Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014


"ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ" 2014-2020

Π. Τατούλης: Μόνο εμείς έχουμε φέρει
τη Πελοπόννησο εδώ που βρίσκεται...

29/07
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέτρος Τατούλης «Το στρατηγικό σχέδιο έξυπνης εξειδίκευσης δίνει νέες προοπτικές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλο εργαλείο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, το οποίο υπερψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 και επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες της βασικότερης προϋπόθεσης εξέλιξης της νέας προγραμματικής περιόδου, της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, για να εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική προσέγγιση».

Ο κ. Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι όλο το χρονικό διάστημα που η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει την ευθύνη της Περιφέρειας δεν φοβήθηκε να καταθέσει νέες απόψεις, νέες προτάσεις και ιδέες και αυτή είναι η διαφορά της Περιφερειακής αρχής από τις λοιπές παρατάξεις, αλλά και αυτούς που προεκλογικά επέλεξαν να αποχωρήσουν από αυτή. Η πλειοψηφία ψηφίστηκε για να εκτελέσει το πρόγραμμά της το οποίο ποτέ δεν έκρυψε, ούτε προεκλογικά, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του γιατί αναπροσαρμόζονται πάνω στο μοντέλο της Πελοποννήσου και τα υπόλοιπα περιφερειακά προγράμματα της χώρας και αυτό «γιατί δεν διστάσαμε να διαφωνήσουμε, να συγκρουστούμε και να τολμήσουμε να διατυπώσουμε νέες απόψεις και προτάσεις, στη βάση πάντα της δημιουργικότητας και όχι της αποτρεπτικότητας».

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην έξυπνη εξειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα, για τα οποία βασικός στόχος είναι η δημιουργία του επιστημονικού υποβάθρου για την πιστοποίησή τους και η ένταξή τους στη διατροφική αλυσίδα, ώστε να κατακτήσουν θέση σε εξειδικευμένα καταστήματα υψηλής ποιότητας και όχι τόσο στα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται στην Περιφέρεια το εργαστήριο πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τολμά να πειραματίζεται στην καινοτομία» συνέχισε ο Περιφερειάρχης «και πριν λίγο καιρό υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Μεταφορών το στρατηγικό της σχέδιο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά στην Πελοπόννησο, ως τουριστικό προϊόν και όχι ως συγκοινωνιακό και μεταφορικό τακτικό μέσο» και τόνισε ότι θα βασιστεί σε τέσσερα clusters, υπακούοντας στην αρχή της έξυπνης εξειδίκευσης.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ετοιμάσει και το σχέδιο επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου, σε συνδυασμό με την παράλληλη εγκατάσταση οπτικής ίνας και φωτοβολταϊκών και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί και ο Σύριζα έχει χαρακτηρίσει θετική αυτή την προσπάθεια.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στην ενεργοποίηση του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, το οποίο είχε συσταθεί στο Β ΚΠΣ, ως την υποδομή για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.       
 

Η Πελοπόννησος «γέμισε» μακροχρόνιους ανέργους

Η Πελοπόννησος «γέμισε» μακροχρόνιους ανέργους
 

Οδυνηρά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα στην Πελοπόννησο, έπειτα από τέσσερα χρόνια μνημονίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat, αλλά και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η Περιφέρειά μας -και, κατ” επέκταση, οι νομοί της- βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των ευρωπαϊκών περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιων ανέργων (70,8%).
Οι «πληγές» του Μνημονίου στην αγορά εργασίας είναι ανεπανόρθωτες, αφού ο μοναδικός δείκτης που ευημερεί σε αυτόν κλάδο είναι η ανεργία, ενώ υπάρχει μόνο ένας δείκτης στην οικονομία που μπορεί να «αναμετρηθεί» μαζί του, αυτός της φορολογίας… Αποκαλυπτικά για τη δραματική αυτή κατάσταση και το ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης στο θέμα των κοινωνικών παροχών είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σημειώνεται ότι, με βάση επίσης στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά για την Ελλάδα μετά το 2010 και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 17,3%. Παράλληλα, το χάσμα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 24,1%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 25,4%.
Πηγή Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου