Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Έπαινοι για το έργο της 26ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας

Έπαινοι για το έργο της 26ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας              
Δευτέρα, 14 Ιούλιος 2014        
          Η Ευαγγελία Μηλίτση με τον Γιώργο Πάλλη, χάρη στον οποίο βρέθηκε το κλεμμένο γλυπτό που εικονίζεται στο άνω κέντρο της φωτογραφίας

                                                  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ 

Επαίνους για το έργο της, που γίνεται αθόρυβα, με μικρό κόστος αλλά με μεγάλη επιτυχία, απέσπασε η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Κάστρο, για την παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης στη Σαμαρίνα, στην Αγία Σοφία Λαγκάδας Μάνης και στην Ανάληψη Φιλιατρών…
(φωτογραφίες)
Η παρουσίαση είχε μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν ο κλεμμένος μανιάτικος μαρμάρινος ελκυστήρας, από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρης στο Νομιτσί της Μάνης. Το γλυπτό αυτό κλάπηκε το 1998 και το 2011 πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christies. Όμως το κοφτερό μάτι του καθηγητή βυζαντινής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Πάλλη, εντόπισε το γλυπτό στο διαδίκτυο και αφού ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, το κλεμμένο μέλος του ναού επαναπατρίστηκε.
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Γιώργος Πάλλης παραβρέθηκε στην εκδήλωση και χειροκροτήθηκε θερμά, όταν η προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, Ευαγγελία Μηλίτση, τόνισε ότι χάρη σε εκείνον το κλεμμένο γλυπτό επέστρεψε στον τόπο του.
Σημειώνεται ότι η έκθεση του γλυπτού αλλά και η παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης στους τρεις ναούς θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Κάστρο μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη.
Η προϊσταμένη της 26ης ΕΒΑ, Ευαγγελία Μηλίτση, πέρα από τα έργα που ολοκληρώθηκαν έκανε σύντομη παρουσίαση και άλλων μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Υπηρεσία της, όπως στο Ανδρομονάστηρο, στην Αγία Σωτήρα Χριστιάνων που έχει ολοκληρωθεί και θα εγκαινιαστεί στα τέλη Σεπτέμβρη, στο Κάστρο της Μεθώνης, στο Κάστρο της Ανδρούσας όπου έχουν βρεθεί και νέα ευρήματα κ.ά
Η κ. Μηλίτση τόνισε ότι η Υπηρεσία της υλοποιεί σημαντικό έργο χάρη στο εξαιρετικό επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που διαθέτει αλλά και με τη βοήθεια, όπως υπογράμμισε, της Περιφέρειας και των Δήμων. Επιπλέον σημείωσε ότι η δυνατότητα της υλοποίησης έργων με αυτεπιστασία, δηλαδή χωρίς εργολάβους, βοηθάει ώστε να μειώνεται το κόστος των έργων και αφετέρου να εντάσσονται περισσότερα έργα.
Την Ευαγγελία Μηλίτση και την Υπηρεσία της επαίνεσαν σε χαιρετισμούς τους ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, τη συμβολή του οποίου υπογράμμισε η προϊσταμένη σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη στερέωση του Κάστρου της Κορώνης στην πλευρά της θάλασσας και οι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με μήνυμα της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, το οποίο ανέγνωσε η Ευαγγελία Μηλίτση, ενώ ολοκληρώθηκε με μια θαυμάσια συναυλία από το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και με προσφορά κερασμάτων.
Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου