Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, όπως αναμενόταν, ασύμβατες με την εσωτερική αγορά τις αγροτικές ενισχύσεις ύψους 387,4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2009 επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη.Το δικαστήριο ζητά να ανακτηθούν όλες οι επιδοτήσεις

Δημοσιονομική «βόμβα» 387 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις στους αγρότες

            
Αντιμέτωπη με νέο σημαντικό δημοσιονομικό πρόβλημα είναι πλέον η κυβέρνηση καθώς την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, όπως αναμενόταν, ασύμβατες με την εσωτερική αγορά τις αγροτικές ενισχύσεις ύψους 387,4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2009 επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη.
Το δικαστήριο ζητά να ανακτηθούν όλες οι επιδοτήσεις κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι επιλογές πλέον είναι δύο για την κυβέρνηση είτε να ζητήσει από τους αγρότες να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά που πήραν είτε να δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, σε μια χρονική συγκυρία που το οικονομικό επιτελείο αναζητά ήδη χρήματα για να καλύψει τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους και τους δικαστικούς.
Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Στις 7 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν από τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό… παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Την Τετάρτη το δικαστήριο απέρριψε όλες τις αιτιάσεις της Ελλάδας κι έκρινε ότι οι ενισχύσεις που είχαν δοθεί μέσω ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις, πριν από την 28η Οκτωβρίου 2009, ύψους 387,4 εκατ. ευρώ είναι ασύμβατες με την εσωτερική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο, και έπειτα από μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση Καραμανλή αναγκάστηκε να πληρώσει συνολικά 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα. Οταν η Κομισιόν έκρινε ότι δεν είναι νόμιμες οι ενισχύσεις, είχε κληθεί στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας.


Ας είναι καλά τα δίκτυα των δικηγόρων με τις παράπλευρες «αρπαχτές» στις διεκδικήσεις...

Του Ανδρέα Ζαμπούκα 

Ούτε η πρώτη φορά είναι ούτε η τελευταία. Είναι γνωστή τακτική εδώ και δεκαετίες. Το παν είναι να διατηρήσουμε την εξουσία και να μη θιγεί η «λεπτή σχέση» που έχουμε με τους καλούς μας «πελάτες». Πρώτα αδιαφορούμε για τις κοινοτικές αποφάσεις (παράδειγμα οι χωματερές), στη συνέχεια πληρώνουμε πρόστιμα, μερικές φορές μάλιστα μοιράζουμε και...
μερικά εκατομμύρια (500 στην περίπτωση μας) και στο τέλος βρίζουμε όλοι μαζί, τη Μέρκελ.

Έτσι έπραξε και ο ηρωϊκός υπουργός Χατζηγάκης ικανοποιώντας το λαϊκό αίσθημα των αγροτών που είχαν κλείσει τους δρόμους. Ήρθε όμως η ώρα της κρίσης και η Ε.Ε περιμένει πίσω το «δώρο» που δεν βγήκε από την τσέπη του υπουργού ούτε του προέδρου Καραμανλή του νεότερου, του «Οκνηρού». Θα βγει με πολλές προσαυξήσεις από το δημόσιο ταμείο το οποίο ουδέποτε σεβάστηκε καμία κυβέρνηση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας για αναίρεση παλαιότερης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η χώρα μας είχε διαταχθεί να ανακτήσει ποσά της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το εν λόγω ποσό (παραπλήσιο με το άλλο) δόθηκε σε Έλληνες παραγωγούς κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων για τις αγροτικές ενισχύσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η ανάκτηση των 250 εκατ. ευρώ επικυρώθηκε «λόγω καθ’ υποτροπή πλημμελειών στον τομέα των ενισχύσεων για το ελαιόλαδο και για τις αροτραίες καλλιέργειες». Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ελλάδα «δεν ολοκλήρωσε το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών στον ελαιοκομικό τομέα, ούτε το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων».

Η ρίζα της υπόθεσης βρίσκεται στο 2007, οπότε επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήγαγαν στην Ελλάδα δύο έρευνες από τις οποίες αποκαλύφθηκαν, όπως επισημαίνει το Ευρωδικαστήριο, «πλημμέλειες στους ελέγχους» που είχαν διενεργήσει οι ελληνικές Αρχές.

Τέτοιες τραγελαφικές καταστάσεις δείχνουν ξεκάθαρα τη μέθοδο που ακολουθείται, χωρίς καμία έγκριση των πολιτών και ασφαλώς καμία παρέμβαση από τα ελληνικά δικαστήρια, για παράβαση καθήκοντος υπουργών και αξιωματούχων. Αντί λοιπόν, να εκπονήσουν προγράμματα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αντί να εκμεταλλευτούν την αξία τω σκουπιδιών όπως κάνουν σε τόσες χώρες και να προτάξουν τη μακροχρόνια απόδοση σχεδιασμών, ξοδεύουν τεράστια ποσά, χωρίς καμία αιδώ και φιλότιμο απέναντι στον ελληνικό λαό.

Να λοιπόν, που θα πάνε τα δισεκατομμύρια που θα εισπράξουν και φέτος από τους φόρους. Και γι όλα αυτά δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον, δυνατότητα να ελεγχθούν ή να τιμωρηθούν από κάποιον.


 Ας είναι καλά τα δίκτυα των δικηγόρων με άλλες παράπλευρες «αρπαχτές» στις διεκδικήσεις του δημοσίου. Γιατί αν δεν το τραβήξουμε ως το τέλος, πως θα αποδείξουμε ότι «αγαπάμε» την πατρίδα και τα «συμφέροντα» του λαού; Λεφτά υπάρχουν άλλωστε, για πρόστιμα και αποζημιώσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου