Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Φωτεινή Γ Ψυχίδου

Φωτεινή Ψυχίδου: Η Καλαματιανή δημοσιογράφος του Star σχολιάζει το νέο τηλεοπτικό τοπίο
15/09/2016
Για 11 χρόνια οι τηλεθεατές μέσω του Star παρακολουθούν την Καλαματιανή δημοσιογράφο Φωτεινή Ψυχίδου. Ως γνωστόν, το κανάλι που εργάζεται είναι ένα από αυτά που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μία από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες λειτουργίας και, όπως έχει προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, είναι θέμα λίγων ημερών (90 είχε δηλώσει) να πέσει «μαύρο» και στο Star, όπως θα συμβεί και στα υπόλοιπα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν.
Το «Θάρρος» μίλησε με τη Φωτεινή Ψυχίδου, ώστε να μας πει τη γνώμη της για το ζήτημα των αδειών και να μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στο κανάλι της, αλλά και για το αν, τελικά, πιστεύει ότι το ΣτΕ θα ανατρέψει αυτό το νόμο:

-Μίλησέ μας για το ταξίδι σου στην τηλεόραση.
Ήταν το 2005, στον απόηχο των Ολυμπιακών Αγώνων, της κατάκτησης του Euro και της Eurovision, όταν πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι του Star. Μέσα σε 11 χρόνια πρόλαβα και έζησα τόσο τη «χρυσή εποχή» όσο και την περίοδο της κρίσης στην ελληνική τηλεόραση. Μια διαδρομή που είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά δε σταμάτησε ποτέ να μου εμπνέει αγάπη, σεβασμό και όρεξη για δημιουργία.

-Πλέον βλέπεις «το μαύρο» να σε καλύπτει;
Το μαύρο είναι δυσοίωνο… σβήνει τον ήλιο και φοριέται στο θάνατο... Δε με κάλυψε ποτέ ως χρώμα!

-Πώς είναι το κλίμα στο σταθμό που δουλεύεις;
Υπάρχει ένα μούδιασμα... δε θα σου πω ψέματα. Το Star είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαγαζιά στο μιντιακό χώρο, με μεγάλες επενδύσεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνολογία. Λειτουργεί με νόμιμη άδεια τα τελευταία 23 χρόνια, συνεισφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτή τη στιγμή, ως δημοσιογράφοι, είμαστε ενωμένοι, όχι μόνο για το δικαίωμα στην εργασία, αλλά και με σαφή ιδεολογικό στόχο.
Ο νόμος Παππά αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την αντικειμενική ενημέρωση, την πολυφωνία και εν γένει τη δημοκρατία και δεν πρέπει να περάσει.

-Αν, τελικά, ισχύσει η κατάσταση που έχουμε τώρα, πόσοι άνθρωποι μένουν στο δρόμο;
Τα τέσσερα κανάλια, Alpha, Star, Mega, Epsilon, πέρα από το μόνιμο εργατικό δυναμικό, φιλοξενούν δεκάδες εξωτερικές παρaγωγές κι έτσι απασχολούν τουλάχιστον άλλα 300 άτομα το κάθε ένα…
Ο Τσίπρας φορά το λοφίο του Ρομπέν των Δασών, πανηγυρίζοντας για τα 246.000.000 ευρώ, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή στερεί έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία, στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στα ταμεία ανεργίας.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα τα μοιράσει στους πιο αδύναμους, ενώ γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν (αν δοθούν) σε διάστημα τριετίας και έχουν δεσμευτεί για δημοσιονομικούς στόχους.
Το δε επιχείρημα για ιντερνετικά sites, δορυφορικές εκπομπές και περιφερειακές άδειες, απλά υποτιμά την αντίληψη του ελληνικού λαού.

-Ποια η γνώμη σου για την κίνηση της κυβέρνησης να κάνει αυτό το διαγωνισμό;
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί ένας υπουργός να υποκαθιστά την Ανεξάρτητη Αρχή και να αποφασίζει αυθαίρετα τον αριθμό των αδειών.
Ο κατάφωρα αντισυνταγματικός «νόμος Παππά» (Ν.4339/2015) ακύρωσε το Ε.Σ.Ρ. και πέρασε τις αρμοδιότητες στη δικαιοδοσία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.  Η κυβέρνηση έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τους τελευταίους 8 μήνες σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες.

-Τι διαφορετικό πιστεύεις ότι θα προσφέρουν αυτά τα τέσσερα κανάλια;
Όταν το ψηφιακό φάσμα χωρά 16 σταθμούς υψηλής ευκρίνειας και εθνικής εμβέλειας και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, καθορίζει, εντελώς αυθαίρετα και αντισυνταγματικά, τον αριθμό σε 4… τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει πολύ περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ στην ενημέρωση. Είναι απλό. Άμα θέλεις δημοκρατία και πολυφωνία, πλήρωνε.

-Στη ΔΕΘ είδαμε την απαξίωση συναδέλφου από τον πρωθυπουργό. Ποια η γνώμη σου για το περιστατικό;
Δε μου προκάλεσε και τόση έκπληξη… Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση yolo γελοιοποιώντας τον εαυτό του... Καμάρωσα και το σταλινικό τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δεν έδωσε το δικαίωμα να υποβάλουν την ερώτησή τους δημοσιογράφοι από το «Βήμα», το «Πρώτο Θέμα», τον «Ελεύθερο Τύπο» και τη «Δημοκρατία».
Την προηγούμενη μέρα η κυβέρνηση σήκωσε το δάχτυλο απέναντι σε ιδιωτικούς σταθμούς που δε διέκοψαν τη ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν ζωντανά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Ζάππειο, κάνοντας για άλλη μια φορά υποδείξεις για τη δημοκρατία του τηλεκοντρόλ…

-Αν ήσουν στην αίθουσα και έκανες ερώτηση, ποια θα ήταν αυτή;
Επειδή προέρχομαι από το ψυχαγωγικό τμήμα της δημοσιογραφίας, η ερώτηση θα ήταν η εξής:
«Κύριε Τσίπρα, καμαρώνω για άλλη μια φορά  την α- γραβάτωτη παρουσία σας. Ωστόσο, το σοσιαλιστικό τρικ με τα δύο ξεκούμπωτα κουμπιά στο κολάρο, δεν ταιριάζει καθόλου με την κατάφωρα αντισυνταγματική πολιτική σας, που  αποτελεί γροθιά στην αντικειμενική ενημέρωση, προσβάλλοντας οποιαδήποτε αισθητική δημοκρατίας υπάρχει στη χώρα αυτή. Ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω αν πρόκειται να αλλάξετε στυλίστα».

-Ελπίζεις ότι το ΣτΕ θα δικαιώσει τους καναλάρχες;
Ο αγώνας κατά της «διαπλοκής» που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα έγινε αυθαίρετα και χωρίς διαβούλευση, μέσα από μια διαδικασία που θύμιζε κάτι από Big Brother, κάτι από Survivor και κάτι από την τριλογία του Νονού…
Πέρα από το γεγονός ότι είναι σαφώς αντισυνταγματική... έχει και πολλές μαύρες τρύπες... Κουμπαριές… σενάρια για μαύρα χρήματα, δικογραφίες… υπερθεματιστές «λαγοί»… εκπρόθεσμα δικαιολογητικά, σοβαρές αποκλίσεις στο τίμημα… και μια επιτροπή διορισμένη από την ίδια την κυβέρνηση, που αρνείται να παραδώσει το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.
Πιστεύω ότι ο  Τσίπρας είναι πολύ μικρός μπροστά στην ελληνική δικαιοσύνη και στο Σύνταγμα και κυριολεκτικά ανίκανος να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του ΣτΕ. Είμαι αισιόδοξη και απαντώ στον κύριο Τσίπρα: «άει χάσου, μυρμηγκάκι».

-Εσύ, ως Φωτεινή Ψυχίδου, σε τι φάση είσαι πλέον; Άρχισες να ψάχνεις για δουλειά;
Όχι, δεν ψάχνω ακόμα για δουλειά, καθώς εργάζομαι ήδη σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά των ΜΜΕ.
Ο σταθμός έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εξαντλήσει κάθε νομική οδό, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων του και να συνεχίσει με συνέπεια το έργο του.
Έτσι, έπειτα από 6 υπέροχα χρόνια στην ομάδα του Φώτη Σεργουλόπουλου και της Μαρίας Μπακοδήμου, φέτος θα βρίσκομαι στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, που εκτιμώ και θαυμάζω απεριόριστα ως επαγγελματία και άνθρωπο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου