντρα προσκείμενα στον πρώην πρωθυπουργό έχουν στοχοποιήσει το φιλομητσοτακικό δήμαρχο Καλαμάτας και τον πυροβολούν με κάθε αφορμή. Από τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή ήταν ορατό πως κάποιοι επιχείρησαν να χρεώσουν στο δήμαρχο Καλαμάτας όλες τις καταστροφές της Μεσσηνίας. Η προσπάθεια αυτή εντάθηκε ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα όταν ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τους πληγέντες, την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Μάλιστα το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τους βουλευτές Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τομεάρχη Αγροτικής Παραγωγής Γεώργιο Κασαπίδη επισκέφθηκε και παραχώρησε συνέντευξη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας απόντος του πρώην πρωθυπουργού. “Απαντώντας” λίγες ώρες αργότερα ο κ. Νίκας ανέσυρε από το αρχείο του δήμου έγγραφο αίτημα του Νοεμβρίου του 2013 προς την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Καλαμάτας. Το έγγραφο και δηλώσεις του κ. Νίκα αξιοποίησε πλήρως η “Αυγή” δημοσιεύοντας ρεπορτάζ με τίτλο:  “Ο Σαμαράς άφησε τη γενέτειρά του ανοχύρωτη”. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να βρεθεί στο πλάι των πλημμυροπαθών εξόργισε ακόμη και τους συντοπίτες του, αφού η Μεσσηνία δεν έχει ξεχάσει την παντελή απουσία της κυβέρνησής του από τα μεγάλα τοπικά προβλήματα, και δη τα αντιπλημμυρικά. Η φράση ιδίως του πρώην πρωθυπουργού για την ανάγκη κατασκευής έργων, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, αντιμετωπίστηκε με οργή στην Καλαμάτα, που αποτυπώθηκε ακόμη και σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση»”.
Την ίδια ώρα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται για μια ακόμα φορά αν η κεντρική ηγεσία του κόμματος για λόγους στρατηγικής στηρίζει το νεοδημοκράτη δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και γιατί αφήνει ξεκρέμαστα τα τοπικά στελέχη που επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Στην αντίπερα όχθη, οι νεοδημοκράτες δεν αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης Σαμαρά - Νίκα. Είναι σίγουροι ότι η συνέχεια θα είναι καταστροφική για την ενότητα του κόμματος

Μαλλιά κουβάρια Ντίνα - Νάντια
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΡΠΑΧΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ
Στα όρια του μαλλιοτραβήγματος έφθασαν η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και η τ. βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης για τις πλημμύρες που έγινε το Σάββατο στο Διοικητήριο για το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το κλίμα ήταν καλό στην αρχή αλλά από το σημείο που με μικρή καθυστέρηση έφθασε η Ντ. Νικολάκου άρχισε να… συννεφιάζει. Ενώ προήδρευε η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη, η Ντ. Νικολάκου έδειξε τάση να «καπελώσει» τη σύσκεψη, κάτι που έφερε ένταση και εκνευρισμό. Ετσι κάποια στιγμή όταν η Νάντια Γιαννακοπούλου της παρατήρησε κάτι που δεν ακούστηκε, η θεματική αντιπεριφερειάρχης της σύστησε σε έντονο ύφος να σέβεται τον χώρο και να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στον κ. Τατούλη διότι είναι φιλοξενούμενη.
Τα πράγματα φάνηκε να εκτονώνονται αλλά ο δεύτερος και πιο επεισοδιακός γύρος ήταν όταν -με το τελείωμα και ενώ οι δημοσιογράφοι είχαν αποχωρήσει- η Ντ. Νικολάκου επανήλθε με φωνές και παρατηρήσεις. «Ξεφτιλίζεσαι» φέρεται από αυτόπτες μάρτυρες να της είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Και εν μέσω έντασης οι ίδιες πηγές λένε ότι η τ. βουλευτής είπε στην Ντ. Νικολάκου: «Αντίο κυρία Τατούλη». Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε, όταν η Ντίνα Νικολάκου ούρλιαζε προς τη Νάντια Γιαννακοπούλου να ανακαλέσει. Κάτι που ποτέ δεν έγινε, καθώς η τελευταία αποχώρησε, ενώ οι παριστάμενοι τα είχαν χαμένα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου